"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Ador florile!  Toate florile! De camp, sera, cele pline de petale sau ascunse printre  frunze, elegante, simple, elaborate, in culori vii sau mai estompate, florile imi infrumuseteaza viata!  Simpla placere de a le culege, de a le aranja intr-o vaza, de a le primi sau darui, reprezinta pentru mine una dintre micile bucurii ale vietii!!  Dintre toate florile, cel mai mult ma fascineaza si ma incanta floarea soarelui!!  Ceva din bucuria si frumusetea ei, o regasesc in mine, in bucuria si frumusetea vietii!!  Asadar, haideti sa va povestesc putin despre floarea mea preferata, floarea- soarelui!

Floarea-soarelui simbolizeaza adoratia, fericirea, loialitatea si longevitatea. O mare parte din semnificatia florii soarelui provine de la cuvantul ce o defineste, soarele insusi. Oamenii au crescut, au mancat si au adorat floarea soarelui timp de mai bine de 5,000 de ani – chiar de mai mult timp decat porumbul! Triburile de nativi americani care locuiau de-a lungul dealurilor ondulate ale Marilor Campii au domesticit floarea soarelui. De peste 3,000 de ani, ei si-au folosit semintele ca sursa de hrana si pentru alte activitati practice. Uleiurile extrase din seminte erau folosite pentru a face vopsea, sapunuri si produse cosmetice, iar petalele plantei au fost folosite la producerea colorantilor. Aceste utilizari s-au extins pana in secolul XXI, cel mai modern consum al plantei fiind in scopuri ornamentale sau agronomice. Astazi, putem gasi produse pe baza de floarea-soarelui in mai toate magazinele, majoritatea fiind intrebuintate in produse diverse precum uleiul de gatit de floarea-soarelui, seminte, unturi, produse de infrumusetare si hrana pentru pasari.

Cateva informatii mai inedite despre floarea-soarelui...fiecare floarea-soarelui contine peste o mie de seminte!!  Nici nu ati banuit, asa e?! Modul lor de prezentare este de-a dreptul fascinant!  O geometrie mai precisa si mai frumoasa e greu de gasit!  Doar natura combina atat de frumos stiintele exacte cu arta!! Cea mai inalta floarea-soarelui inregistrata avea peste zece metri inaltime! Semintele de floarea-soarelui sunt pline de calciu, si sunt perfecte pentru o gustare!

De-a lungul timpului, floarea-soarelui a fost si inca este o frumoasa sursa de inspiratie...printre cei mai faimosi pictori, ar fi indeajuns sa-i numesc pe Vincent Van Gogh si Gustave Klimt care au imprumutat ceva din stralucirea ei si ne-au lasat opere de arta nemuritoare in care regasim frumusetea petalelor de floarea-soarelui!
In Europa, floarea-soarelui a ajuns la inceputul secolului XVI, si de atunci pana acum continua sa aduca avantaje atat economice dar si un prinos de frumusete in vastele campii europene. In Romania, avem o multime de lanuri de floarea-soarelui, ce bucurie cand iesi din oras in lunile de vara si la mai putin de cateva minute de vacarmul orasului, gasesti raiul sub forma unui lan de floarea-soarelui!

Odata introdusa in Europa, magnifica floarea-soarelui nu a starnit un interes comercial deosebit, in schimb in Rusia, floarea-soarelui si cultura oleaginoasa a fost in plina desfasurare si foarte activa pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, poate si pentru ca Biserica Ortodoxa Rusa nu a interzis folosirea uleiului de floarea-soarelui in timpul Postului Mare. Pana la sfarsitul secolului XIX, rusii selectasera soiuri de ulei si produse de cofetarie foarte productive, care au fost reimportate apoi in America de Nord in bagajele imigrantilor rusi. La inceputul secolului al XX-lea, amelioratorul sovietic de plante Vasilii Stephanovich Pustovoit a inceput sa selecteze floarea-soarelui avand drept crieriu de selctie continutul mai ridicat de ulei. In 1913, semintele contineau aproximativ 30% ulei; pana la sfarsitul anilor 1950 semintele contineau aproximativ 50% ulei. O mare parte din schimbare a fost realizata prin cresterea materialului subtire ce inconjoara samburii. Pana in anii 1960, productia comerciala de ulei de floarea-soarelui occidental se baza pe soiul sovietic de floarea-soarelui „Peredovik”.  Semintele sovietice de floarea-soarelui s-au amestecat, asa nevinovate si pline de candoare cum le stim, chiar si in Razboiul Rece! Seminte de inalta calitate se transferau pe ascuns printre crescatorii de plante sovietici si americani.
   
In secolul XX, fiermierii sovietici de floarea-soarelui au folosit variatii care apar in mod natural in cadrul florilor de soare avand, ca scop, in principal, progresul comercial. In schimb, crescatorii din America abordau cultura de floarea-soarelui incrucisand specii de floarea-soarelui salbatice si cultivate pentru a exploata avantajele de randament asociate cu vigoarea hibrida. Astazi, majoritatea fermierilor comerciali de floarea soarelui cultiva seminte hibride de floarea soarelui. Semintele hibride de floarea-soarelui pot fi obtinute prin emascularea lenta, meticuloasa si costisitoare pentru a crea femele, care sunt apoi polenizate manual. Insectele sunt esentiale pentru producerea cantitatilor mari de seminte hibride de floarea-soarelui plantate in fiecare an, deoarece polenul trebuie transferat de la plante masculin-fertile la masculin-sterile. Fara insecte,
productia de seminte de floarea-soarelui hibride ar fi neeconomica. Odata ajuns pe campul fermierului, recolta de floarea-soarelui nu se bazeaza doar pe insecte: semintele de cultura sunt produse de florile care sunt fertilizate cu propriul polen.

O adevarata arta si stinta se invarte in jurul florii-soarelui!  Iar floarea-soarelui, asemeni noua, oamenilor este iremediabil indragostita de soare, de lumina, de viata! Va ofer in dar o floarea-soarelui virtuala, sa va inveseleasca viata si sa va aduca in casa lumina si bucuria!  
Viata e frumoasa precum floarea-soarelui!