"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

La mai aproximativ 400 de kilometri distanță de Chicago, în direcția estică, în orășelul Clinton, Michigan, la începutul acestei luni, timp de două zile, am avut bucuria de a sărbătorii tradițiile și obiceiurile noastre românești, alături de românii din zonă, dar și cei veniți din statele învecinate sau chiar din Canada. 

Ideea organizării unui festival românesc în zonă era una mai veche.  Abia acum însă, în anul centenarului, organizatorii, au pus-o în practică, după ce, de curând, a fost fondat centrul Cultural Sf. Constantin Brâncoveanu. 

Zona, unde se află și mănăstirea ortodoxă, Sfânta Treimea, este una mirifică, fiind un adevărat colț de rai românesc, ce se întinde pe o suprafață de 25 de hectare. De cum te apropii, la ambele intrări, ești întâmpinat de două porți tradiționale din lemn, din zona Maramureșului. 

Având trei lacuri și o apă curgătoare ce străbate proprietatea, în 2009, în zona, s-a născut idea unui sat românesc. 

Atunci, am discutat cu episcopul mănăstirii P.S. Irineu ca să construim un colț de Românie” ne mărturisește Gheorghe Chindriș, unul din organizatori, un împătimit al tradițiilor populare.

Într-o primă etapă, la intrările principale au fost puse porțile maramureșene, ce s-au montat în 2013, și care sunt sculptate în Bârsana, Maramureș.

În cea de-a doua etapă s-a dorit construirea unei biserici maramureșene. Aceasta a fost construită în România, de către un meșteșugar din Alba Iulia și donată mănăstirii. În 2015 a fost transportată în America, iar în 2017 a fost ridicată.

 “Cum orice sat are și-un cimitir lângă biserică, acesta a fost realizat în 2016, după ce au fost obținute toate autorizațiile necesare. Anul viitor urmează finisajul interior la mănăstire și apoi sfințirea ei” ne mai spune Gheorghe Chindriș.  Apoi mai adaugă “Cum orice sat, pe lângă  biserică și cimitir, are și case, ne dorim ca să le construim și pe acestea. Cu ajutorul prietenilor din America și România vrem să facem cel puțin patru case, din principalele zone istorice : casa lui Avram Iancu, o casă maramureșeană , una din Moldova-Bucovina și alta din Țara Românească. Ne dorim ca proiectul să adune pe toți românii, de toate confesiunile. Când vorbim de România să fie o deschidere și-o unitate pentru toți. 

Atât mănăstirea cât și Centrul Cultural dorește să promoveze România și tradițiile ei, iar Satul Românesc și Casa Tradițiilor  Românești  din America dorește să promoveze ce are mai frumos România” concluzionează Gheorghe Chindriș, numit simbolic, din 2015, până la construirea lui , “primar onorific al satului românesc”, având sarcina expresă de a finaliza lucrările.