"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

În Sfânta Scriptură citim la Ioan capitolul 9 despre un oarecare orb care a fost vindecat de Isus Hristos … într-o zi de Sabat, printr-o “metodă” destul de neobișnuită pentru acea vreme și chiar și pentru zilele noastre: “Isus a scuipat pe pământ şi a făcut tină din scuipat. Apoi a uns ochii orbului cu tina aceasta şi i-a zis: „Du-te de te spală în scăldătoarea Siloamului”. El s-a dus, s-a spălat şi s-a întors văzând bine.”

Ce a urmat după aceasta, este o scenă parcă luată din politica zilelor noastre de aici din Statele Unite: adică omul își capătă vederea, i se face un bine enorm de către un Om pe  care nu îl cunoștea neaparat, și pentru aceasta este cercetat de către fariseii vremii, de parcă ar fi fost FBI-ul zilelor noastre cercetând interferența rusească în alegerile prezidențiale americane din 2016. “Domnule, ai fost orb din naștere?” “Da, i-au răspuns omul” “Cum ți s-au deschis ochii?” „Omul acela, căruia I se zice Isus, a făcut tină, mi-a uns ochii şi mi-a zis: ‘Du-te la scăldătoarea Siloamului şi spală-te. M-am dus, m-am spălat şi mi-am căpătat vederea.”. Nu l-au crezut. I-au chemat părinții. “Acesta este fiul vostru, care spuneţi că s-a născut orb? Cum dar vede acum?” Drept răspuns, părinţii lui au zis: „Ştim că acesta este fiul nostru şi că s-a născut orb. Dar cum vede acum sau cine i-a deschis ochii, nu ştim. Întrebaţi-l pe el; este în vârstă, el singur poate vorbi despre ce-l priveşte. De aceea au zis părinţii lui: „Este în vârstă, întrebaţi-l pe el.” L-au luat din nou pe orb la întrebări … până l-au … excomunicat.

Urmărind politica americană din ultima vreme, de când domnul Trump a preluat conducerea Statelor Unite, sunt stupefiat să văd cu câtă îndârjire i se opun oponenții săi democrați-liberali pentru că a făcut atâta bine țării și continuă să apere și să promoveze prosperitatea acestei țări atât la nivel național cât și pe plan mondial. Nu că vreau să îl aseamăn cu Hristos, dar omul acesta, Președintele nostru al tuturor celor care locuim aici, (chiar și al celor care nu l-au votat și îl urăsc cu atâta indignare) chiar că a făcut mult bine țării:

Pe plan intern, creșterea economică majoră din ultimii doi ani, este de netăgăduit, rata mică a șomajului la nivel istoric (numai pe “ulița” noastră Brookwood, trei companii dintr-o mulțime, au semne afară la stradă că angajează. De când locuiesc în această zonă, de vreo 15 ani, nu am văzut pancarte la nici o companie cu mesaje de angajare), bursa de acțiuni la nivele record, șantiere de construcții peste tot, numai aici în cartierul nostru, se construiesc într-un singur loc douăzeci de mii de case. Ipotecile bancare sunt din nou ușor de accesat datorită dobânzilor scăzute.

                Pe plan extern, o mulțime de schimbări și tratate care nu erau neparat structurate în interesul Statelor Unite, ci erau mai mult formulate și căutau interesele organizațiilor internaționale, anti americane. Printre câteva realizări pe plan internațional,  a recunoscut Ierusalimul Capitala statului Israel, unde a și mutat Ambasada Statelor Unite așa cum a promis. La întâlnirea G7 (Grupul celor 7 cele mai puternice economii mondiale), s-a împotrivit ferm ideilor populiste mondiale, care vroiau ca în continuare Statele Unite să fie participant activ, majoritar și financiar la multe proiecte sugerate de către cei 6 participanți la întâlnire. De la întâlnirea G7, domnul Președinte Trump, a zburat direct în Singapore unde s-a întâlnit cu liderul Coreei de Nord, Kim Jung-Un. Întâlnirea a fost un succes, liderul Coreean s-a angajat la denuclearizarea peninsulei Coreene în schimbul ridicării embargourilor economice și normalizarea relațiilor dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, dar mai ales dintre Coreea de Nord și Statele Unite.

                Dar înainte de întâlnirea istorică dintre cele două națiuni,  liderul tânăr al Coreei de Nord a surprins întreaga lume: când s-a întâlnit cu președintele sud-coreean, Moon Jae-In, în 27 aprilie și a anunțat că conflictul coreean de 67 de ani a trecut. “Am venit aici pentru a pune capăt istoriei confruntării”, a declarat Kim Jung-Un pentru Moon într-o întâlnire din orașul de frontieră Panmunjom. ”Nu va mai exista război pe peninsula coreeană și a început o nouă eră a păcii “, au spus cei doi lideri într-o declarație comună.

Potrivit revistei Charisma: Kim Jong-Un, care a construit o armată care se numără pe locul 4 ca mărime din lume - cu 1,19 milioane de soldați - spunea că se va concentra acum pe reconstruirea economiei țării sale.

                Care sunt cauzele acestor schimbări majore în comportamentul liderului Nord Corean? Cu siguranță că nu este numai din cauza Președintelui American, care este doar un un instrument ales de Dumnezeu în tot acest proces din peninsula Coreană răvășită de conflicte de aproape un secol. Ei bine, cele mai multe instituții media, obsedați cu “căutatul nodului în papură” în ce îl privește pe Președintele american, nu au subliniat deloc că creștinii din Coreea de Sud au postit și s-au rugat pentru summit-ul de pace din 27 aprilie. Foarte mulți pastorii au ținut o noapte de veghe toată noaptea în orașul Paju, la sud de granița nord-coreeană iar un grup de politicieni creștini sud coreeni a organizat un eveniment de post și rugăciune în clădirile Adunării Naționale din Seul, potrivit lui Yonhap News.

            Coreenii creștini persecutați din Coreea de Sud s-au rugat, de asemenea, pentru acest moment - de ani de zile. Aceștia sunt persecutați și forțați să se întâlnească în ascuns iar dacă sunt prinși asupra faptei, sau dacă se află că sunt creștini, sunt trimisi în lagărele de muncă silnică- sau pur și simplu împușcați pe loc, pentru că nu îl venerează pe zeul lor, Kim Jong-Un.

Dezertorii nord coreeni spun că ceva a început să se schimbe în Coreea de Nord de când Kim Jong-Un a devenit dictator în 2011. Regimul lui crud, alături de mizeria foametei și ruinarea economică, a determinat oamenii să devină deziluzionați de utopia falsă pe care Kim a pretins că o va conduce.

“În trecut, oamenilor li sa spus să se închine familiei Kim ca și zeul lor”, a declarat un dezertor pentru The Telegraph. Viața în Coreea de Nord este insuportabilă sub regimul lui Kim Jong-Un. Aproximativ șase milioane de cetățeni suferă de foame și o treime din copiii din Coreea de Nord suferă de malnutriție cronică. (Se spune că nord-coreenii sunt, în medie, cu doi centimetri mai scurți decât cei din Coreea de Sud din cauza foametei.) Majoritatea oamenilor din Coreea de Nord nu au energie electrică. Cu siguranță nu au internet sau acces la știri din lumea exterioară.

Departamentul de Stat al SUA a aflat că între 10 și 45% dintre prizonierii din Coreea de Nord sunt creștini aflați în închisoare din cauza credinței lor. Totuși, în mijlocul acestei asupriri, Dumnezeu a lucrat. Unii dezertori au raportat că oficialii nord-coreeni sunt îngrijorați că creștinismul va învinge “Juche”, închinarea sponsorizată de stat a lui Kim și a strămoșilor săi.

Această teamă se bazează pe statistici recente. Un raport publicat de Departamentul de Stat al SUA afirmă că populația creștină din Coreea de Nord s-a înmulțit de cinci ori între 2012 și 2017. S-ar putea să existe mai mult de 400.000 de creștini în Corea de Nord.

 

                Nu a existat vreodată un timp mai bun de a trăi decât în timpurile noastre. Descoperile avansate în toate domeniile științei, ajutați de o tehnologie modernă în toate ramurile, a făcut ca secolul 21 să fie unul dintre cele mai prospere și sigure timpuri din istoria omenirii și adevărul este că suntem bombardați în fiecare zi cu vești negative pentru a ne ține dependenți de … ele. Tot ceea ce auzim, vedem și citim … ne influențează felul nostru de gândire, comportamentul nostru. Urmărind știrile în fiecare zi, suntem tentați să credem că omenirea devine tot mai rea și tot ce este în jurul nostru, tot ce este în jurul nostru a devenit rău și contaminat. Urmărind majoritatea știrilor din ziua de azi, îți vine să crezi că tot ce face Președintele Statelor Unite, este rău și în defavoarea țării, pe când omul acesta, îngăduit de Dumnezeu la cârma Statelor Unite pentru o vreme, nu face altceva decât să urmărească binele și interesele poporului american.

            Nu am înțeles niciodată termenul de fariseism mai bine decât în zilele noastre: să fii criticat pentru că faci bine oamenilor, pentru că le dorești o viață prosperă și liniștită, criticat că nu se supune “legilor” lor nescrise, legilor liberalismului social menite să distrugă o societate.