"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

La rubrica Escatologie, revelând semne ale vremurilor din urmă vă prezint trei grupe de evenimente de la începutul anului 2023: Ierusalimul călcat în picioare, Specific ale cutremurelor recente, Lansarea și efectele programului ChatGPT.


Ierusalimul … călcat în picioare de Neamuri, până se vor împlini vremurile Neamurilor

Președintele american Joe Biden l-a găzduit pe Regele Abdullah al Iordaniei în Biroul Oval, joi, 2 februarie 2023, pentru a treia oară, în timpul mandatului său (iulie 2021 și mai 2022) subliniind punctul de vedere al administrației actuale despre rolul cheie al Iordanului în menținerea stabilității regionale, „ca forță pentru stabilitate în Orientul Mijlociu”. Printre altele președintele Biden „și-a afirmat sprijinul ferm … pentru Regatul Hașemit al Iordaniei în calitate de custode al locurilor sfinte musulmane din Ierusalim, invocând necesitatea critică de a menține status quo-ul istoric pe Muntele Templului.

Revenirea prim-ministrului Benjamin Netanyahu la funcția de premier, la sfârșitul lunii decembrie 2022 a fost o sursă de reînnoire a tensiunii între Israel, Iordania și întreaga lume musulmană. La câteva zile după ce noul guvern israelian a depus jurământul, ministrul de extremă dreaptă a Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, a vizitat Muntele Templului (pe 3 ianuarie 2023), sfidând avertismentele iordaniene cu privire la consecințele diplomatice. Vizita a atras o condamnare internațională pe scară largă, iar curtea regală l-a chemat pe ambasadorul Israelului pentru avertizări. Iordania se opune ferm oricărei modificări aduse status quo-ului care guvernează locul sfânt, conform căruia nemusulmanii pot vizita complexul, dar nu se pot ruga acolo. Ben Gvir a militat de mult timp pentru ca regulile să fie schimbate pentru a permite rugăciunea evreiască.
    
Pentru mai multe clarificări la subiect Abdullah l-a găzduit pe Netanyahu la Amman miercuri 24 ianuarie 2023. La cererile regelui Abdullah de la prim-ministrul Benjamin Netanyahu în timpul vizitei sale la Amman premierul a stat ferm pe poziția de a nu accepta cererea Iordaniei de a crește numărul oficialilor Waqf de pe Muntele Templului. De la realegerea lui Netanyahu, oficialii iordanieni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „schimbarea status quo-ului pe Muntele Templului”, ceea ce Netanyahu a promis că nu se va întâmpla și nu va exista nicio schimbare în status quo-ul de pe Muntele Templului.

O delegație din Ciad, care a inclus președintele său, Mahamat Deby, la începutul lunii februarie 2023 a vizita Israelul, cu ocazia deschiderii oficiale ale ambasadei națiunii africane și a vizitat Muntele Templului pentru a se ruga în Moscheea al-Aqsa. În ciuda faptului că era musulmană, delegația a fost criticată de palestinieni și amenințată de Hamas, care prin purtătorul de cuvânt, Mohammed Hamada, a descris această mișcare drept o „mare provocare” și un simbol al „negării drepturilor poporului palestinian și a sentimentelor familiilor martirilor și prizonierilor”. Hamada a criticat, de asemenea, decizia lui Deby de a inaugura ambasada Ciadului la Tel Aviv.

„Așa cum era de așteptat, acest lucru a provocat furia iordanienilor care au numit vizita președintelui Ciadului la Muntele Templului un „asalt asupra moscheii”, a spus Tome Nisani, CEO al organizației Beyadenu, de supravegherea a Muntelui într-un comunicat. „Această reacție a venit în ciuda faptului că președintele este musulman. Waqf a susținut că vizita președintelui Mahmoud Debi pe Muntele Templului fără cunoștințele lor prealabile este o „recunoaștere oficială a suveranității ocupației de pe Muntele Templului”.

Reacțiile au fost și sunt puternice și din partea Israelului. Astfel Nisani a declarat: „Muntele Templului nu este „ocupat”; „Așa cum au declarat parașutiștii IDF în 1967, „Muntele Templului este în mâinile noastre”.
Evenimentele prezentate cât și multe altele similare ne determină să punem întrebările: De ce? și Cât va mai dura ca evreii să aibă acces și să fie liberi să se roage pe Muntele Templului, care este al evreilor?

Evanghelistul Luca menționează cuvintele Domnului Isus: Ierusalimul va fi călcat în picioare de Neamuri, până se vor împlini vremurile Neamurilor. (Luca 21:24) Apostolul Pavel a scris ceva similar: o parte din Israel a căzut într-o împietrire care va ține până va intra numărul deplin al Neamurilor. (Rom. 11:25)

În anul 70 AD generalul roman Titus a înconjurat Ierusalimul, a distrus orașul i-a omorât locuitorii aducând groaznice suferințe și distrugeri. I s-a dat foc Templului. Soldații romani au dat la o parte pietrele Templului în căutarea aurului topit din cauza focului confirmându-se astfel cuvintele Domnului Isus: nu va rămâne aici piatră pe piatră care să nu fie dărâmată (Mat. 24:2)

În războiul de 6 zile (5-10 iunie 1967) Ierusalimul a fost reunit și numit “capitală eternă a Israelului”. Temporar steagul israelian a fluturat pe Muntele Templului.
Ulterior, Moshe Dayan, ministrul apărării a ordonat ca steagul israelian să fie îndepărtat de pe Domul Stâncii. Dayan a cedat controlul administrativ intern al complexului Muntelui Templului Waqf-ului iordanian (trustul islamic), în timp ce Israelul menținea controlul general de securitate al zonei. Dayan a anunțat că evreilor li se va permite să viziteze Muntele Templului, dar nu să țină acolo slujbe religioase. Dayan credea că Muntele Templului era mai important pentru iudaism ca un loc istoric și nu sfânt.

Luptele politice ale guvernului Israel referitor la supremația pe Muntele Templului sunt un semn al vremurilor din urmă. Împlinirea vremurilor Neamurilor sau intrarea numărului deplin al Neamurilor este întregirea Bisericii, care-și așteaptă Răpirea. Cred și mărturisesc că, după Răpire, va urma Necazul Unic din Istoria Lumii și apoi perioada specială pentru Israel care va intra în drepturile depline și peste Muntele Templului.


… pe alocuri, vor fi cutremure de pământ…

Milioane de oameni s-au trezit zguduiți în Turcia și Siria, când primul cutremur, cu magnitudinea 7,8, a lovit regiunea, la 4:17 a.m., ora locală, luni, 6 februarie 2023. Nouă ore mai târziu, o replică puternică de 7,5 grade a zguduit regiunea în jurul orei 13:25. ora locală.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,5 care a lovit Turcia luni după cutremurul cu magnitudinea de 7,8 a fost o replică neobișnuit de puternică, potrivit seismologilor. Replicile sunt de obicei cu aproximativ 1,2 unități de magnitudine mai mici decât cutremurul inițial, arată o teorie statistică. Șocul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit Turcia și Siria a fost urmat de un altul cu doar 0,3 unități mai mic. O altă particularitate este declanșare a peste 650 de replici după cele două cutremure, are și după trei săptămâni încă au loc.
La fel, seismul din data de 14 februarie 2023 cu magnitudinea 5,7 a fost cel mai mare cutremur produs în această zonă seismică din județul Gorj. Particularitatea cutremurului este că a fost urmat de peste 500 de replici, care și după aproape două săptămâni continuă să apară.


Lansarea și efectele programului ChatGPT

În noiembrie 2022, lumea a fost șocată de lansarea unui program de conversație online al Inteligenței Artificiale (AI) numit ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer). Acest program este atât de „inteligent” încât oferă răspunsuri incredibile la întrebările puse, răspunsuri oferite la nivel de câteva secunde.

În 2014, Elon Musk a avertizat că, AI trebuie ținut sub control, că altfel va deveni dezastru, atunci când AI precum ChatGPT ar putea genera răspunsuri la întrebări care nu li se pot distinge exactitatea față de modul în care ar răspunde un om. Această tehnologie este atât de puternică încât există acum o preocupare larg răspândită că peisajul multor industrii să fie transmutat de acest progres, inclusiv mediul academic și asistența medicală.

ChatGPT poate conversa prin chat despre orice doriți. De la analiza codului genetic până la scrierea de eseuri și poezii complete, acest program online gratuit se descrie ca un program de calculator conceput pentru a „înțelege și răspunde la intrările în limbaj natural”. Poate compune predici, dacă i se dă tema și textul din Scriptură. Va trebui să fim foarte atenți ce ascultăm, pentru că s-ar putea să fie ceva apropiat de adevăr, dar fără putere spirituală.

ChatGPT se bazează pe un set de tehnologii dezvoltate și utilizate în programe care generează răspunsuri ușor de utilizat. Acest proces implică alimentarea și colectarea a foarte multe informații, ca bază ale Inteligenței Artificiale (AI), pentru a le procesa, adapta, învăța, crea și deveni astfel „inteligentă”. De reținut este că ceea ce se introduce în sistemul AI aceea va genera răspunsuri. E riscul să fie multe de tipul „GIGO” (Garbage In Garbage Out)

Fiind un program care colectează date nu există nicio modalitate de a trage la răspundere inteligența artificială pentru activitatea sa. Dacă programul ajunge la concluzii greșite sau algoritmii săi nu sunt suficient de maturi, cum își poate asuma programul responsabilitatea pentru el?

Când AI începe să imite gândirea umană și prezintă un limbaj asemănător omului, începem să vedem realitatea creierului uman dezgolită: sunt în esență mașini care procesează informații. Atunci când computerele adună un volum suficient de date, ele pot folosi un algoritm sofisticat pentru a genera gândire și răspuns asemănător omului. Cu cât îl folosesc mai mulți oameni, ChatGPT va fi antrenat să devină mai asemănător omului, eventual mai priceput dar nu mai înțelept decât omul.

Luni, 06 februarie 2023 în revista virtuală. Natural News, Artur Sychov, fondatorul și CEO al Somnium Space, a susținut că „ChatGPT va permite în curând celor vii să converseze cu oameni care au murit deja”. Realitatea este că se vor colecta datele despre morți, AI le va prelucra, și dacă se vor pune întrebări se va răspunde pe baza datelor colectate și nicidecum nu va răspunde mortul.

Dezvoltarea tehnologiilor AI, cum ar fi ChatGPT, este o întorsătură puternică a civilizației umane: deconectarea de Domnul Dumnezeu și adevăratul sens al vieții umane pe măsură ce înlocuim acea conexiune. Omenirea se confruntă cu o alegere: continuăm să cădem în această groapă tehnologică fără fund sau ne întoarcem la Calea, Adevărul și Viața, Christos Domnul, Cel care poate da dezvolta caracterul nostru în asemănarea cu El și pregătirea pentru veșnicie unde Inteligența Artificială nu va mai exista.
 
”Ce vă zic vouă, zic tuturor: Vegheați !” v-o spun eu pentru că de fapt a spus-o Domnul Isus (Marcu 13:37).