“Niciodată nu a fost falimentul unui guvern mai clar ca acum: autoritățile de la București au desfășurat efective foarte numeroase de jandarmi pentru a arăta lumii întregi cine deține puterea în România!” își începea relatarea jurnalistul publicației germane Deutsche Welle la București, continuând apoi cu “Răspunsul guvernanților a fost brutal. Din cauza unor grupuri răzlețe de huligani care s-au amestecat printre demonstranții pașnici, pentru a provoca incidente, poliția a folosit la întâmplare și fără judiciozitate gaze lacrimogene, tunuri cu apă și bastoane. Împotriva unor familii cu copii, împotriva celor în vârstă, împotriva jurnaliștilor.
Ne-am reamintit vineri seara de Tiananmen și Taksim! Și de "mineriada” din București din iunie 1990. Atunci, liderii post-comuniști au chemat în capitală mii de ortaci pentru a-i ajuta să-și consolideze puterea, după răsturnarea regimului Ceaușescu.“
Protestul diasporei
De câteva luni, se anunțase că, la București, va avea loc, pe 10 August, un protest de amploare, cu românii veniți acasă din toată diaspora, in special cea europeană. Aceștia doreau să își exprime nemulțumirea față de corupția din țară și actuala guvernare.
Întorși acasă, de la mii de kilometri, mulți români și-au potrivit perioada vacanței cu cea a protestului. La el au participat românii ce fluturau steaguri din multe țări europene, inclusiv români americani, din zona Chicago. ce au făcut special deplasarea în capitală, cu toate că locuiau în alte orașe.
Teama autorităților de la București a făcut ca pe străzile capitalei să fie aduse importante forțe de ordine ale jandarmeriei, inclusiv unități de luptă antiteroristă, echipate ca de luptă.
Chicagoanii la protest
Dan Cosma, unul din românii participanți la protest, este din Chicago și ne-a oferit în exclusivitate impresii de la fața locului:
“Am mers destul de târziu în piață, pe la amiază, gândindu-mă că oamenii nu vor veni decât târziu, fiind zi de lucru. Spre surpriza mea erau deja câteva sute bune de protestatari, unii chiar dormiseră în corturi, în parcul Kiseleff, fiind veniți de la distanță și neavând rude prin București. Cum am ieșit din stația de metrou se puteau auzi scandările și gălăgia făcută de ei. Urma să mă văd acolo cu niște prieteni, dar nu am mers imediat spre locul de întâlnire, ci m-am îndreptat spre mijlocul pieței, unde se afla majoritatea oamenilor, fiind atras de energia deja instalată.
Emoții și jandarmi
Jandarmii începeau să vină și ei și să se alinieze în fața Guvernului. Am observat totuși că erau mult mai mulți decât părea să fie necesar. Am ajuns în mijlocul oamenilor din piață și m-a cuprins o emoție de nestăpânit, mi-au dat lacrimile și m-am simțit mândru că sunt român și că mă aflu acolo cu ei, acasă, în țara noastră, știind că toți am venit de la mari distanțe pentru același lucru. Doar privindu-i pe ceilalți în ochi știam fiecare de ce suntem acolo și cât de mult doare situația actuală care nu mai poate să continue. Cei care erau deja acolo fiind și din diaspora înțelegeam perfect și emoțiile lor făcând parte din numărul mare al celor plecați în străinătate iar din conversatiile cu ei dorul fiecăruia de a reveni acasa și a putea trăi decent fiind evident. Oamenii nu mai vor să fie slugi la străini departe de casele și familiile lor.
Bătut și gazați de jandarmi
Am rămas în piata până noaptea când jandarmii au început să dea cu apă ca să împrăștie mulțimea. Cu gaze, au început să dea foarte devreme, de pe la ora 7-8:00pm. Trăgeau în aer cu grenade lacrimogene și cădeau așa aiurea în multime, cu toate că nimeni nu era violent, ci doar ca să instaleze teama și să descurajeze scandarile. Oamenii se dădeau în spate, își acopereau fețele și în câteva minute după ce dispărea efectul se întorceau.
Cei care erau bătuți la început erau huliganii și instigatorii care, sincer să fiu, și-o căutau cu lumânarea. Problema a fost cand au ieșit cu tunurile cu apa și au dat din nou aiurea în mulțime ca să-i disperseze. Atunci au fost loviți, copii și femei sau oameni în vârsta, jandarmii devenind parcă brusc minerii de la mineriadă. Dacă n-ar fi avut uniformele și bastoanele puteau fi confundați foarte usor cu huliganii. Erau doar niște bătăuși în uniformă. Umblau pe străzi și loveau pe cine apucau fără motiv. Oamenii începeau să meargă spre casă dar erau urmăriți de jandarmi. Au fost bătuți bestial chiar și reporteri, cu toate că aveau legitimație și le spuneau jandarmilor să nu dea.
Determinare, sacrificii și speranțe
În timpul zilei a fost foarte cald, asfaltul era așa încins că ți se lipea încălțămintea de el. Ni se terminase apa și mâncarea care o aveam la noi, ne era sete, ne dureau picioarele, ne durea și gâtul de la atâta strigat. Vorbeam cu mulți oameni în jur și foarte rapid ne-am făcut o grămadă de prieteni, atmosfera fiind una pașnica de la început până aproape la sfârșit când au venit huliganii și a început ceea ce nu trebuia să se întâmple. Am văzut multi oameni cu copii, am văzut tineri și bătrâni, oameni frumoși, respectuoși, care au facut acest mic sacrificiu, care în loc să ridice din umeri sau să zică că votul lor nu contează sau că un om nu poate schimba nimic, au ales să fie acolo. Au înțeles că de fapt fiecare dintre ei contează și fiecare are o putere și un cuvânt de spus. Am simţit multă speranţă, multă determinare şi foarte multă dorinţă de implicare. Am văzut că lupta asta pentru viitorul României a devenit ceva foarte personal pentru majoritatea, aşa cum a devenit şi pentru mine. Pentru a se întâmpla o schimbare palpabilă e nevoie însă de implicarea a mult mai multor cetățeni români, dar începutul e promițător. După ceea ce am văzut vineri în piață mi-am dat seama că generația '89 nu mai tolerează hoția și nedreptatea, nu mai tolerează penali în funcții publice și sunt gata să nu mai cedeze. Aceasta este revoluția noastră a tuturor celor care încă ne pasă și ținem la viitorul patriei noastre.”
Răniți și investigații
Știri despre protestul de la București al diasporei și brutalitatea jandarmilor, au fost pe larg prezentate de cele mai importante publicații din Europa și Statele Unite. Un număr de peste 450 de persoane au fost rănite, iar 91 spitalizate.
“Trebuie oprită destructurarea statului operată de acest Dragnea și de camarila lui. Cei responsabili pentru folosirea brutală a forței la manifestația de vineri 10 august trebuie aduși în fața justiției.”concluzionează publicația germană DW.
Presedintele Klaus Johannis a condamnat acțiunea brutală a jandarmeriei, iar procurorul general al României s-a autosesizat, parchetul militar demarând deja investigații și cerând victimelor să meargă să dea declarații.
Diaspora trimite miliarde
Conform estimărilor Băncii Mondiale, în diaspora trăiesc între 3 și 5 milioane de români, iar anul trecut aceștia au trimis în România, 4,6 miliarde de dolari, fiind o importantă sursa financiară pentru bugetul țării. Cu toate astea, datorită corupției, România este una dintre cele mai slab dezvoltate țări din Uniunea Europeană.
Fără penali
De curând, inițiativa cetățenească, de schimbarea a Constituției, intitulată “Fără Penali în Funcții Publice”, inițiată de partidul de opoziție, Uniunea Salvați România (USR), a adunat peste 700,000 de semnături, depășind numărul de jumătate de milion cât erau necesare pentru o astfel de acțiune. Aceștia mai au însă nevoie ca în unele județe să treacă de pragul minim de 20,000 de semnături.
Proteste spontane de solidaritate cu românii din țara au existat și în orașe precum New York, Chicago sau Los Angeles.