Mircea Lubanovici candidatul PD-L la Camera Deputaţilor pentru românii din diaspora şi-a început campania electorală. Aflat în turneu prin Statele Unite ale Americii, Lubanovici a vizitat în perioada 11-14 noiembrie a.c., Arizona, unde s-a întâlnit cu mai mulţi lideri şi membri ai comunităţii române din Phoenix. Reprezentantul PD-L a avut ocazia să facă cunoştinţă cu electoratul şi să audă direct de la conaţionalii săi care trăiesc şi muncesc în statul Marelui Canion, care sunt problemele cărora trebuie să le facă faţă. Lubanovici a avut discuţii constructive cu aceştia şi a oferit un exemplu de ceea ce înseamnă comunicarea dintre candidaţi şi electorat sau dintre putere şi omul de rând.
În timpul vizitei în Arizona, candidatul PD-L la Camera Deputaţilor a prezentat principalele puncte din programul său electoral, printre care se numără mărirea numărului colegiilor uninominale, înlăturarea restricţiilor în exercitarea dreptului de vot, îmbunătăţirea serviciilor consulare, lobby pentru eliminarea vizelor de către ţările din acest colegiu uninominal.
De altfel, la punctul 1 şi printre măsurile foarte aşteptate de românii de peste Ocean, se află problema "redobândirii cetăţeniei române de către cei care în timpul regimului comunist au fost forţaţi să renunţe la ea", aspect cu atât mai esenţial cu cât însuşi Lubanovici s-a confruntat cu ani în urmă cu această situaţie, când a fost obligat să renunţe la cetăţenia română, imediat după ce şi-a părăsit ţara.
Printre priorităţile trecute în platforma electorală a lui Mircea Lubanovici este şi mărirea numărului de secţii de votare. Candidatul PD-L consideră ca fiind discriminatoriu modul în care sunt trataţi din acest punct de vedere, românii din diaspora. Deşi aceştia sunt câteva milioane, numărul foarte restrâns de colegii uninominale le limitează posibilitatea de a-şi exercita dreptul de vot, situaţie anormală, dacă ne gândim, prin comparaţie că celor opt milioane de locuitori ai Bucureştiului le sunt alocate aproape 60 de colegii uninominale. Lucrurile stau cu atât mai prost în Arizona, unde potrivit unor estimări, cei aproximativ 50.000 de români care trăiesc aici nu au de ales unde să se prezinte la urne, întrucât în acest stat există o singură secţie de votare.
Tinerii reprezintă de asemenea, un segment important în platforma electorală a lui Mircea Lubanovici, în special absolvenţii de instituţii de învăţământ superior din ţările în care locuiesc, ale căror iniţiative de cooperare cu organizaţii şi firme din România vor fi sprijinite. Tot în acest context, Lubanovici a făcut o serie de comentarii referitor la faptul că vor fi susţinute iniţiativele de afaceri ale cetăţenilor români din afara ţării, în România, ştiută fiind birocraţia de care s-au lovit până acum conaţionalii noştri care au dorit să îşi deschidă afaceri în ţara din care au plecat.
Este interesant de remarcat că la congresul românilor din diaspora, organizat la Madrid, în luna octombrie a.c., însuşi preşedintele Traian Băsescu a declarat că „statul român trebuie să renunţe la a-i mai batjocori pe românii din afara ţării”. În acelaşi timp, platforma program a lui Mircea Lubanovici prevede printre altele, îmbunătăţirea serviciilor consulare, mai ales că pe alocuri, ineficienţa consulatelor este un fapt bine cunoscut. Iată de ce, devine imperios necesară mărirea numărului acestora, atragerea unui personal cu experienţă în rândul comunităţilor româneşti din străinătate, alocarea de resurse financiare corespunzătoare.
Cunoscut ca un militant pentru unitatea românilor, indiferent de nuanţa politică, apartenenţa religioasă sau statutul lor social, şi organizatorul a numeroase activităţi în cadrul comunităţii româno-americane, Lubanovici îi încurajează pe românii din diaspora să-şi conserve cât mai bine tradiţiile, pentru a le putea transmite mai departe, celor care vor urma. În acest sens, o veste notabilă este aceea că reprezentantul PD-L şi-a înscris printre priorităţi şi sprijinirea activităţilor de păstrare a tradiţiilor şi identităţii culturale a tuturor românilor din afara ţării, încurajarea şi sprijinirea păstrării valorilor spirituale româneşti, precum şi sprijinirea şcolilor de limbă şi tradiţie românească.
Ca o continuare a acestei idei, ultimul punct din platforma program a lui Lubanovici se referă la stabilirea de noi relaţii între comunităţile româneşti din afara ţării şi autorităţile administrative locale şi de stat ale ţărilor adoptive, cu scopul ca românii să fie remarcaţi în acest fel în spaţiul american prin ceea ce pot ei oferi mai bun.
Dacă va reuşi să întrunească majoritatea opţiunilor românilor din diaspora la alegerile din 30 noiembrie, Mircea Lubanovici va trebui să îndeplinească aşteptările la un nivel foarte înalt ale acestora. În mai puţin de trei săptămâni vom afla ce ne rezervă viitorul, cert este că în cazul în care va câştiga, candidatul PD-L va avea mult de muncit pentru a nu-i deziluziona pe cei care l-au votat, mai ales că dacă se va ţine de cuvânt, schimbările promise de el în campania electorală vor influenţa, pe termen lung, traiul şi imaginea românilor de peste Ocean. Rămâne de văzut cum vor evolua lucruile. Până atunci însă, Lubanovici îşi continuă turneul electoral, următoarea oprire după Phoenix, Arizona, fiind la Chicago.