Ţările arabe, Rusia, Venezuela, unele din țările europene în ura manifestată Israelului condamnă războiul din Gaza. Ţările în care mai există un respect față de adevărurile Scripturii, privesc Israelul ca fiind îndreptățit să-și apere oamenii și teritoriul.
GAZA – de fapt cui a fost destinat?
Fâșia Gaza cu o suprafață de 360 km pătrați este locuită de 1,5 milioane palestinieni. Orașul Gaza, unul din oraşele cele mai îngrămădite, ale globului pământesc, numără peste 750,000 de locuitori, dintre care circa o treime trăiesc încă în tabere destinate refugiaţilor.
GAZA era una din cetăţile date de Dumnezeu seminţiei lui Iuda: Partea căzută prin sorţi seminţiei fiilor lui Iuda, după familiile lor, se întindea spre hotarul Edomului până la pustia Ţin, la miazăzi. Acesta a fost hotarul cel mai de miazăzi.... Asdod, cetăţile şi satele lui; GAZA, cetăţile şi satele ei, până la pârâul Egiptului, şi la marea cea mare, care slujeşte ca hotar. (Iosua 15:1, 47). A fost pierdut şi recâştigat de Iuda: Iuda a mai pus mâna pe Gaza şi pe ţinutul ei, pe Ascalon şi pe ţinutul lui, şi pe Ecron şi pe ţinutul lui. (Judecãtori 1:18).
Pe vremea lui David şi Solomon, Filistia a rămas ca un golf, înconjurat de pământul Israelului şi de Marea Mediterană, având cetăţile GAZA la sud, Ascalon la centru şi Asdod la nord. Israelul ocupa în acest timp marea parte a Siriei, Iordanului şi coasta de est a Mediteranei de la Tir (Libanul azi este Fenicia de atunci) până la sud de Gaza.
Pe la 860 BC, Împărăţia lui Israel se împarte având Iuda la sud, nemaiavând ieşire la Marea Mediterană, o mică parte din Iordania până la nord de Marea Moartă. Israelul deşi avea 11 seminţii devine mai mic: la nord de Iuda, la vest de râul Iordan, la sud de Siria şi Liban, cu ieşire la Marea Mediterană. De la Divizare şi până în 1967 nu se mai vorbeşte de Gaza ca şi aparţinătoare Israelului.
GAZA – înafara Israelului
Pe la 700 BC, Imperiul Asirian desfiinţează Israel şi Iuda ca şi state independente.
Pe la 625 BC, Iosia reuşeşte să refacă Iuda, cu o mică parte din fostul Iuda şi o parte din fostul Israel, Gaza, rămânând înafara regatului.
Pe la 600 BC, Imperiul Babilonian distruge din nou independenţa regatului Iosua.
Pe la 450 BC, după exil, pe vremea Împărăţiei Persiei, se reconstruieşte Iuda în jurul Ierusalimului.
332 BC – Alexandru cel Mare stăpânitorul grecilor şi învingătorul perşilor, cucereşte Iuda şi o obligă să i se supună. Din acest timp nu se mai vorbeşte despre o ţară cu nume Israel sau Iuda până în 1948 AD, la proclamarea statului Israel şi trimiterea a circa unui milion de palestinieni către Liban, Siria, Iordania, Cisiordania şi Gaza.
1967 şi 1973 – au loc războaie israeliano-arabe cu ocuparea de către Israel a Cisiordaniei, fâşiei GAZA şi înălţimilor Golan şi recucerirea unei părţi din Sinai de către Egipt, preludiu al negocierilor de pace şi al acordurilor de la Camp David.
1987 – Intifada, "războiul pietrelor", iniţiată de populaţia palestiniană împotriva ocupaţiei israeliene, izbucneşte în GAZA. Ea va dura şapte ani.
1993 - Acorduri de pace intre Yitzhak Rabin şi Yasser Arafat la Washington. Un an mai târziu, are loc crearea Autorităţii Palestiniene sub conducerea lui Yasser Arafat.
2000 - Declanşarea celei de-a doua Intifada.
2001 - Intreruperea negocierilor israeliano-palestiniene şi încercări fără rezultat de restabilire a dialogului.
2005 – Februarie – guvernul israelian a hotărât mutarea a peste 9 mii de așezăminte evreiești din Fășia Gaza în Israel.
2005 – 12 septembrie – cabinetul israelian a declarat că-și încheie activitatea militară în Fâșia Gaza, Autoritatea Palestiniană preluând controlul complet al fâșiei.
GAZA – cuibul teroriștilor
2006, ianuarie 25, în urma alegerilor parlamentare palestinienie, gruparea teroristă Hamas ocupă 56 la sută locuri în parlament, alături de gruparea Fatah. Tot timpul între cele două grupări palestineine au fost conflicte, care au dus la dezmembrarea Autorității Palestiniene.
Gruparea Hamas, nu a recunoscut și nu recunoaște dreptul statal al Israelului și mai mult a învinuit Israelul, ca fiind la baza conflictelor cu Fatah.
În urma războiului civil din iunie 2007 dintre Hamas (mișcarea de Rezistență Islamică) și Fatah (Mișcarea de Eliberare Palestiniană) urmat de alegerile din 14 iunie 2007, fâșia Gaza ajunge sub controlul complet al grupării Hamas. Creștinii, ziariștii și orice fel de opoziție au fost scoși afară din Gaza.
În ura manifestată poporului israelian gruparea Hamas de la preluarea controlului a aruncat din Gaza cu rachete și tiruri de mortiere spre teritoriilor Israelului. Rachetele Qassams trimise din Fâșia Gaza în teritoriile israeliene au devenit mai mult un pericol psihologic decât unul fizic. De la preluarea controlului până la sfârșitul lunii ianuarie 2008 Hamas a lansat spre Israel 697 rachete și 822 tiruri de mortiere. Ca rezultat israelienii au blocat accesul spre Fășia Gaza și a redus alimentarea energetică. Gruparea Hamas nu a înțeles mesajul transmis și a continuat aruncarea rachetelor spre Israel.
Pe data de 27 decembrie 2008, Forțele de Apărare ale Israelului au lansat operațiunea ”Cast Lead” îndreptată spre membrii și infrastructura grupării Hamas de guvernământ. Israelul s-a justificat prin apărarea de rachetele trimise iar Hamas a blamat Israelul pentru blocajul realizat. În prima zi al atacului au murit peste 225 locuitori ai Gazei, ajungându-se în 10 ianuarie la peste 800.
ISRAELUL - MĂR DE CEARTĂ
Marți 6 ianuarie 2008 au fost lansate provocări din mai multe direcții cu mesaje diferite.
Președintele Venezueleui, Hugo Chavez, calificând statul evreu drept ”asasin” și acuzându-l de genocid a expulzat ambasadorul Israelului de la Caracas.
Ayman al-Zawahiri, adjunctul liderului al-Qaida a declarat: Musulmani din lumea întreagă: combateţi cruciada sionistă. Loviţi interesele sale peste tot pe unde le puteţi atinge"… "Ne confruntăm astăzi cu (...) o verigă a lanţului cruciadei împotriva Islamului şi a musulmanilor".
Iranul, grupările Hamas și Hezbolah au declarat deschis că toată vina o are Israelul, doar prin faptul că există și prin faptul că există în zona lor de existență.
Cât de real este versetul Scripturii din Psalmul 80: Ne faci să fim mărul de ceartă al vecinilor noştri, şi vrăjmaşii noştri râd de noi între ei.Ridică-ne, Dumnezeul oştirilor! Fă să strălucească faţa Ta, şi vom fi scăpaţi! (Psalmul 80: 6,7)
ÎNDREPTĂŢIREA ISRAELULUI
Președintele Israelului, Simon Peres, la o întâlnire cu delegații Uniunii Europene a declarat, marți 6 ianuarie 2008: ”Suntem în războiul contra terorismului. Avem dreptul să ne apărăm poporul nostru”... ”Mulți copii palestinieni au murit și puțini copii iraelieni. Asta pentru că Israelul nu a transformat viețile fragede ale copiilor în scuturi militare” … ”Misiunea voastră nu este să căștigați totul de dragul păcii”… ”Uitați-vă bine că marea problemă în Orientul Mijlociu este Iranul care alimenatează cei doi sateliți Hezbolah și Hamas” … ”Orice alternativă este mai bună decât războiul, dar dacă nu a fost alta n-am avut ce face”... ”Nu ne convine să ținem un milion de oameni în adăposturi dar trebuie să ne apărăm propriul popor”.
Guvernul israelian a respins rezoluția 1860 din 8 ianuarie 2009 de încetarea focului etichtând-o ca fiind ”nerealizabilă”, în condițiile în care în noaptea de joi spre vineri palestinienii au lansat alte rachete asupra Israelului. Premierul israelian, Ehud Olmert, a declarat că este dreptul statului evreu să-și apere teritoriul și cetățenii și că acest drept nu poate fi influențat din exterior.
Nu putem ști unde va duce conflictul armat început în 27 decembrie 2008, atât timp cât grupările teroriste nu-și opresc acțiunile, și atât timp cât Libanul și Siria se pregătesc de un posibil atac din nord al Israelului. Știrile de ultima oră spun că pe de o parte SUA a trimis, recent, aramament Israelului, iar pe de altă parte Iranul și Rusia continuă să aprovizioneze cu armament gruparea Hamas.
Este, însă, o motivație în plus ca extremiștii musulmani să se ridice împotriva evreilor și creștinilor, grupări ale lumii care au fost și vor fi în conflict până când Domnul va veni pe nori și-i va ridica pe creștinii autentici, cei care aparțin Miresei lui Christos. Ești gata pentru acea zi?