"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

În ediţia 161 a ziarului, la jumătatea lunii mai 2006, am scris printre altele: ”Sunt cel puţin cinci direcţii ale semnelor vremurilor din urmă, direcţii captate în acrostihul SEMNE: Seminţiile lui Israel + Erezii + Muntele Templului + Nenorociri + Esticii (Împăraţii Răsăritului). Consider semnele ca fiind telegrame ale Mirelui către Mireasă, ale Domnului Isus către Biserica Sa”. În jurul acestor cinci direcţii, pe perioada de peste cinci ani, am prezentat semnele vremurilor din urmă. Le puteți gasi grupate accesând romaniantimes.com -  Semne ale vremurilor. Încep anul 2012 cu semne din categoria Erezii și Nenorociri, urmând ca pe parcursul anului, cu voia Domnului, să vin și cu altele la momentul oportun.

 

EREZII

Erezia este o doctrină sau credinţă religioasă falsă care ia naştere în cadrul grupărilor religioase prin îndepărtarea de la doctrina fundamentală. La nivel de creştinism, singura autoritate doctrinară, este Sfânta Scriptură. Fiecare grupare numită creştină îşi afirmă crezul bazat pe Scriptură, dar nu toate se supun in totoalitate prnicipiilor Scripturii. Ca să putem deosebi doctrinele creştine trebuie să le raportăm la Scriptură şi astfel le putem sau nu încadra la nivel de erezii.

Aşa cum am mai notat, Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX) defineşte

cuvântul erezie astfel: Erezie, erezii, s.f. 1. Doctrină sau credinţă religioasă care ia naştere în sânul unei biserici, abătându-se de la dogmele consacrate, şi care este condamnată de biserica respectivă. 2. Fig. Greşeală, eroare, rătăcire. – Din fr. heresie, lat. haeresis (DEX, pag. 346).

Desigur că aş putea lua fiecare doctrină religioasă şi aş putea spune că din fiecare când s-a desprins o grupare, a fost considerată eretică. Nu despre aceste erezii am scris şi scriu. Ereziile ca semne sunt legate mai mult de evenimentele vremurilor din urmă.

Pentru anul 2012 cea mai vehiculată erezie este arhicunoscutul "sfârșit al lumii", promovat cu prioritate de adepți ai mișcării New Age, bazat pe datele furnizate de calendarul mayas, și care spun că se va întâmpla printr-o ciocnire a pământului cu planneta Niburu, nedefinită încă. Sunt și alte teorii alternative: o furtună solară care va distruge totul; o inversare a polilor magnetici ai Pamantului.

Mare atenție că se vor găsi așa zișii propovăduitori ai Bibliei, ca și pastorul american Harold Camping (profet fals al anului 2011), care vor veni și cu date precise, care indiferent de motivția lor sau dovezile lor vor fi erezii și nu adevăruri scripturale.

Fox News prezintă și alte erezii ale anului 2012 și anume: căutarea lui Yeti in Asia, a lui Chupacabra în America de Sud. Tot mai mult, peste tot în lume oamenii vor fi convinși că au văzut din ce în ce mai multe OZN-uri.

Despre Venirea Domnului, însăşi Domnul Isus a spus: Despre ziua aceea şi despre ceasul acela, nu ştie nimeni: nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl. (Matei 24:36, Marcu 13:32).

NENOROCIRI

Pentru anul 2012 cea mai vulnerabilă zonă, în care este gata să explodeze o nenorocire, un război de proporții este Iran-Golful Persic.

La jumătatea lunii ianuarie 2012 Washingtonul a avertizat liderul spiritual iranian că o eventuală blocare a strâmtorii Ormuz care asigură legătura între Golful Oman şi Golful Persic ar duce la declanșarea unui răspuns militar al Statelor Unite. Din 27 decembrie 2011, când Iranul a anunțat că ar putea închide Ormuzul până la jumătatea lunii ianuarie 2012, așa cum vedem cu toții prețul petrolului a crescut, cu 2,5 la sută. Dacă Iranul şi-ar pune în practică ameninţările de a bloca Strâmtoarea Ormuz, ar opri livrarea unei cincimi din petrolul comercializat, la nivel global, impactul ar fi imediat: analiştii spun că preţul petrolului ar începe să crească vertigions, cu 50 la sută sau chiar mai mult în câteva zile.

Prin Strâmtoarea Ormuz trece între 20 și 40 la sută din traficul maritim petrolier de pe glob, adică pe aici trec zilnic aproximativ 5 milioane de barili de petrol.

“Închiderea Strâmtorii Ormuz ar fi un act de război împotriva întregii lumi. Nu te poţi juca cu economia mondială şi să presupui că nimeni nu va reacţiona”, spune Sadad Ibrahim Al-Husseini, fost director de exploatare şi dezvoltare la compania saudită Aramco, relatează Capital.ro

Iranul nu mai este ce a fost, în ultimii ani, investind masiv în achiziţia de tehnologie de război asimetrică: mine, nave de mici dimenisuni pentru intervenţii rapide şi torpile pentru distrugerea vaselor inamice, toate poziţionate de-a lungul celor peste 1.500 de kilometri de coastă de-a lungul Golfului Persic şi Oman. Recent, Iranul, a testat și o rachetă cu raza medie de actiune in Golful Persic. Ca răspuns, marina americană a trimis mai multe nave militare în zonă.

Confruntările recente American-Iraniene a determinat Washingtonul să legalizeze impunerea de sancțiuni instituțiilor financiare care au schimburi neaprobate cu Banca Centrală Iraniană. Pe de altă parte reprezentanți ai Uniunii Europene au dat publicității intenția de a impune sancțiuni petrolului iranian.

De fapt pentru Iran mărul de ceartă este Israelul, înspre care a plănuit scenarii de atac de mai mulți ani și este posibil să fie pregătit și cu anumite măsuri de represalii în cazul unui atac. Mână în mână cu Iranul este și organizația Hezbollah, din Liban, care a lansat mai multe rachete înspre Israel.

NENOROCIREA FINANCIARĂ

Am intrat în anul schimbărilor majore ale conducătorilor lumii, cu o influenta semnificativa asupra crizei financiare existente.  Dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, doar premierul Marii Britanii, David Cameron, e posibil să fie la putere la sfârșitul anului. Obama și Sarkozy vor face față alegerilor prezidențiale pe care este posibil să le piardă. Dmitry Medvedev a cedat președinția Rusiei lui Vladimir Putin, crezând că scapă ușor, dar protestele recente din Moscova demonstrează contrariul. În China, Hu Jintao și Wen Jiabao se pregătesc pentru predarea mandatelor de președinte și premier la începutul lui 2013 către Xi Jinping și Li Keqiang. Noii conducători vor veni cu noi idei în salvarea economiei mondiale din criza în care a intrat.

Îngrijorările din Pakistan, singurul stat nuclear musulman; conflictele între șiiții guvernului irakian cu minoritatea sunită; răsturnările din Tunisia, Libia și Egipt provocate de Primăvara Arabă;  ciocnirile violente din Siria, Turcia și Sudan; manifestatiile violente din Grecia și Spania, mișcarea Occupy Wall Street contribuie la adâncirea crizei economice cu care se confruntă lumea.

Anul 2011 a testat fragilitatea economiei mondiale. Un tsunami ca și cel din Japonia sau norul de cenușă vulcanică din nordul Europei, a produs intrarea economiei mondiale în colaps, după numai șapte zile de la cataclism. După tsunami-ul și criza nucleară japoneză din martie 2011, producția industrială mondială a scăzut cu 1,1 la sută în luna următoare, potrivit Băncii Mondiale. Norul de cenușă vulcanică a costat Uniunea Europeană aproape 10 miliarde de euro, împingând companii aeriene și de turism în pragul falimentului.

Ce e de făcut? Tu și cu mine oamenii de rând ai societății lovite de criza eceonomică și financiară trebuie facut ceva in dreptul nostru, că, din păcate, nici pasivitatea nu este o soluție. Daca vrem să trăim într-o lume mai bună, pentru noi și pentru cei care vin după noi, trebuie să facem ceva: trebuie să luăm parte la reconstrucția acestei lumi. In fiecare zi trebuie făcut ceva.

John Adam ne-a lăsat moștenire declarația: „Sunt două metode de a cuceri și de a înrobi o națiune. Una este prin sabie. A doua este prin îndatorare” Referindu-ne la noi, oamenii de rand, putem fi inrobiti prin forta dar cel mai grav este ca putem fi inrobiti prin indatoriri. Criza financiara a atacat conturile noastre bancare. Ce poti face? Daca ai imprumuturi bancare, fa tot posibilul si le comaseaza in unul cu dobanda cea mai mica. Daca nu ai imprumuturi bancare esti in zona de securitate. Daca neapart iti trebuie un imprumut bancar, cauta unul cu cea mai mică dobandă. Traim vremuri cand se poate avea imprumut bancar pentru casă, in jur de 3 la sută, plătind un mortgage mai mic decăt o chirie.

Pe plan economic, mondial, cel mai bun lucru care s-ar putea intampla in 2012, spun analistii, ar fi ca toata lumea sa reziste, SUA cu o crestere economica de 2 la suta comparat cu zero in eurozonă. Creșterea globala, impulsionata de pietele emergente, va fi de aproximativ 3 suta. Pentru a sparge insa paralizia este nevoie de altceva - o noua viziune, care sa reechilibreze legatura dintre finante si politica, incepand cu sistemul bancar.

Scriptura nu ne lasă fără răspuns la vremurile ce le trăim şi ne relatează în mod direct şi explicit, nenorociri ale vremurilor din urmă: Pe alocuri vor fi mari cutremure de pământ, foamete şi ciumă; vor fi arătări înspăimântătoare, şi semne mari în cer. (Luca 21:11); Vor fi semne în soare, în lună şi în stele. Şi pe pământ va fi strâmtorare printre neamuri, ...(Luca 21:25); În zilele acelea... voi face să se arate semne sus în cer şi minuni jos pe pământ, ...( Ioel 2: 29-30; Faptele apostolilor 2:19). Isaia a profeţit pentru vremurile din urmă spunând că va veni o vreme când omul se va uita spre pământ şi va fi lipsit de nădejde: „ va fi ...  un muget, ca mugetul unei furtuni pe mare; uitându-se la pământ, nu vor vedea decât întuneric şi strâmtorare, iar lumina se va întuneca în norii lui.” (Isaia 5:30).

Cartea Cărţilor, Scriptura are răspuns la nenorocirile pe care le experimentăm şi are şi soluţia. “Fiindcă toate aceste lucruri au să se strice, ce fel de oameni ar trebui să fiţi voi, printr-o purtare sfântă şi evlavioasă, aşteptând şi grăbind venirea zilei lui Dumnezeu, în care cerurile aprinse vor pieri, şi trupurile cereşti se vor topi de căldura focului? Dar noi, după făgăduinţa Lui, aşteptăm ceruri noi şi un pământ nou, în care va locui neprihănirea. De aceea, preaiubiţilor, fiindcă aşteptaţi aceste lucruri, siliţi-vă să fiţi găsiţi înaintea Lui fără prihană, (îndreptăţiţi de El ca şi copii ai lui Dumnezeu) fără vină,(având vinovăţia, oricât de mare ar fi, ştearsă prin trupul şi sângele Domnului) şi în pace (cu noi înşine şi cu Dumnezeu). Să credeţi că îndelunga răbdare a Domnului nostru este mântuire (de aceea nu a venit încă că te aşteaptă şi pe tine. Nu mai amâna!) (2 Petru 3:11-15)

Ce vă zic vouă, zic tuturor: VEGHEAŢI ! a spus Domnul Isus prin Marcu 13:37.