"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Trei dintre românii americani cu activităţi deosebite, premiați în cadrul Galei „100 pentru Centenar”, organizată la Ambasada României din Washington, sunt din Chicago, motiv pentru care am realizat un scurt interviu cu fiecare dintre ei despre ce înseamnă premiul primit în acest an al sărbătoririi centenarului. 

 

Dr. Marius Stan este Profesor la Institutul de Informatică (Computation Institute) al Universității Chicago și Profesor la Institutul de Știintă și Inginerie (NAISE) al Universității Northwestern. Din 2010 este Cercetător Principal la institutul de cercetare ”Argonne National Laboratory. 

A fost un eveniment care demostrează faptul că românii din Statele Unite și din lume, pot obține rezultate extraordinare și să facă lucruri deosebite. Pe mine, vă spun sincer m-a bucurat să-i întâlnesc pe ceilalți laureați, să schimbăm cărți de vizită și să colaborăm pe viitor în domeniul științific sau cel cultural artistic.

Pentru mine Centenarul reprezintă mai mult decât o unire teritorială a României. Îl consider un moment important în unirea cultural-spirituală a țării, a națiunii, a românilor din vremea aceea și-a celor din ziua de astăzi. Sper să reprezinte un moment de bucurie pentru toți românii indiferent unde trăiesc.”

 

Dr. Rodica Bărănescu este  fost profesor la University of Illinois at Chicago, la facultatea de Inginerie Mecanică și Industrială. 

Vreau să vă spun că această premiere m-a copleșit de sentimente deosebite. Am fost întotdeauna mândră că sunt din România și am încercat în Statele Unite să reprezint țara și cultura românească, din punct de vedere al activității mele de inginer și profesor universitar, și mi-a făcut o deosebită plăcere să constat că activitatea mea a fost apreciată de statul român. Mulțumesc celor care au făcut aceste aprecieri. A fost o seară minunată. Fiecare candidat avut ocazia să vorbească despre el și am profitat de această ocazie pentru a trece în revistă o scurtă parte din activitatea mea din Statele Unite, unde am petrecut 37 de ani din cariera mea profesională. Sunt mândră pentru ceea ce am reușit să fac în acești ani. Sunt prima femeie care a ajuns președinte a unei organizații inginerești internaționale, a inginerilor de automobile, în care doar 4% sunt femei. M-am avântat în această carieră cu mult curaj și am reușit să mă mențin în poziția de inginer apreciat și respectat, să urc pe culmi foarte înalte, iar în anul 2000 să ajung președinta organizației, fiind prima dată când o femeie prelua această funcție.

Pentru mine, Centenarul, este o dovadă că în decursul a 100 de ani, România s-a ridicat de la un stat tânăr, la o țară cu capacități intelectuale deosebite și s-a făcut cunoscută în toată lumea, iar aceasta se întâmplă în profesiuni diferite, drept dovadă fiind diversitatea domeniilor în care activează cei premiați la Washington.” 

 

Dr. Dan Nicolae este Profesor la University of Chicago, Decan al Facultății de Statistică, Profesor la Facultatea de Medicină, secția Genetică Medicală și Profesor la Facultatea de Genetică Umană.

A fost un eveniment emoționant, onoarea pe care am primit-o este o dublă recunoaștere, pe de o parte a realizărilor noastre profesionale, iar pe de alta faptul că reprezentăm România pe teritoriul Statelor Unite. Pentru mine cel mai emoționant a fost faptul că am fost recunoscut ca român, și apoi pentru meritele mele în promovarea României peste hotare. 

Pentru noi, Centenarul, este ocazia să sărbătorim România, să ne întâlnim, să sărbătorim valorile comune, cultura și toate amintirile care ne leagă de țară.