"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

SEMNE ale vremurilor care sunt indicatoare de apropiere a Zilei celei Mari a Domnului, așa cum știți, le-am concentrat în cinci direcţii definite de acrostihul SEMNE fiind Seminţiile lui Israel, Erezii, Muntele Templului, Nenorociri şi Esticii. Nenorocirile financiare sunt în atenţia ediției prezente.
Am scris multe despre nenorocirile create de criza financiară a secolului XXI. Încă susțin ideia cauzei crizei fiind încălcarea unor principii fundamentale găsite în Cartea Vieții, Sfânta Scriptură. Iată aici două principii scripturale călcate de americani care au dus la nenorocirea financiară existentă: ”O moştenire repede câştigată la început nu va fi binecuvântată la sfârşit” (Proverbe 20:21) şi
al doilea principie este exprimat de versetul din Luca 14:28: cineva dacă vrea să zidească un turn, nu stă mai întâi să-şi facă socoteala cheltuielilor, ca să vadă dacă are cu ce să-l sfârşească?

 

Împrumuturi fără a putea fi onorate de clienții privați și de companii au dus la colapsul băncilor. Desigur că marea greșeală erau și legile guvernamentale, care au înlesnit aceste împrumuturi.


Culmea este că Europa n-a înțeles de ce a căzut America și n-a învățat nimic din pățaniile ei. Suntem în iunie 2012. Spania cere ajutor Uniunii Europene, recunoscându-și păcatul de a se băga în datorii pe care nu le mai poate plăti. Grecia după ce a intrat în Uniunea Europeană s-a pus pe cheltuieli pe buzunarul altora, împrumutându-se peste capacitatea de a putea plăti. Irlanda şi Portugalia sunt pe linia de plutire după împrumuturile primite de la Uniunea Europeană.


Spania aşteaptă să primească un ajutor financiar de până la valoarea de 100 de miliarde de euro din partea Fondului European de Stabilitate Financiară. Oridecâte ori se dau aceste împurmuturi se dau condiţionat. Astfel, Spania s-a angajat să implementeze în 2012 măsuri de austeritate în valoare de cel puţin 27 de miliarde de euro şi să continue mai adânc cu aceste măsuri şi în anul 2013 la aceiaşi valoare. Măsurile de austeritate, nefiind explicate poporului creează depresie în rândul maselor. Dovadă este România. Măsurile de austeritate
luate de fostul guvern au dus la redirecţionarea românilor în alegerile locale din 10 iunie 2012. Şi în Spania măsurile de austeritate, numai anunțate fiind, au creat situații de depresie în rândul populaţiei. În Spania, rata șomajului oficială este de 25 la sută, iar şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 50 la sută. Deja când vorbim de rata şomajului, este foarte important cum o definim, pentru că rata oficială a şomajului este numărul de persoane care în mod activ caută de lucru împărţit la forţa de muncă. Aşa cum se vede persoanele care nu mai caută de lucru, nu sunt înregistraţi ca şi căutători activi de lucru (fiind dezamăgiţi, lucrează la negru, lucrează temporar) și sunt scoşi afară din calcule. În toată lumea, chiar și în America necăutătorii de lucru sunt ca și neexistenți în calcule.


Financial Times la începutul lunii iunie 2012 a publicat un articol intitulat "Panica a devenit prea raţională", al comentatorului economic, Martin Wolf, unde este scris că Vestul se afla deja într- o "depresie controlată." "Înainte de perioada aceasta," a spus el, "nu am înţeles niciodată într-adevăr cum au putut avea loc evenimentele din 1930. Acum înţeleg. Tot ceea ce este necesar sunt economii fragile, un regim monetar rigid, dezbatere intensă legată de ceea ce trebuie făcut, convingerea pe scară largă, că suferinţa este bună, politicieni miopi, incapacitatea de cooperare şi eşecul de a fi cu un pas înaintea evenimentelor."


Spania este considerată a patra economie din Zona Euro, reprezentând 12% din PIB-ul Zonei Euro, fata de doar 6% al PIB-ului Irlandei, Portugaliei si Greciei împreună. Planurile de salvare ale Irlandei a costat 85 miliarde euro, ale Portugaliei au costat 78 miliarde euro iar planurile de salv
are ale Greciei au costat până acum peste 292 de miliarde de euro.


Făcând referire la planul de salvare a Spaniei, premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a c
ărui țară nu face parte din Uniunea Monetară a spus: "Va fi vorba de unul dintre cele mai mari planuri de salvare financiară din istoria recentă". Premierul se referea nu numai la impactul finaciar al împrumutului acordat cât impactul ce-l va avea economia Spaniei. Costurile de împrumut extern a Spaniei sunt foarte aproape de limita care a dus la debutul crizei din Grecia, Irlanda și Portugalia, spun specialiştii în domeniu.


Lumea financiară se îngrozeşte la apariţia unei noi crize, criza europeană. "Dac
ă o criză apare din nou, Banca Centrală Europeană s-ar putea să nu aibă capacitatea de a răspunde repede, eficient și în forță", a spus directorul Băncii Mondiale. Criza europeană este în atenţia întregii lumi amenințând chiar și ţările care sunt la linia de plutire, lăudându-se că s-au stabilizat după criza din 2000.


În situaţia financiară instabilă, cu frica la apariţia une
i noi crize, Statele Unite au de suferit, prin scăderea comenzilor venite din Europa, care va duce la o scădere a locurilor de muncă, care va îngreuna şi mai mult mişcarea bolidului financiar american.


Unul din criteriile de studiu al unei crize este şomajul care e
în creștere atât în Uuiunea Europeană, cât și în SUA.

 

 

CRIZA ECONOMICĂ NE ATACĂ PENSIILE


Aşa cum se ştie cea mai mare majoritate
a pensiilor în America sunt asigurate prin sistemul de securitate socială (Social Security), şi asta numai pentru cei care au contribuit la acest sistem în fiecare an de muncă. Pe lângă sistemul de securitae socială există programe oferite de Social Security Administration pentru cazuri de incapacitate de muncă al rezidenţilor legali americani, care este ceva minim pentru existenţă.


Şi acum, dar mai ales acum câteva luni când s-au redus pensiile în România, şi când s-a dat publicităţii că diferenţa între cea mai mică şi cea mai mare pensie, este la nivelul cifrei 10, ceea ce este imposibil de imaginat se iveşte întrebarea cum stă America la nivelul de pensionare coordonat de guvern. La întrebarea pe care mi-au pus-o unii am tradus cele de mai jos, şi ca să fie şi mai clar, le-am pus şi în engleză, aşa cum sunt în literatura de specialitate. Fiecare din cei care am contribuit la sistemul de scuritate socială putem avea acces prin internet la contul personal, şi să vedem ce beneficii vom avea la anii de pensie (62, 66, 70) ori în caz de incapacitate de muncă. Am accesat contul meu de Social Security, acum când am scris acest articol şi am luat aceste informaţii din contul personal şi din link-urile ce le-am gasit.


“The maximum benefit depends on the age a worker chooses to retire. For example, for a worker retiring at age 66 in 2012, the amount is $2,513. This figure is based on earnings at the maximum taxable amount for every year after age 21”

"There is no minimum monthly Social Security benefit amount. For administrative reasons, we will not pay a benefit of less than $1. "


"Beneficiul maxim depinde de vârsta la care un lucrător alege să se pensioneze. De exemplu, pentru un lucrător ce se pensionează la vârsta de 66
ani, în 2012, suma primită este de 2.513 dolari. Această cifră se bazează pe câştigurile de la suma maximă de impozitare pentru fiecare an dupa vârsta de 21 "

"Nu există nici un minim lunar al sumei de beneficiu al securităţii sociale. Pentru motive administrative, nu se va plăti un beneficiu de mai puţin de 1 dolar."


Ca să fiu mai specific, indiferent că a fost magistrat, sau a avut salarul cel mai mare din America, la sistemul de pensie asigurat de guvern prin Social Security Administration, cea mai mare pensie,
oferită de guvernul American prin sistemul de securitate socială, în 2012, este de 2.513 dolari. Oare România şi Europa învaţă ceva din asta?


Încerc să mă exprim corect şi pe înţeles Social Security benefits nu este plan de pensionare
este un sistem de securitate socială, a cărei siguranță este instabilă. Sistemul de securitate socială American este returnarea unei părţi a sumelor date guvernului federal American, de-a lungul anilor de lucru, returnate atunci când din cauza vârstei nu mai putem lucra.


Planurile de pensioanre americane, au cu totul altă configuraţie. Pe de altă parte se ştie că persoanele cu salarii mari în America au alte posibilităţi pentru fondul privat de pensionare. Beneficiul de Social Security trebuie să fie “crema” de pe tort.


Fie că este vorba de sistemul de securitate socială sau planul de pensie, criza financiară ne atacă puternic la balanţa care ni se cuvine nouă şi familiilor noastre.


Tot din contul personal de Social Security, am scos declaraţia de pe prima pagină. Aşa cum se ştie, aceste informaţii le primim şi prin poştă dar la diferenţă de un an. Dacă vrei ceva la zi, e bine sa-ţi faci înregistrare pentru acces personal la contul tău de Social Security.



About Social Security's future...


Social Security is a compact between generations. Since 1935, America has kept the promise of security for its workers and their families. Now, however, the Social Security system is facing serious financial problems, and action is needed soon to make sure the system will be sound when today's younger workers are ready for retirement.

Without changes, in 2033 the Social Security Trust Fund will be able to pay only about 75 cents for each dollar of scheduled benefits. We need to resolve these issues soon to make sure Social Security continues to provide a foundation of protection for future generations.


Despre viitorul sistemului de Securitate Socială ...


Securitatea socială este o legătură compactă între generaţii. Din 1935, America şi-a ţinut promisiunea de asigurare a beneficiilor de securitate socială a lucrătorilor din America şi familiile acestora. Acum, (în 2012 n.e.) cu toate acestea, sistemul de securitate socială se confruntă cu probleme financiare grave, şi este necesară o acţiune imediată ca să se po
ată da siguranţă sistemului şi atunci când muncitorii tineri, de azi, vor ajunge la pensionare. Dacă nu se face ceva concret şi eficient în 2033 Fondul Social Security Trust va putea să plătească doar 75 de centi pentru fiecare dolar de beneficii programate. Avem nevoie de a rezolva aceste probleme cât mai repede posibil, pentru a fi siguri de o securitate socială care să continue să ofere o bază de protecţie pentru generaţiile viitoare.


Cu durere trebuie să spun şi o spun experţii financiari că nu se face nimic concret din partea guvernului american, pe linia de protejare şi asigurarea al beneficiilor securităţii sociale.


Sistemul american de securitate socială a început în 1935, când 35 de lucători erau la un pensionar. Calculele estimative spun că sistemul de securitate socială este stabil când avem cel puţin 3 lucători la un pensionar. În mai 2012 datele oficiale americane raportau 2,9 lucrători la un pensionar, în America.


Conform datelor prezentate de ministerul muncii în România în mai 2012 erau 5 milioane de luc
rători la 2,1 milioane pensionari. Ceea ce ne dă mai puţin de 2,4 lucrători la un pensioanr. În Japonia şi Europa, în general, situaţia este la fel de îngrijorătoare cu mai puţin de 3 lucrători la un pensionar.


Mă opesc aici. La cerere pot dezbate acest subiect în continuare. Până atunci vă las din nou cu un citat cuvintele Domnului Isus:
Ce vă zic vouă, zic tuturor: Vegheaţi!” (Marcu 13:37)