De cand am descins pe aceste meleaguri am admirat comunitatile care au cautat sa stabileasca un cadru propice pentru a mentine relatii sociale si cuturale cu exprimarea traditiilor proprii. M-am intrebat adesea de ce grecii, sarbii sau polonezii au reusit in timp sa-si promoveze valorile prin creiarea de centre religioase si culturale care functioneaza foarte bine. Dupa cate am observat acest lucru a fost posibil mai ales prin intermediul bisericilor, care s-au straduit sa imbine inclinatiile religioase cu preferintele laice specifice fiecarei etnii si sa-si atraga membrii spre cultivarea traditiilor caracteristice locurilor din care au venit. Mi-am zis ca poate numarul si vechimea lor pe aceste plaiuri au avut un rol, comparativ cu romanii care nu erau atat de numerosi si s-au pripasit in lumea noua mult mai tarziu. Sunt convins ca si conditia materiala a avut un cuvant de spus, pentru ca, in general, se ajunge la o oarecare buna stare doar dupa un numar de ani de acumulari. In zona Phoenix-ului, desi numarul romanilor este destul de mare (dupa unele statistici numarul lor s-ar ridica la peste 80,000) ponderea ortodocsilor pare sa fie in minoritate, fata de baptisti si alte denominatiuni. Cu toate acestea, intr-un rastimp relativ scurt, s-a reusit construirea unei biserici ortodoxe noi, frumoase, care permite desfasurarea serviciilor religioase si a activitatilor sociale in foarte bune conditii.
La mai putin de o luna de la aniversarea a 25 de ani de la infiintarea Bisercii “Sfantul Ioan Botezatorul”, sub patronajul Consiliului Parohial, a fost organizat in 11-12 octombrie curent un festival romano-american. Parintele Gheorghe Libotean a fost cel care a binecuvantat masa si a tinut sa sublinieze importanta implicarii enoriasilor in astfel de evenimente, care mijlocesc sustinerea financiara a bisercii. Presedintele Consiliului Parohial Dl. Benjamin Barbes a multumit pentru sprijinul pe care-l dovedesc prin participarea nu numai la slujbele religioase, ci si la asemenea activitati, menite sa mentina legaturile spirituale dintre romani.
Familia Crystral si Pesi Popescu au sponsorizat si organizat manifestarea foarte reusita, care a reunit din nou romanii din aceasta zona, In cadrul unei seri romanesti savurata din plin de participantii veniti in numar mare. Este laudabil ca inimosi ca familia Popescu, carora li s-au alaturat Cornel si Ana Balos, si-au dedicat resursele si timpul spre a oferi o atmosfera de veselie si petrecere cu o vadita atmosfera romaneasca. Pesi – bucatar de profesie, cu o experienta de peste 30 de ani - a oferit mesenilor un meniu ales si pregatit cu pricepere si bun gust. Impreuna cu sotia sa Crystal, care este Production Manager la o companie-media din Scottsdale, sunt membri ai Consiliului Parohial al bisericii. In ultimii doi ani ei au organizat si alte evenimente comunitare, cum au fost balul strugurilor si festivaluri culinare cu specific romanesc. Din meniul bogat nu au lipsit sarmalutele cu mamaliguta, zacusca de legume, carnatii de casa, puiul la ceaun cu mujdei de usturoi, mititeii, branzeturile asortate, precum si cornuletele cu nuca si alte specialitati apreciate. Ei au fost ajutati cu daruire de alti voluntari cum au fost Ana, Otilia, Lenu\a, Jenifer, Nicoleta, de Cornel, Ben si multi alti membri ai bisericii, care au inteles ca impreuna se pot realiza lucuri frumoase in interesul comuntatii. Asemenea evenimente creiaza ocazii minunate de comunicare, de cunoastere reciproca, de stabilire a unor relatii mai apropiate, de a fi impreuna in momente de destindere si voie buna, chiar departe de Romania.
Ambianta festivalului a fost animata de prezenta orchestrei conduse de Marinel Sarbu si de talentata si plina de verva solista Cristina Voica, toti din New York. Repertoriul variat de melodii populare din diferite zone ale Romaniei, de melodii de petrecere, de bucati de muzica usoara mai vechi si mai noi, ca si muzica de dans, au antrenat participantii de toate varstele, intr-o ambianta placuta si vesela.
O secventa de jocuri populare prezentata de un mic ansamblu de patru perechi de tineri numit “Doua flori”, imbracati in costume nationale, a delectat asistenta prin interpretarea viguroasa si sincrona, apropiata de aceea a dansatorilor profesionisti. Cu toate ca formatia a fost incropita cu doar o saptamana in urma, stradaniile componentilor trupei, imbinate cu tineretea si dinamismul caracteristic varstei, au facut ca publicul prezent sa-i rasplateasca cu vii si binemeritate aplauze.
Phoenix - Arizona
Festival romano-american la Phoenix!
- Scris de Dr. Emil G. Onet
- Categorie: Phoenix - Arizona