"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

În perioada Noiembrie 1990 – Martie 2002 am lucrat ca și Tehnician de Utilaje de Producție pentru AVX Corporation Vancouver WA. De la 1500 de angajați, am ajuns la 3 printre care m-am numărat și eu și am pregătit, împachetat, instalat utilajele de fabricarea condensatorilor de mici dimensiuni din Vancouver Washington, în Malaiezia. În perioada August 2002 – Octombrie 2003 am lucrat ca și Consultant Tehnic pentru AVX Corporation a Kyocera Group Company.

De câte ori mergeam în Malaiezia, pe insula Penang, eram cazat la hotelul Vistana. Hotelul avea două scări cu vreo 15 etaje. Una din scări avea camere de lux, unde eram cazat de obicei, și cealaltă scară camere tip apartament. În aprilie 2003 am fost cazat la scara cu apartamente. Miercuri, 23 aprilie 2003 la hotelul Vistana a venit pentru a fi cazat pilotul şi copilotul unui avion care aduse încărcătură de la Hong Kong. Erau cazați în camere de lux. Se ştia că Hong Kong aveau atunci 1059 de cazuri infectate si 32 de morţi de SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome).

A doua zi, joi, 24 aprilie 2003, ziarul local a anunţat că pilotul era infectat cu SARS, şi că a fost dus de urgenţă la spital. Personalul hotelului care a fost de serviciu, taximetristul şi alte persoane ce au fost în apropierea lui (peste 30) au fost internaţi pentru evaluare, şi ţinuţi în carantină cel puţin 7 zile. Cinci consultanţi tehnici străini. ca și mine, ce erau la acelaşi hotel cazați pe palierul cu camere luxoase, n-au fost primiţi la compania unde lucrau, până nu au fost verificaţi medical. Simptomele SARS-ului sunt respiraţie greoaie, febră, tusă, durere de cap şi gât, pneumonie. In joia respectivă am avut parte de unele simptome ale unei răceli. Abia terminasem traducerea şi corectarea cărţii „The purpose driven life”. Eram în cumpănă. Să merg la doctor, de la acel hotel, eram suspect de SARS. Aproape o săptămână am fost preocupat de situaţia sănătăţii personale într-un mediu infectat de SARS.

Am recunoscut public şi recunosc că numai Domnul m-a păstrat, şi m-a ferit de SARS. Efectiv eram străin printre străini, şi nu puteam şti cu cine sunt în maşină, pe stradă, local public, liftul hotelului. A fost şi atunci o perioada de provocare pentru creştini şi pentru biserici.

SARS este o boală, de tip coronavirus, care afectează sistemul respirator uman, indusă de virusul cu același nume, SARS. Între noiembrie 2002 și iulie 2003 SARS a făcut ravagii. A apărut în China și în doi ani a generat 8.422 de cazuri de infecție și 916 morți confirmate. În câteva săptămâni, de la apariție, boala s-a transmis în Hong Kong și în 37 de alte țări. Ultima infecție observată a avut loc în iunie 2003. Perioada de incubație este de 10 zile.  

În cazul SARS, a durat 20 de luni de cercetare, omologare, fabricare și punerea la dispoziție a  vaccinului. SARS este considerată o molimă fiind o boală care se răspândește rapid și poate genera moartea persoanei infectate.

 

COVID-19

Pandemia de coronavirus oficial numită COVID-19, cunoscut și sub denumirea de coronavirus Wuhan, a apărut pe 12 decembrie 2019 în centrul orașului Wuhan, China, atunci când a apărut un grup de persoane cu pneumonie de cauză necunoscută, a fost legat în principal de proprietarii de tarabe care lucrau la piața de pește Huanan, care vindeau carne, produse alimentare și animale vii. Imediat s-a încercat tratmentul de SARS, dar fără efect. Ulterior, oamenii de știință chinezi au constatat că este un nou coronavirus, denumit 2019-nCoV, care s-a dovedit a fi cam 70% similar în secvența genelor SARS-CoV. Virusul prezintă dovezi de transmitere de la persoană la persoană, iar rata de transmitere (rata infecției) a escaladat pe la jumătatea lunii ianuarie 2020.

Pe 11 martie 2020 Organizația Mondială a Sănătății a declarat că focarul de coronavirus COVID-19 a devenit o pandemie. Perioada de incubație (perioada de la expunere până la apariția simptomelor) este de la 2 la 14 zile, simptomele includ febră, tuse și dificultăți de respirație și ea poate fi fatală.

Din 12 decembrie 2019 până azi, 16 martie 2020, pe tot globul, au fost raportate 167 414 cazuri de COVID-19 (în conformitate cu declarațiile date de țările afectate), curmând 6 507 vieți.

După 3 luni azi, 16 martie 2020, cercetătorii americani au acordat prima vaccinare experimental împotriva COVID-19. Oamenii de știință de la Institutul de Cercetări Kaiser Permanente Washington din Seattle lansează un experiment în prima fază, ca fiind un vaccin potențial COVID-19 dezvoltat într-un timp mai scurt decât vaccinul contra SARS.

Associated Press a scis și i-a luat un interviu la primul participant voluntar al experimentului, un manager de operațiuni la o companie tehnologică, care a primit vaccinul într-o sală de ședințe. Experimentul se va desfășura pe 45 voluntari, la o lună distanță.           

Experimentul de luni, 16 martie 2020, a marcat doar începutul unei serii de studii, pentru omologarea, finalizarea și producerea vaccinului. Dacă cercetările merg conform planului, un vaccin COVID-19 ar fi disponibil pentru utilizare pe scară largă după 12 până la 18 luni, a spus dr. Anthony Fauci de la Institutul Național de Sănătate din SUA.

Găsirea unui vaccin „este o prioritate urgentă a sănătății publice”, a precizat Fauci luni într-o declarație. Noul studiu, „lansat cu viteză record, este un prim pas important spre atingerea acestui obiectiv”.

COVID-19 ca și SARS sunt pandemii, MOLIME. Pandemia este o epidemie care apare la o scară care trece granițele internaționale, afectând un număr mare de oameni.

 

Ce spune Scriptura despre CORONAVIRUS?

Așa cum se întâmplă întotdeauna, la un eveniment major internațional au apărut și speculațiile. Urmăriți-le pe internet. Am fost provocat să vorbesc și am spus, în limita posibilităților ce zice Scriptura, Cartea Vieții, despre COVID-19 și în general despre molime (Boală contagioasă cu tendință de extindere rapidă ce poate duce la moarte).

Bătrânul Ioan, apostolul, în Apocalipsa 6:7-8 a scris: Când a rupt Mielul pecetea a patra, am auzit glasul făpturii a patra zicând: “Vino şi vezi!” M-am uitat şi iată că s-a arătat un cal gălbui. Cel ce stătea pe el se numea Moartea, şi împreună cu el venea după el Locuinţa morţilor. Li s-a dat putere peste a patra parte a pământului, ca să ucidă cu sabia, cu foamete, cu molimă şi cu fiarele pământului.         

Înțelegem ușor a patra parte a pământului, să fie ucisă cu sabia, cu foamete, cu fiarele pământului. Puțini dăm atenție la atacul cu molima. Am scris altădată și mă puteți căuta pentru detalii, ruperea peceților începe cu Răpirea Bisericii (apariția calului alb). La ruperea pecetei a patra Biserica lui Christos va fi răpită, nu va fi pe pământ, în timpul necazului unic din istoria lumii.

Deci COVID-19 nu este un eveniment al vremurilor scrise de Apocalipsa 6. Este, însă, un semn că va veni vremea când molima va distruge împreună cu sabia, foametea și fiarele pământului a patra aprte din locuitorii lumii.

Molima este amintită și în alte locuri din Scriptură. Unul din cele mai clare, cu o aplicație pentru zille acestea este în Psalmul 91. Voi începe cu ce spune psalmistul în versetele 5-7: Nu trebuie să te temi ... nici de molima care bântuie ziua în amiaza mare. O mie să cadă alături de tine, şi zece mii la dreapta ta, dar de tine nu se va apropia. E o întrebare majoră: la cine se referă psalmistul? Se referă oare numai la cei din vremea lui? Se referă la toți oamenii? Se referă la credincioși? Se referă la familii? Se referă la grupuri de oameni? Răspunsul este dat citind acest psalm de la versetul 1: Cel ce stă sub ocrotirea Celui Preaînalt şi se odihneşte la umbra Celui atotputernic, zice despre Domnul: “El este locul meu de scăpare şi cetăţuia mea, Dumnezeul meu în care mă încred!” Da, El te scapă de laţul vânătorului, de ciumă şi de pustiirile ei. El te va acoperi cu penele Lui şi te vei ascunde sub aripile Lui. Căci scut şi pavăză este credincioşia Lui! Nu trebuie să te temi nici de groaza din timpul nopţii, nici de săgeata care zboară ziua, nici de ciuma care umblă în întuneric, nici de molima care bântuie ziua în amiaza mare. O mie să cadă alături de tine, şi zece mii la dreapta ta, dar de tine nu se va apropia.

Este foarte clar, fără a necesita explicații. Nu trebuie să te temi de molima care bântuie ziua în amiaza mare NUMAI dacă stai sub ocrotirea Celui Prea Înalt, numai dacă te odihnești la umbra Celui Atotoputernic și în aceste condiții declari: “El este locul meu de scăpare şi cetăţuia mea, Dumnezeul meu în care mă încred!”

Este extrem de important să avem grijă de noi și de cei din jurul nostru. E posibil să nu fii afectat, dar ai putea transmite virusul.  Din câte se știe până acum, virusul se transmite în primul rând pe cale aeriană, adică prin picături de secreții respiratorii (în timpul strănutului, tusei, vorbitului), care apoi intră în contact cu mâinile, ochii, mucoasa orala sau nazală. Virusul se poate transmite și prin contact cu suprafețe sau obiecte contaminate cu secrețiile unei persoane infectate. Atingerea cu mâna a obiectelor infectate poate transmite, prin mînă, virusul atingând obiecte din altă parte.  Atenție! Perioada de incubație este de între 2 și 14 zile, motiv pentru care a fost stabilit ca perioadă de izolare, 14 zile.

Ce vă zic vouă, zic tuturor: Vegheaţi! - ca de obicei v-o spun pentru că de fapt a spus-o Domnul Isus în Marcu 13:37.