"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

O situație fără precedent, în Israel, când cel de-al 37-lea guvern era într-o perioadă de frământări judiciare, cu proteste de stradă și multe nemulțumiri, ajungând ca o casă dezbinată împotriva ei înseși, și desigur casa aceea nu poate rezista.  În acea perioadă critică, gruparea teroristă Hamas din Fâșia Gaza a prins momentul de atac direct al populației Israelului. Fășia Gaza este o fâșie îngustă de pământ, lungă de 25 de mile și lată de 7 mile. Gruparea Hamas au construit tunele strategice totalizând peste 300 de mile lungime (etajate, pe lungimea și lățimea fâșiei).

Iată mai jos, un rezumat pe scurt al primelor 8 zile și apoi câteva lucruri specifice ale acestui război în lumina Sfintelor Scripturi.

1. Sâmbătă, 7 octombrie, 1.000 de teroriști Hamas au spart gardul de securitate al Israelului din nordul Fâșiei Gaza. Și-au făcut drum la o distanță foarte mică până la primul kibbutz (satele din Israel). Au mers din kibbutz în kibbutz, măcelărind ce găseau în cale. Au inventat noi metode de cruzime și măcel, care nici măcar împărățiile Asiriei și Germaniei naziste nu le-au gândit. Au lansat un atac surpriză aerian, terestru și maritim asupra Israelului. S-a estimat că Hamas a tras peste 2.000 de rachete în Israel și au avut loc lupte în peste 20 de locuri. Lucrurile s-au schimbat cu fiecare minut, dar au existat rapoarte despre daune materiale majore, aproximativ 100 de israelieni uciși în prima zi, aproximativ 1.000 de israelieni răniți și capturarea multor soldați și ostatici israelieni.
Cabinetul israelian s-a întâlnit și a chemat 300.000 de rezerviști. Premierul Netanyahu a spus: „Suntem în război, nu într-o operațiune sau în exercițiu, ci în război”. El a adăugat: „Inamicul va plăti un preț mare, pe care nu l-a mai văzut”. Răspunsul la mobilizare a adunat sub arme peste 400.000 de rezerviști în 48 de ore, cea mai rapidă mobilizare din istorie.
Este foarte profundă mărturia unui locotenent colonel în rezervă: Lt. Col Nir Hajbi se afla în vacanță în străinătate când a primit vestea alarmantă de la Moshav Yakhini: „Yonatan este rănit, un glonț în piept și nu are cine să-l ajute”, totuși, la întoarcerea rapidă în Israel, s-a oferit imediat să fie înrolat în armată ca fiind o datorie primordială și a spus: „Mă doare și mă întristez, dar îmi port rănile în tăcere, totuși îmi slujesc cu credincioșie țara.”
     
2. Duminică, 8 octombrie 2023, aproximativ 3.500 de rachete trase spre Israel, peste 600 de israelieni uciși, 2.040 răniți, aproximativ 100 de femei, copii, evrei în vârstă – și cadavrele soldaților morți – au defilat pe străzile din Gaza. Soldații israelieni au mers din oraș în oraș și din casă în casă în sudul Israelului pentru a elimina Hamas. Netanyahu i-a avertizat pe oamenii din Gaza să plece, deoarece Israelul va reduce Gaza la moloz.
Israelul a anunțat că va întrerupe electricitatea și apa și va interzice transportul de alimente și combustibil în Gaza - căminul a 2 milioane de oameni - începând cu 9 octombrie 2023, în pregătirea unei invazii a fâșiei Gaza care are scop de a dărâma punctele de atac ale grupării Hamas.
Tot duminică, 8 octombrie 2023, Hezbollah a tras zeci de rachete și obuze din Liban în nordul Israelului, apărând al doilea front. Israelul a răspuns atacului, dar nu a existat niciun raport privind victime sau pagube.

3. Luni, 9 octombrie 2023. La amiază s-a raportat că numărul morților israelieni a ajuns la 1.200, inclusiv 9 americani. Hamas a amenințat că le va ucide ostaticii, dacă Israelul bombardează case palestiniene. Israelul a avertizat Hamas împotriva uciderii ostaticilor și a spus că Israelul va riposta. Israelul a susținut că avioanele lor au lovit 150 de ținte în Gaza. În nord, soldații israelieni au ucis câțiva teroriști care încercau să intre în Israel din Liban. Șase soldați israelieni au fost răniți.

4. Marți, 10 octombrie 2023, numărul ostaticilor a crescut la aproximativ 150, numărul americanilor uciși a crescut la 11. S-a raportat că Hamas a ucis – unii au fost decapitați – cel puțin 40 bebeluși și copii într-un oraș. Cu puțin înainte de prânz a fost raportat că atacul la sol asupra Gazei va începe în câteva ore. S-a raportat că au fost trase obuze din Siria și Liban în Israel, iar Forțele de Apărare Israeliene au ripostat.

5. Miercuri 11 octombrie 2023, dis de dimineață, avioanele israeliene au lovit peste 200 de ținte în orașul Gaza din care fuseseră trase rachete. Ministerul Apărării al Israelului a declarat că Israelul atacă din aer, dar Israelul va ataca în curând și pe teren. ONU spune că 180.000 de locuitori din Gaza au rămas fără adăpost. Israelul a spus că orașul Gaza va deveni un oraș de corturi înainte ca războiul să se termine.
     
6. Joi, 12 octombrie 2023. Israelul a declarat că nu va opri asediul asupra Fâșiei Gaza pentru a permite ajutorul umanitar până când nu vor fi eliberați toți ostaticii luați de Hamas, după ce Crucea Roșie cerut să i se permită accesul cu combustibil, pentru a preveni ca spitalele copleșite să se “transforme în morgi”. Secretarul de stat SUA, Antony Blinken, a aterizat în Israel și l-a asigurat pe premierul Netanyahu ca țara sa nu este singură. Mulțimi de oameni s-au adunat pentru susținere, fie pentru Israel, fie pentru palestinieni, în mai multe orașe din lume.
    
7. Vineri, 13 octombrie 2023. Armata Israelului (IDF) a dat un ultimatum ca în 24 de ore cetățenii din nordul Fâșiei Gaza să se deplaseze în Sudul Fâșiei pe o rută securizată, trupele israeliene pregătindu-se pentru o intervenție terestră în zonele considerate bastioane ale grupării teroriste Hamas. Peste un milion de oameni trăiesc în jurul orașului Gaza iar cei care au reușit deja să plece de acolo au făcut-o în autoturisme, camioane sau căruțe trase de măgari. Gruparea teroristă Hamas, a îndemnat și chiar oprit migrarea spre sud a cetățenilor, spunându-le să rămână și să moare eroic cu ei.
Zeci de mii de militari israelieni au fost masați la linia de demarcație cu Fâșia Gaza și este așteptat ordinul pentru o ofensivă terestră al cărei scop este, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei israeliene, de a curăța zona de teroriști și arme.
Au existat și ciocniri repetate cu miliția șiită pro-iraniană Hezbollah, la granița cu Libanul, din nordul Israelului.
După ce au declanșat dispozitive explozive într-o aparentă încercare de a încălca bariera de securitate din Cisiordania, au fost uciși 16 palestinieni, aici fiind al treilea front de luptă.
    
8. Sâmbătă, 14 octombrie 2023.  Armata israeliană a declarat că se pregătește pentru „operațiuni terestre semnificative” în Gaza, Forțele de Apărare Israelului spunând într-o declarație că următoarea fază a războiului poate include un asalt coordonat la nivel terestru, maritim și aerian.
La scurt timp după ce două rachete au fost lansate din Siria către Înălțimile Golan, israelienii au ripostat producând pagube în jurul aeroportului Alep. Nu s-au raportat victime.
Când citiți acest material, desigur, că situația pe fronturile războiului este schimbată, dar cu tehnologia actuală ușor puteți afla date actuale. Mare atenție, verificați sursa informației.
Deocamdată, s-a raportat că peste 1.300 de israelieni au fost uciși și peste 3.400 răniți, în marea majoritate civili, de la începutul atacurilor din 7 octombrie ale militanților Hamas. Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că peste 2.700 de palestinieni au fost uciși și peste 7.700 au fost răniți de când Israelul a lansat contraatacuri.

    
Hamas și Hezbollah

Hamas a fost format în 1987, la începutul primei revolte palestiniene, sau intifada, împotriva Israelului. Este o ramură a Frăției Musulmane, un grup islamist transnațional sunit, care s-a format pentru prima dată în Egipt. Hamas, acronimul arab (Harakat al-Muqawama al-Islamiya) pentru „Mișcarea de rezistență islamică”, grup militant din teritoriile palestiniene și unul dintre cele două partide politice majore ale teritoriilor. Majoritatea lumii islamice sunt suniți.
    
În 1982, Hezbollah a fost conceput de clerici musulmani, finanțat de Iran, așezați în partea du Sud a Libanului aproape de granița cu Israelul. Liderii săi erau adepți ai Ayatollahului Khomeini, iar forțele sale au fost antrenate și organizate de un contingent de 1.500 de Gărzi Revoluționare care au sosit din Iran cu permisiunea guvernului sirian, care a ocupat ținuturile muntoase de est ale Libanului și le-a permis tranzitul către o bază din valea Bekaa, dinspre sud.
Hezbollah aparține ramurii șiite a islamului, precum Iranul, și desigur că are legături de lungă durată cu Republica Islamică.
      
Încă din 2003 Hamas și Hezbollah au fost desemnate ca și grupuri teroriste de SUA și Uniunea Europeană.
    
Religia Islam a fost fondată în secolul al VII-lea în Peninsula Arabă, pe teritoriul actual al Arabiei Saudite, de către profetul Mahomed și este bazată pe textul religios cunoscut sub numele de Coran. Pe parcursul timpului s-a răspândit pe un larg teritoriu care se întinde în Europa, Asia și Africa de Nord. Centrul religios se află în orașele Mecca și Medina. Mahomed a pretins că este un descendent a lui Avram prin Ismael.


Descendenții lui Avraam în război

Hamas și Hezbollah, două grupuri teroriste, aparținând fiecare la una din cele două ramuri ale islamului au ca obiectiv major să distrugă Israelul în totalitate. Ei se bazează, ca de altfel arabii, că se trag din primul copil al lui Avram și au dreptul de întâi născut. Încă un amănunt de luat în considerare este: primul băiat a lui Isaac, fiul lui Avraam, pe nume Esau care și-a vândut dreptul de întâi născut fratelui său geamăn, Iacov (Israel) s-a căsătorit cu Basmata fata lui Ismael și astfel, prin căsătorie, s-au născut edomiții.     
Descendenții lui Avram (pe linia Isamel și Esau) sunt cei menționați de psalmistul Asaf: “Veniți”, zic ei, “să-i nimicim din mijlocul neamurilor, ca să nu se mai pomenească numele lui Israel!” Se strâng toți cu o inimă, fac un legământ împotriva Ta: corturile lui Edom și ismaeliţii, Moabul şi hagareniţii, Ghebal, Amon, Amalec, filistenii cu locuitorii Tirului. (Psalm 83:4-7)
    
A fost necesară această mică incursiune în istoria Bibliei pentru că acest război unic de apărare a lui Israel pe trei fronturi are corespondențe scripturale. Ca semn al vremurilor din urmă se poate include în câteva profeții făcute de Ioel și Obadia: Edomul va ajunge un pustiu sterp, din pricina silniciei făcute împotriva copiilor lui Iuda, al căror sânge nevinovat l-au vărsat în țara lor. (Ioel 3:19). toți cei din muntele lui Esau să piară în măcel. Din pricina silniciei făcute împotriva fratelui tău Iacov, vei fi acoperit de rușine și vei fi nimicit cu desăvârșire pentru totdeauna... ziua Domnului este aproape pentru toate neamurile. (Obadia 1:10,15) Ambele aceste prorocii nu se referă la un atac al lui Israel din partea străinilor, ale altor popoare, ale altor împărății (Asiria, Germania nazistă) ci un atac al descendenților lui Avram, neamurilor lui Ismael și Esau împotriva neamului lui Isaac și Iacov (Israel).
    
Pe de altă parte, Domnul Isus a zis: Un neam se va scula împotriva altui neam, și o împărăție împotriva altei împărății; pe alocuri vor fi cutremure de pământ, foamete și tulburări. Aceste lucruri vor fi începutul durerilor. (Marc.13:8) (Matei 24:7). Această ultima parte a versetului în engleză spune ceva mai adânc: These are the beginning of birth pains. (NIV) Aceste semne ale vremurilor din urmă sunt ca și începutul durerii unei femei la naștere, care se accentuează tot mai mult.
 

Împărații Răsăritului nu condamnă atacul terorist al grupării Hamas    
 
În reuniunea Consiliului de Securitate ONU, Rusia a prezentat un proiect de rezoluție prin care solicită o „încetare umanitară a focului” și eliberarea ostaticilor răpiți în Fâșia Gaza, fără ca numele grupării teroriste Hamas să fie pronunțat în document. Rezoluția are însă șanse reduse de a trece, în condițiile în care are nevoie de nouă voturi favorabile și niciun veto. O ședință de urgență a Consiliului de Securitate, convocată după atacurile teroriste din Israel, s-a încheiat fără o condamnare unanimă a Hamas.
    
Privind harta lui Israel înspre răsărit: Iordania, Siria, Irak, Iran sunt foarte active în acest război; China, Rusia nu sunt active, dar nu condamnă atacul brutal, nemaiîntâlnit al grupării teroriste Hamas.
     
”Ce vă zic vouă, zic tuturor: Vegheați !”   v-o spun și acum pentru că de fapt a spus-o Domnul Isus (Marcu 13:37).
    
Notă: Ne puteți contacta pentru mai multe detalii sau așteptați în edițiile viitoare ale rubricii prezentarea altor realități existente cu corespondență scripturală specifice vremurilor din urmă.