Senatorul de diaspora Radu Mihail, din partea Uniunii Salvați România, se află timp de o saptămână în Statele Unite. Acesta s-a aflat câteva zile la Washington D.C. urmând ca în weekendul 13-15 iulie să fie prezent la Chicago. Abia ajuns la Chicago, pentru că ziarul nostru intră curând la tipar, l-am rugat să ne facă o scurtă prezentare a vizitei și întâlnirilor de până acum.
Care este motivul vizitei dumneavoastră?
Vizita în SUA urmează structura unei vizite « standard» în circumscripție. Întâi vizite și întâlniri la instituțiile statului roman - ambasade, consulat, ICR unde este cazul, iar apoi cu comunitatea.
Cu cine ați avut întâlniri la Washington D.C.?
La Washington domnul Ambasador George Maior și domnul consilier Gabriel Rotaru mi-au furnizat informații despre comunitate, interese, probleme. De asemeni am avut o conversație interesantă cu echipa de la consulat care mi-a prezentat evoluția problemelor cu care se confruntă. O a doua direcție importantă este contactul cu oficialitățile din statul gazdă. Am avut o întrevedere cu congressmanul Robert Aderholt, un prieten al României, membru în grupul de prietenie cu România din Congres (Congressional Romania Caucus), cu experți ai comisiei de afaceri externe și din echipa congressmanului Dan Lipinski. Al treilea lucru și de fapt cel mai important sunt întâlnirile cu membrii comunității românești. La Washington am putut să petrec timp cu câțiva compatrioți și voi avea o întâlnire organizată de domnul Bogdan Banu, luni, 16 iulie. La Chicago voi fi mâine la consulat, mă voi întâlni apoi cu tineri profesioniști ce activează în diferite domenii, o întâlnire cu parintele Vasile Mureşan și sper cât mai mulți compatrioți duminică după slujba de la biserică.
Care vă sunt obiectivele ?
Obiectivele vizitei sunt multiple. Pe de o parte să înțeleg care este imaginea României, cum este înțeleasă situația actuală din România atât la nivel instituțional cât și în comunitățile românești. Apoi să aduc un plus de informație despre evoluțiile din țară. Nu în ultimul rând doresc să îmi prezint activitatea, a mea și a USR, să prezint intențiile de viitor, viziunea noastră pentru dezvoltarea României și pentru viitorul Diasporei, cât și să obțin feedback, observații, sugestii.
Cum ați evalua pe scurt situația actuală din țară?
România este acum o țară la răscruce. Democrația este sub asediu. Opoziției i se pune pumnul în gură în timp ce puterea promovează o politică de protecție a infractorilor. Suntem târâți din ce în ce mai evident către o separare de lumea democratică, de occident. Eforturile pe care România le-a făcut în ultimele decenii, cu implicarea majoră a unor aliați precum Statele Unite riscă să fie risipite de un grup de politicieni interesați exclusiv să se protejeze de justiție.
Ce așteptări aveți din partea românilor din America?
Cred cu tărie că Diaspora este forța care poate și trebuie să transforme România. Și de aceea noi promovăm implicarea socială și politică a cetățenilor români în afara granitelor, acolo unde trăiesc, și apoi în viața socială și politică din țară. Vrem să facilităm contribuția oamenilor din Diaspora, întreprinzători, profesioniști, la dezvoltarea economică a țării. Planificăm clarificarea și îmbunătățirea relației dintre românul din afară și statul roman - cu drepturile și îndatoririle corespunzătoare. USR vrea să le demonstre-ze oamenilor plecați că România nu este o țară de hoți. Inițiativa cetățenească « Fără Penali în Funcții Publice » pe care o susținem și promovăm arată că românul s-a săturat să fie condus de oameni certați cu legea. Noi lucrăm la un program de guvernare colaborativ, în a cărui concepție vrem să implicăm cât mai mulți experți și profesioniști, cât și diverși cetățeni, sperăm foarte mulți din Diaspora. Șantierele pe care le-am început personal vor fi în mod normal transferate în programul nostru de guvernare. Totodată avem inițiative de modificare a legislației electorale pentru a asigura echitate Diasporei, în special cele care sunt menite să ușureze relația cu administrația publică.