"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Telefoanele mobile re-testate alertei unei urgențe naționale.

Miercuri, 4 octombrie, la ora 14:20. ET, pe lângă fiecare televizor, radio în funcțiune, fiecare telefon mobil, în funcțiune, din Statele Unite va fi testat să emită o alarmă de avertizare electronică, distinctivă destinată unei alerte de urgență, însoțit de o notificare în acest sens.

Federal Communications Commission (FCC) și Federal Emergency Management Agency (FEMA) vor efectua testul care va fi generat de două surse: Wireless Emergency Alerts (WEA) pentru telefoane și Emergency Alert System (EAS) pentru televizoare și radiouri. FEMA a spus că alertele vor fi însoțite de un „ton și vibrații unice”.

Astfel este planificat un test al întregului sistem de alertă de urgență al întregii națiuni, o încercare pentru a se asigura că totul funcționează corect în cazul unui mare dezastru sau atac național și populația poate fi anunțată și protejată.

Miercuri, 4 octombrie 2023, mesajul va fi difuzat în același moment în fiecare fus orar din Statele Unite. Asta înseamnă 14:20 ET, 13:20 CT, 12:20 MT și 11:20 PT (vestul SUA). În Alaska se va auzi la 10:20 AM, iar în Hawai alarmele se vor declanșa la 8:20 AM
     

Deci, peste tot în Statele Unite, emisiunile TV vor fi întrerupte, programele radio vor fi oprite și telefoanele vor primi un mesaj de avertizare. Mesajul va apărea atât în engleză, cât și în spaniolă, afișând majoritatea locurilor în engleză, dar în spaniolă, în funcție de setările de limbă ale dispozitivului. Noutatea este folosirea pentru a doua oară a telefoanelor mobile, pentru alerte de urgență națională. Se pare că testul din 11 august 2021 nu a fost pe deplin satisfăcător.

E bine știut că alerte de urgență națională au mai avut loc în SUA. Astfel, primul sistem național de transmisie de urgență din SUA a fost creat în 1951 ca o modalitate prin care guvernul poate folosi rețelele radio pentru a avertiza națiunea asupra unui atac inamic în timpul Războiului Rece. A fost rafinat și extins în continuare pe măsură ce temerile de atac nuclear au crescut în anii 1950 și 60.

Unii, încă ne amintim de primul test la nivel național al celei mai recente versiuni a Sistemului de alertă de urgență, care a avut loc pe 9 noiembrie 2011, la ora 14:00. ET. Alerta din 2011 a scos la iveală mai multe probleme cu sistemul național de alertă de urgență, care ar fi putut însemna că nu toată lumea ar auzi alerta în cazul unei urgențe reale. Cu aceste cunoștințe, sistemul a fost îmbunătățit și consolidat.

Desigur că din luna august s-au transmis știri și avertismente care duc la test, pentru a evita panica. FEMA și FCC se coordonează cu furnizorii de servicii wireless, radiodifuzorii de televiziune și radio, managerii de situații de urgență și alții pentru a face cunoscut. Scopul este de reduce orice confuzie și de a accentua valoarea de siguranță publică a testului.

Redau mai jos parte din comunicatul FEMA cu privire la testul din 4 octombrie:

<<<WASHINGTON -- FEMA, în coordonare cu Comisia Federală de Comunicații (FCC), va efectua un test la nivel național al Sistemului de Alertă de Urgență (EAS) și al Alertelor de Urgență Wireless (WEA).

Testul național va consta din două părți, testarea capabilităților WEA și EAS. Ambele teste sunt programate să înceapă la aproximativ 14:20 ET, miercuri, 4 octombrie.

Partea WEA a testului va fi direcționată către toate telefoanele mobile ale consumatorilor. Acesta va fi al treilea test la nivel național, dar al doilea test pentru toate dispozitivele celulare. Mesajul de testare va fi afișat fie în engleză, fie în spaniolă, în funcție de setările de limbă ale receptorului fără fir.

Partea EAS a testului va fi trimisă la radiouri și televizoare. Acesta va fi al șaptelea test EAS la nivel național.

FEMA și FCC se coordonează cu participanții EAS, furnizorii de servicii wireless, managerii de urgențe și alte părți interesate în pregătirea acestui test național pentru a minimiza confuzia și pentru a maximiza valoarea de siguranță publică a testului.

Scopul testului din 4 octombrie este de a se asigura că sistemele continuă să fie mijloace eficiente de avertizare a publicului cu privire la situații de urgență, în special cele de la nivel național. În cazul în care testul din 4 octombrie este amânat din cauza vremii severe pe scară largă sau a altor evenimente semnificative, data testării de rezervă este 11 octombrie.

Partea WEA a testului va fi inițiată utilizând Sistemul Integrat Public de Alertă și Avertizare (IPAWS) al FEMA, un sistem centralizat bazat pe internet, administrat de FEMA, care permite autorităților să trimită publicului mesaje de urgență autentificate prin mai multe rețele de comunicații. Testul WEA va fi administrat printr-un cod trimis pe telefoanele mobile.

În acest an, mesajul EAS va fi diseminat ca mesaj de Common Alerting Protocol (Protocol Comun de Alertă) (CAP) prin Integrated Public Alert and Warning System-Open Platform for Emergency Networks (Intermediul Platformei Deschise pentru Rețele de Urgență) (IPAWS-OPEN).

Toate telefoanele fără fir ar trebui să primească mesajul o singură dată. Următoarele sunt de așteptat de la testul WEA la nivel național:

Începând cu aproximativ 2:20 p.m. ET, turnurile celulare vor difuza testul timp de aproximativ 30 de minute. În acest timp, telefoanele wireless compatibile cu WEA care sunt pornite, în raza de acțiune a unui turn celular activ și al căror furnizor de servicii wireless participă la WEA, ar trebui să fie capabile să primească mesajul de testare.
Pentru consumatori, mesajul care apare pe telefoanele lor va spune: : “THIS IS A TEST of the National Wireless Emergency Alert System. No action is needed.” „ACESTA ESTE UN TEST al Sistemului Național de Alertă de Urgență fără fir. Nu este necesară nicio acțiune.”

Alertele WEA sunt create și trimise de agențiile guvernamentale autorizate federale, statale, locale, tribale și teritoriale prin IPAWS către furnizorii de wireless participanți, care transmit alertele către telefoanele compatibile din zonele geografice vizate. Pentru a vă asigura că aceste alerte sunt accesibile întregului public, inclusiv persoanelor cu dizabilități, alertele sunt însoțite de un ton și vibrații unice.

Informații importante despre testul EAS:

Partea EAS a testului este programată să dureze aproximativ un minut și se va desfășura cu participarea radiodifuzorilor și a televiziunii, a sistemelor de cablu, a furnizorilor de radio și televiziune prin satelit și a furnizorilor de video prin cablu.

Mesajul de testare va fi similar cu mesajele lunare obișnuite de testare EAS cu care publicul este familiarizat. Se va menționa: : “This is a nationwide test of the Emergency Alert System, issued by the Federal Emergency Management Agency, covering the United States from 14:20 to 14:50 hours ET. This is only a test. No action is required by the public. „Acesta este un test la nivel național al Sistemului de alertă de urgență, emis de Agenția Federală de Management al Urgențelor, care acoperă Statele Unite între orele 14:20 și 14:50 ET. Acesta este doar un test. Nu este necesară nicio acțiune de către public”. >>>

Scopul testului din 4 octombrie oficial, este focalizat pe verificarea sistemului de alertă de urgență al Americii, dar capacitatea de a contacta fiecare persoană din SUA care are telefon mobil, întrevedem că este un semnal clar în conturarea capacității de a urmări populația. Un alt aspect este motivarea testului de urgență în vederea securității populației. Două aspecte la care voi reveni în altă ediție.