"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

O SPERANȚĂ PENTRU O NOUĂ CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ

O foarte originală premieră mondială pentru lumea teatrului s-a consumat recent în Bucovina, Suceava, România: Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru a reunit, la Suceava, Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc, între 5 și 12 iulie, trupe aparținând celor mai diverse școli de interpretare, începând cu cele naționale (București, Iași, Tirgu Mureș, Sibiu, Cluj), și până la cele din Londra, Budapesta, Chișinău sau Lodz. Această primă ediție a avut ca organizatori Consiliul Județean Suceava prin Muzeul Bucovinei, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematgrafică "I.L.Caragiale" din București, Institutul Cultural Român, iar ca parteneri Ministerul Afacerilor Externe - Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Iulius Mall și Teatrul "George Ciprian" din Buzău. Lor li s-au adăugat alte importante forțe de parteneriat media locale și regionale. S-au implicat direct Ministrul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, domnul, cunoscut actor și el, Bogdan Stanoevici, Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor și Prefectul de Suceava, Florin Sinescu.

 

Proiectul se lansează ca un concept inedit, o premieră mondială, de creație și de cercetare teatrală (inaugurat într-un oraș fără teatru, dar cu tradiții culturale vechi și temeinice), în cadrul căruia sunt reunite mai multe dezvoltări de școală, stiluri, curente și paradigme clasice sau inovative și experimentale, purtând marca maeștrilor din toată lumea scenelor de elită, având ca obiectiv atragerea spre arta dramatică a publicului tânăr, elevi și studenți din Bucovina, dar și oferirea unei alternative pentru turiștii ce vizitează Nordul în sezonul estival. Festivalul cuprinde trei secțiuni: Spectacole, Ateliere, Întâlniri cu publicul.

La secțiunea Spectacole, au fost prezentate producții ale școlilor de teatru din România (Universitatea Națională de Actorie, Teatru și Cinema "I.L. Caragiale" București, Facultatea de Teatru și Televiziune - Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca, Universitatea de Arte "George Enescu", Secția de Artă Teatrală a Facultății de Litere, Istorie și Jurnalism de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu), Republica Moldova (Academa de Muzică, Teatru și Arte Plastice Chișinău), Marea Britanie (Drama Centre London), Polonia (Școala Poloneză de Film, Televiziune și Teatru din Lodz), Ungaria (Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din Budapesta).

Publicul s-a întâlnit cu actori ca tânărul și deja titratul - de către jurii internaționale -, Dragoș Bucur, precum și cu inegalabilul maestru Ion Besoiu, alți invitați speciali pentru Dialoguri, dar  s-a bucurat în fiecare zi de contactul direct cu actorii Adrian Titieni, care este și Rectorul UNATC "I.L.Caragiale" București, George Ivașcu, Directorul Teatrului Metropolis din București, Paul Chiribuță, Decanul UNATC "I.L. Caragiale" București dar și Directorul FIST Suceava, Stelian Nistor - un artist notabil al scenei bucureștene și românești, cândva plecat din Bucovina, precum și fiica sa extrem de talentată Catinca Maria Nistor. De reținut au fost și atelierele de lucru în psihologia actorului dar și Workshopul de lupte scenice și cascadorie condus de binecunosctului trainer și profesor Ioan Albu din București. Pe 10 iulie, FIST a mers la Fălticeni, cu spectacolul "Stele în lumina dimineații" prezentat de bucureșteni, precum și la Câmpulung Moldovenesc, cu spectacolul "No exit" al trupei din Chișinău. La final, Juriul - format din profesioniști ai teatrului, educației și jurnalismului - a decis acordarea următoarelor premii:

Premiul Juriului pentru Spectacol a fost acordat pentru montarea „Crimă”, de Nico Vaccari, pus în scenă de studenţi de la Universitatea de Arte Central Saint Martins din Londra, în coproducție cu Béznă Theatre din Londra.

Premiul Juriului pentru interpretare colectivă a fost obţinut de piesa „Clasa noastră”, de Tadeusz Slobodzianek, în interpretarea absolvenţilor clasei de actorie a prof. Adrian Titieni, de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Facultatea de Teatru, București.

Juriul festivalului a mai acordat două premii pentru interpretare feminină şi două pentru interpretare masculină. Acestea au fost obţinute de Mihaela Velicu, pentru rolul Anna din piesa „Stele în lumina dimineţii”, de Alexandr Galin, interpretată de masteranzii anului doi la Arta Actorului din cadrul UNATC Bucureşti, şi de Zuzanna Zazulin, pentru rolurile multiple din „Mândrie şi munţi”, după opera lui German Sadulaev, spectacol jucat de studenții Școlii Poloneze de Film, Televiziune și Teatru din Lodz.

Pentru interpretare masculină au fost premiaţi Theodor St.Claire, interpretul rolului Cămătăreasa din spectacolul „Crimă”, şi Barnabas Horkay, pentru Robin, din spectacolul „Purificare”, prezentat de Compania de Teatru Trojka, în coproducție cu Trafó Production – Füge Production și Universtitatea de Artă Teatrală și Cinematografică Budapesta, Ungaria.

Tot în ultima zi, au fost oferite premii pentru Participarea la fondarea Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru Suceava (FIST) următoarelor școli de teatru:

- Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale", București;
- University of Arts London Central Saint Martins, Drama Centre London;
- Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj;
- Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică, Budapesta, Ungaria;
- Universitatea de Arte "George Enescu" Iași, Facultatea de Teatru;
- Școala Poloneză de Film, Televiziune și Teatru din Lodz, Polonia;
- Universitatea de Arte din Tîrgu Mureș;
- Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău, Republica Moldova, Facultatea de Teatru, Film și Dans;
- Universitatea "Lucian Blaga", Facultatea de Litere și Arte, Sibiu.Gala Școlilor de Teatru, inaugurată la nivelul excelenței în Bucovina prin FIST, iulie 2014, țintește un proiect cu amploare și evoluție internațională ambițioasă, proiect deopotrivă al autorităților și al mediilor culturale, media și mecena implicate: Candidatura Sucevei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, în zece ani...E un drum lung, deloc ușor, în care decisive vor fi nu numai preceptele stanislavskiene izvorâte din "munca actorului cu sine însuși", ci și canoanele politicilor culturale românești înglobate în "muncile autorităților și organizatorilor cu inerțiile tradiționale"...Să luam de bună, totuși, urarea tânărului Președinte al Consiliului Județean Suceava: hai să ne revedem și la a o suta ediție a FIST! Un vis, care este visat simultan de mai mulți oameni puternici și creativi și care vor ști să atagă spre ei mereu noi somități ale scenei, ale școlii și culturii, nu se va stinge ușor. Până atunci, participanții s-au despărțit cu lacrimi în ochi de mirajul teatrului adus la Suceava de FIST 2014, în cadrul unui coktail oferit de organizatori până noaptea târziu, pe 11 iulie...