"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

“Impreuna cu sotia ne-am hotarat sa cautam un loc cu mai mult soare si mai multa caldura” afirma avocatul si pictorul Lucian Bistreanu 

Nume: Lucian Bistreanu Data si locul nasterii: 30 Iunie,1971, Targu-Jiu, Gorj.
Studii: Scoala generala nr. 12 Tg-Jiu, Liceul 'Tudor Vladimirescu"  Tg-Jiu, Facultatea de Drept din cadrul Universitatii  Romano- Americane, Bucuresti.Licentiat in Drept in 1999. Urmeaza intrarea in Baroul Gorj unde a fost activ pana in Noiembrie 2004.
Activitate: In Massachusetts a lucrat pentru o firma de avocatura ca 'Litigation assistant" iar in prezent lucreaza intr-un domeniu similar pentru o alta firma de avocatura din Phoenix, Arizona. Stare civila: Casatorit cu Camelia Udristeoiu. Are un fiu care are 12 ani, locuieste in Romania cu mama lui.
Data si imprejurarile emigrarii in SUA: Dupa cateva vizite in USA (prima fiind in vara anului 2000), in Noiembrie 2004 am ales sa dau curs impulsului de a experimenta viata in USA altfel decat ca turist. La aceasta decizie au contribuit mai multe imprejurari, imprejurari pe care voi incerca sa le transpun in scris candva.E un proiect de viitor asa ca nu pot divulga acum prea multe detalii.Am locuit la inceput in Malden, MA, un oras la vreo 12-15 mile de Boston, in prezent locuim in Phoenix, AZ.
Hobby: Cand inca traiam in Romania si eram intrebat cu ce ma ocup, nu de putine ori raspundeam ca sunt pictor si am ca hobby avocatura. Avand in vedere ca inca mai pictez dar nu mai practic avocatura de ceva vreme consider ca nu eram departe de adevar. Revenind la hobbyurile din prezent as putea mentiona pictura si fotografia. In 1998 am avut primul vernisaj de pictura. Au urmat cel putin 10 personale si 6 de grup. Anul 2008 va fi anul in care voi avea prima expozitie personala de fotografie.
Website personal: www.lucianbistreanu.com   

-Domnule Lucian Bistreanu, va rog sa ne spuneti ce anume v-a determinat sa studiati avocatura?

- Ce m-a determinat sa studiez avocatura? La momentul admiterii la Scoala de Drept (1992) nu eram determinat sa devin avocat. Eram determinat sa studiez Dreptul, stiind ca la finele scolii existau mai multe optiuni in ceea ce priveste profesia ce putea fi urmata. Vorbesc despre posibilitatea de a deveni judecator, procuror sau avocat. In 1989 terminam liceul. Incercarea de a intra la Facultatea de Matematica - Fizica esueaza. In Septembrie 1989 ma alatur soldatilor romani care vor experimenta "Revolutia" din aceasta postura. In 1990 ma angajez electrician la o intreprindere din Tg-Jiu. Dupa 2 ani de munca solicit transferul pe un santier minier. Dupa 6 luni de munca pe santier tot ca electrician decid ca e momentul sa merg mai departe. In sensul de a urma o scoala. Demisionez si gasesc un job ca paznic de noapte la un liceu la marginea orasului. Aici incep sa invat. Peste un an sunt admis la Facultatea de Drept. Cred ca prin anul III am inceput sa colaborez cu un avocat, si cel mai probabil asta m-a indreptat spre aceasta profesie.

 - Ce ne puteti spune despre perioada de studentie? -Faptul ca gasisem un post la arhiva Judecatoriei din Tg-Jiu m-a ajutat mult cat priveste procedurile civila si penala ca student la drept. Da, un nou job, cumva trebuia sa platesc taxele de scolarizare. Daca nu ma insel in 1994 plec la Bucuresti unde gasesc  de lucru la o agentie de paza si protectie. Inca incepand cu 1992 frecventam cercurile artistilor in randul carora aveam foarte buni prieteni. Inca mai am. Am avut o studentie neobisnuita, frumoasa, plina cu tot felul de evenimente unele mai fericite altele nu tocmai. As vrea sa ma refer la episodul (nu mai stiu in ce an a fost) examenului la Logica Juridica. Se vorbea pe holurile facultatii inainte de examen ca "profu" de Logica e dur, si ca examenul e si mai dur. Procentajul de trecere era foarte mic. Am intrat la examenul scris afectat de zvonurile studentilor. Dupa examen asteptam pe acelasi hol rezultatul. La un moment dat una dintre secretare apare cu stirea ca notele sunt foarte proaste insa completeaza cu faptul ca exista o singura nota de zece a unuia numit Liviu, Iulian sau cam asa ceva. Imi iau gandul ca voi trece examenul de data asta, dar astept in continuare. Cand in sfarsit apare catalogul, numele celui care a luat zecele e dezvaluit: Lucian Bistreanu. Recunosc, au fost cazuri cand am picat examene si a fost nevoie sa le redau. Imi amintesc un alt eveniment mai aparte tot din perioada studentiei. In 25 Decembrie, 1995 pe scena Teatrului National din Bucuresti, cu ocazia spectacolului de Craciun - Prezentarea de moda a clasei Textile a Academiei de Arte Plastice, Bucuresti impreuna  cu  modelele Doinei Levinta, am debutat ca model printr-un concurs de imprejurari puse la cale de un bun prieten . Eram in anul 3 de facultate A doua  zi am defilat in Casa Americii Latine, Bucuresti, iar peste cativa ani am recidivat la insistentele unor prieteni cu o prezentare la Hotel Gorj din Tg-Jiu. Alt episod pe care mi-l amintesc cu placere se intampla intr-o vara (nu mai retin anul) cand am am ucenicit pe langa un sculptor in lemn. Vreo doua-trei luni, aproape zilnic mergeam la el la atelier si ciopleam lemnul. O experienta pe care as vrea s-o repet candva. Amintesc doar in treacat ca am fost invatat sa imprim matasea si sa modelez lutul.

- Va rog sa enumerati cateva din abilitatile pe care trebuie sa le detina un bun avocat? -Din perspectiva clientului e mai simplu, un bun avocat nu pierde procesul in care e angrenat. Din perspectiva profesionistului, un bun avocat e acela care cunoaste dosarul in care apara, legea/legile care sunt incidente cazului. Puterea de a intelege si a se face inteles (comunicarea). Abilitatea de convingere in relatia cu judecatorul si eventual procurorul, insa aici intervin abilitatile personale ale celor din urma. Citeam recent intr-un ziar romanesc o statistica a judecatorilor condamnati pentru infractiuni de coruptie in Romania. Daca nu ma insel era vorba de vreo 11 in ultimii 7-8 ani. Cand elemente de coruptie intervin in procesul infapturii actului de justitie cu greu se mai poate vorbi despre un bun profesionist, fie el avocat, procuror ori judecator.

- Cum caracterizati sistemul juridic american? - Nu sunt foarte familiar cu sistemul juridic american. Stiu ca e inspirat din dreptul englez, precedentul judiciar e folosit ca lege spre deosebire de legislatia romaneasca.  Cunosc despre existenta curtilor cu jurati despre care stiu ca au existat candva si in Romania- daca nu ma insel intre cele doua razboaie mondiale. Am avut contact prin prisma job-ului din MA cu procedura civila a statelor MA si Rhode Island. Pe alocuri sunt similitudini cu sistemul romanesc dar desigur sunt si diferente. Cred ca este mai stabil decat cel romanesc. Din cate stiu inca mai exista pedeapsa cu moartea in cateva dintre statele americane, pe cand in Romania a fost inlaturata din codul penal in 1989 sau 1990.

- Care considerati ca sunt punctele forte ale sistemului juridic american? Dar carentele?- Punctul forte al Sistemului juridic al USA este Constitutia lor. Punctul slab este paradoxal tot Constitutia lor sau mai degraba a fost, s-a intarit din nou odata cu ratificarea amendamentelor.

- Ce anume credeti ca ar trebui sa invete romanii de la americani in ce priveste sistemul juridic? - Nu stiu daca romanii ar trebui sa invete ceva de la americani privind sistemul juridic sau americanii de la romani. Mai degraba gandesc ca oamenii, in general ar trebui sa invete sa respecte regulile.

 - Va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre Massachusetts. - Massachusetts e unul din cele sase state care impreuna formeaza regiunea "New England". In ciuda climei care e foarte schimbatoare. mie imi lipseste Bostonul, oceanul. MA nu e un loc bun pentru cei care sufera de reumatism.

 - Ce v-a determinat sa va mutati in Arizona si cum v-ati acomodat aici? - Eu si sotia mea ne-am hotarit sa cautam un loc cu mai mult soare si mai multa caldura pentru a uita de durerile de oase. Ea a ales Arizona. Eu am condus cinci zile. In 15 Iunie 2007 am ajuns aici. Cred ca ne-am acomodat destul de usor. In doua saptamani de la mutare am deschis prima expozitie de pictura, urmata in decursul anului de inca 3-4. A trecut mai mult de un an in care s-au intamplat atatea si  suntem inca aici. Cu siguranta vom mai fi multa vreme de acum inainte.

 - Care sunt diferentele pe care le-ati remarcat intre statul Massachusetts si Arizona? - Ca si diferente majore intre MA si AZ as aminti clima: foarte schimbatoare in MA cu ierni reci, multa zapada, viscol, cu umiditate greu de suportat in timpul verii, desi cu toate astea mi-a placut sa traiesc acolo. Downtown Boston este diferit de Phoenix, indiferent de anotimp este foarte populat, oamenii se plimba pe strazi, arhitectura e altfel, de fapt se spune ca Bostonul e cel mai european oras american. Cred ca e adevarat.Oceanul era la 20-30 minute de casa. Aici ca sa vad oceanul ar trebui sa conduc 4-5 ore. De cand am plecat din MA am vazut oceanul o singura data intr-o vizita la San Pedro, California.Mi-e dor de ocean. Insa o sa vad Marea Neagra peste o saptamana. Vom pleca in concediu peste cateva zile in Romania.

- In final, va rog sa transmiteti un mesaj cititorilor nostri. - Vreau doar sa multumesc pentru interesul acordat si nu uitati daca aveti nevoie de un avocat bun...nu contati pe mine.