"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

 

Dacă vrei să ai mai mult de două săptămâni de vacanţă pe an, dacă pui preţ pe educaţie şi te interesează să-ţi faci studiile la o universitate bine cotată şi la un preţ rezonabil, dacă te afli în căutarea unor oportunităţi privind job-ul tău, dacă îţi doreşti să trăieşti sau doar să călătoreşti într-o ţară foarte frumoasă, cu plaje aurii, munţi cu creste acoperite de zăpadă, păduri luxuriante şi ape limpezi, Noua Zeelandă se va dovedi o revelaţie.

 

Interlocutoarea noastră, Elsa Easton, a sosit aici la vremea primilor paşi, când părinţii ei au ales să renunţe la Statele Unite, din motive personale şi financiare. Pentru că face parte dintr-o familie mixtă, tatăl neozeelandez iar mama americancă, ea obişnuieşte să poposească destul de des pe pământul făgăduinţei, mai precis în Arizona, în vizită la bunici şi la rude, unde îi place să facă shopping şi să savureze mâncărurile specifice bucătăriei din această zonă. Elsa Easton locuieşte în prezent la Christchurch, în South Island şi este asistenta personală a pastorului de la biserica de care aparţine.

 

- Elsa, am dori să te prezinţi, în câteva cuvinte. Am înţeles că te-ai născut în Statele Unite şi la scurt timp după aceea, familia ta s-a mutat în Noua Zeelandă. Din ce motive aţi ales să părăsiţi Statele Unite pentru Noua Zeelandă?

- Tatăl meu este neozeelandez şi a cunoscut-o pe mama în timpul studiilor la Colorado University, unde venise cu o bursă. Împreună s-au mutat în California, iar eu m-am născut la Santa Barbara. Când am plecat în Noua Zeelandă, abia învăţam să merg. Mama suferea de cancer, iar părinţii mei au hotărât să
abandoneze America, din motive financiare.

- Din câte am înţeles, încă mai ai rude care locuiesc în Statele Unite.

- Aşa este. Familia mea este formată în proporţie egală din americani şi neozeelandezi, ceea ce îmi oferă un motiv în plus de a călători. Trebuie să recunosc însă, că ar fi mai bine dacă ne-am afla mai aproape unii de ceilalţi.

- Te rog să ne prezinţi diferenţele dintre Statele Unite şi Noua Zeelandă. Prin ce se deosebesc cele două state?

- Noua Zeelandă este o ţară foarte frumoasă, cu plaje aurii, munţi cu crestele acoperite de zăpadă, păduri luxuriante şi ape limpezi. Populaţia nu depăşeşte patru milioane de locuitori şi cred că unul din cele mai bune lucruri care ne caracterizează, ca neozeelandezi, este acela că suntem relaxaţi şi avem un simţ al umorului unic. Nu suntem atât de dinamici ca americanii, în sensul că nu ne interesează la fel de mult aspectul material al lucrurilor, nu tânjim să deţinem tot ce este de ultimă oră pe piaţă. De asemenea, ne remarcăm prin creativitate şi prin atracţia pentru călătorii.

- Prin ce se deosebesc neozeelandezii de americani?

- Americanii sunt un popor extrem de generos şi de ospitalier! Pot să spun că m-au copleşit întotdeauna, cu felul lor de a fi. Neozeelandezii sunt cunoscuţi pentru faptul că ştiu să fie prietenoşi, însă nu cred că se disting printr-un efort special de a-i face pe ceilalţi să se simtă bineveniţi.

- Ai vrea sa ne descrii oraşul Christchurch, Noua Zeelandă?

- Christchurch este un oraş frumos, cu 340.000 de locuitori, situat pe coasta de est a South Island. Eu locuiesc la zece minute de mers pe jos până la plajă şi la 90 de minute de condus până la pârtia de schi. Avem multe parcuri şi clădiri vechi, remarcabile. Verile sunt toride şi secetoase, iar iernile aspre şi insorite. În oraş nu ninge mai mult de o singură dată pe sezon, însă pe dealurile din împrejurimi cade mereu zăpada.

- În ce domenii ai lucrat până acum? Cu ce te ocupi în prezent?

- Am lucrat ca logoped şi învăţătoare şi pot spune că mi-au plăcut ambele job-uri. În iulie 2008, biserica de care aparţin mi-a propus să mă angajeze, mai ales că eram deja implicată în slujire/leadership, fiind şi destul de familiarizată cu oamenii şi cu proiectele din comunitate. În octombrie am devenit asistenta personală a pastorului nostru şi consider că pentru mine, este cea mai bună slujbă din lume.

- Cărei mişcări îi aparţine „Vineyard Church”?

- În aprilie 2009 s-au împlinit zece ani de când biserica noastră a devenit parte a mişcării Vineyard. Cu aproape două mii de membri, se pare că am devenit una dintre comunităţile cu cel mai mare aport din ţară, ceea ce i-a surprins pe mulţi. Anul trecut am adoptat o biserică mai mică şi acest fapt s-a dovedit a fi o ocazie de smerenie, dar şi de încântare, totodată. În prezent avem un staff mult mai numeros şi un mare număr de voluntari şi ne bucurăm să Îi dăm slavă lui Dumnezeu, cu resursele financiare şi personale cu care El ne-a binecuvântat.

- Când ai devenit creştină? Ce anume te-a condus la Hristos?

- Am devenit creştină, m-am născut din nou şi L-am urmat pe Isus din toată inima, în urmă cu patru ani. Până la convertire am fost pierdută în lume, de aceea a trebuit să duc o luptă serioasă cu dependenţa de alcool şi cu problemele privind imaginea de sine, care era „la pământ”. Am trecut printr-o perioadă dificilă, când sănătatea mea a avut de suferit de pe urma consumului de alcool, însă Dumnezeu m-a vindecat în mod miraculos şi atunci am înţeles că El nu este sever şi distant, aşa cum credeam. Îi sunt atât de recunoscătoare pentru faptul că nu a renunţat la mine şi mi-a auzit strigătul inimii!

- Cât de des vii în Statele Unite? Ce îţi place să vizitezi în Arizona?

- În America încerc să vin o dată la doi sau trei ani. Bunicii mei locuiesc în Sun City şi sunt persoane foarte speciale pentru mine. Mi se pare important să petrec un timp cu ei, mai ales că înaintează în vârstă. Îmi place să fac cumpărături şi mă declar încântată de bucătăria de aici, aşa încât, faptul că locuiesc în altă parte, mă avantajează din acest punct de vedere.

- Cum sunt percepute sărbătorile în Noua Zeelandă, în comparaţie cu Statele Unite, de exemplu Crăciunul?
- În Noua Zeelandă, majoritatea locuitorilor au o vacanţă de două sau trei săptămâni, în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou. Aproape toţi sărbătoresc Crăciunul, însă puţini sunt conştienţi de semnificaţia naşterii lui Isus, un asemenea eveniment ajungând să fie mai degrabă o ocazie de a petrece timp cu familia. Pentru că la noi este şi vară, obişnuim să mergem la plajă şi organizăm şi un barbecue. Chiar dacă locuinţele nu sunt excesiv de împodobite nici în interior, nici în exterior, un astfel de obicei începe să devină tot mai popular şi în Noua Zeelandă.

- Prin ce se deosebeşte biserica din Noua Zeelandă faţă de cea din Statele Unite? Cum ai descrie mişcarea creştină din Noua Zeelandă?

- Nu am avut ocazia să vizitez prea multe comunităţi din America, aşa că nu sunt în măsură să fac o comparaţie. Un procent foarte mic dintre neozeelandezi frecventează în mod regulat biserica, de aceea nu beneficiem de o moştenire creştină la fel de puternică, în comparaţie cu cea din Statele Unite. Destul de
mulţi membri îşi reduc preocupările spirituale, însă Dumnezeu ridică oamenii care poartă în suflet flacăra pasiunii pentru Numele Lui. Cred că, în general, urmaşii lui Hristos îşi doresc o mişcare creştină autentică sau nimic! Propria mea comunitate se confruntă în mod constant cu provocarea de a-L prezenta pe Isus locuitorilor din oraşul nostru, oraş pierdut oarecum, de a fi autentici, reali, de a purta cu noi prezenţa lui Dumnezeu şi în afara clădirii bisericii, dincolo de ziua de duminică, acolo unde se află cei rătăciţi. Ce împuternicire înfricoşătoare şi minunată avem!

- Ai vizitat biserica româneasca Living Waters din Glendale, AZ, pe 28 decembrie 2008. Care au fost impresiile cu care ai plecat?

- M-am bucurat cu adevărat să asist la serviciul divin de la Living Waters. Muzica a fost frumoasă, îmi place să vă aud cântând româneşte şi m-a impresionat modul în care v-aţi rugat împreună în biserică. Am simţit prezenţa lui Dumnezeu şi am apreciat felul în care fiecare a venit la mine şi s-a prezentat. Am întâlnit o comunitate foarte prietenoasă şi capabilă să ofere încurajare.

- Locuieşti în South Island, în ce constă diferenţa dintre nord şi sud?

- În North Island clima este în general mai caldă, în special iarna. Nu cred că oamenii sunt diferiţi, deşi am descoperit că în Christchurch ne simţim cu toţii mai relaxaţi, în comparaţie cu persoanele pe care le-am cunoscut în zonele din nord unde am locuit. În privinţa situaţiei economice, îmi pare rău, nu ştiu
să vă spun prea multe!

- Ce îţi displace în Noua Zeelandă, în comparaţie cu Statele Unite?

- Nu pot să afirm că există ceva ce mi-ar displace în Noua Zeelanda, din contră, mi se pare un loc minunat! Mă nelinişteşte însă creşterea infracţionalităţii faţă de perioada copilăriei mele, deşi probabil că acest lucru se întâmplă în majoritatea statelor lumii. America o percep câteodată, ca pe o lume superficială… Cred că mi-ar fi greu să fiu sinceră cu mine însămi, dacă ar fi să locuiesc aici.

- Ce ar avea America de învăţat de la Noua Zeelandă, ce ar trebui să schimbe în bine?

- Mi se pare grea întrebarea! Am auzit că americanii au doar două săptămâni de vacanţă pe an, ceea ce mi se pare insuficient!

- Câte săptămâni de vacanţă au neozeelandezii?

- În Noua Zeelandă avem patru săptămâni de vacanţă, iar ca învăţătoare am fost răsfăţată, vacanţa era de aproximativ zece săptămâni pe an.

- Care este poziţia neozeelandezilor faţă de studiile academice? Pun preţ pe educaţie? Câte universităţi sunt recunoscute pentru standardele lor academice?

- Cred că avem un sistem de învăţământ de calitate, obligatoriu până la vârsta de cincisprezece ani, după care studiile costă, astfel că cei ce urmează universitatea se dovedesc a fi în general, foarte dedicaţi, tocmai din acest motiv. După părerea mea, încă te poţi descurca destul de bine atunci când vine vorba să îţi găseşti un job, chiar dacă nu ai urmat o facultate şi cred că acest lucru contează. Nu toţi excelăm la învăţătură. Două dintre universităţile noastre sunt cotate foarte bine în raport cu standardele internaţionale.

- Care sunt acestea?

- Universitatea din Auckland este considerată peste tot în lume, cea mai bună din Noua Zeelandă, iar Universitatea din Canterbury a obţinut calificativul „bine” pentru cercetare. Acestea fiind spuse, părerea mea este ca poţi realiza o estimare statistică într-o manieră pozitivă! Taxele sunt probabil, extrem de
rezonabile, conform standardelor internaţionale, aşa că nu se impune să renunţi la stilul tău de viaţă obişnuit, pentru a te descurca cu banii.

- În Noua Zeelandă ai avut ocazia să cunoşti români?

- Nu.

- Am înţeles că sora ta locuieşte în Australia. Cum ţi se pare această ţară?

- Australia este minunată! Cred că locuitorii de acolo nu se deosebesc prea mult de cei din Noua Zeelandă. Ţara este mult mai întinsă şi clima mai caldă. Merg în vizită la sora mea o dată la doi sau trei ani.

- Prin ce se deosebesc locuitorii din Noua Zeelanda de cei din Australia?

- Australienii sunt mai deschişi (nefiind vorba de o atitudine de corectitudine politică).

- Cum îi percep neozeelandezii pe australieni şi invers?

- Majoritatea neozeelandezilor emigrează în Australia, pentru că există mai multe şanse de a găsi acolo un job bun. Relaţiile dintre cele două state sunt de calitate şi datează din vremea războaielor mondiale, în schimb este un lucru ştiut că ne tachinam reciproc.

- Dar este proverbul: „Cine se tachinează, se iubeşte!”Ai mai vizitat şi alte ţări până acum?

- Nu încă.

- Ce planuri de viitor ai, ce alte state ţi-ai propus să vezi?

- Anul acesta intenţionez să merg în Tailanda, într-o călătorie misionară, cu un grup din Christchurch. Mi-ar place să ajung cât de curând şi în Tanzania. Din păcate, nu am suficientă vacanţă pentru a mă putea deplasa în toate locurile pe care aş vrea să le văd!

Cititorilor noştri, Elsa Easton le recomandă să nu înceteze să creadă în Dumnezeu şi să vadă în El pe Cel ce se îngrijeşte de orice nevoie a noastră, cu atât mai mult cu cât datorită crizei economice, Statele Unite trec printr-o perioadă de mari provocări. Rugăciunea ei este ca toţi să se apropie şi mai mult de Creator, indiferent pe ce valuri îi va purta viaţa.

Octavian Curpaş

Surprise, Arizona