"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

“Artistul aparține operei sale, și nu opera artistului.”~ Novalis

 

“Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai” trăiește, muncește și crează frumosul în fiecare zi pictorul Mihai Olteanu. Flori, femei frumoase, peisaje nostalgice, lumina, culoare și mult galben, și-au dat cu toate întâlnire pe pânzele acestui prolific pictor român foarte cunoscut în mediul online și nu numai. În speranța că mesajul artistic al dânsului va ajunge în sufletul cât mai multor iubitori de frumos, va împărtășesc și vouă, cititorilor mei, crâmpeie din viața și opera acestui mare artist contemporan.

 

Mara Cîrciu: Care este povestea pictorului Mihai Olteanu? Când și cum ați descoperit pasiunea pentru pictură?

Mihai Olteanu: Pasionat de desen și pictură am fost încă de foarte mic, din clasele primare. În jurul vârstei de 12 ani, deja eram convins că asta vreau să fac, că asta este drumul meu.

Mara Cîrciu: Povesti-ne despre evoluția dvs. ca artist, și totodată despre expozițiile pe care le-ați avut până în prezent...

Mihai Olteanu: Primul pas a însemnat studiul intens și formarea ca artist sub îndrumarea unor profesori deosebiți, cărora le port și acum deosebit respect și stimă, Gheorghe Velea și Petru Pincă, în cadrul Liceului de Artă din Bacău. Încă de atunci am intrat în contact cu publicul expunând la competiile profesionale interlicee. Primele participări la expoziții au fost la anualele organizate în Roman și la mai multe expoziții colective în București, Piatra Neamț, Bacău, Vaslui. Am fost înscris în Asociația “Aurel Băeșu” alături de mai mulți artiști plastici din întregul județ Neamț și în Cenaclul “Pro-Arte”, un grup al artiștilor plastici romașcani, cu care am organizat numeroase expoziții, în Roman, Bacău și Piatra Neamț.

Prima expoziție personală a fost în anul 1985, la Muzeul de Artă Român, urmată de cele din 1987 și 1989. Tot în 1989 la Galeriile “Alfa” din Piatra Neamț. Am revenit pe simeze cu o personală în anul 2005 la Seminarul Franciscan din Roman.

Ultima expoziție personală din palmaresul de până acum a fost organizată în 2015, la Galeriile Regale din Sinaia, unde am prezentat peste 130 de lucrări în ulei.

Mara Cîrciu: Flori, femei frumoase și delicate, peisaje nostalgice, lumina, culoare și mult galben...cum alegeți subiectele tablourilor dvs?

Mihai Olteanu: Îmi place și pot să abordez, în funcție de stare, cam toate subiectele și temele majore în aproape toate tehnicile. Alegerea subiectelor nu reprezintă o greutate, fiecare dintre ele reprezintă o provocare și un mod de a mă exprima, subiectul în sine fiind doar un pretext.

Mara Cîrciu: Va este greu să va despărți de lucrările dvs.?

Mihai Olteanu: Nu greu, foarte greu, simt că de fiecare dată pleacă o parte din mine, dar, în același tip este și o bucurie știind că vei bucura oamenii care se intersectează cu trăirile tale.

Mara Cîrciu: ARTA înseamnă ceva diferit pentru fiecare persoană, ce însemnă ARTA pentru dvs.?

Mihai Olteanu: Pentru mine este forma supremă de exprimare, bucuria de a trăi și de a transmite acest sentiment și celorlați.

Mara Cîrciu: Numărul mare al tablourilor dvs. îmi spune că nu trăiți din artă ci pentru artă! Se poate trăi în România doar din pictură?

Mihai Olteanu: Arta nu înseamnă neapărat cantitate, dar, lucrând foarte mult este normal să scoți la iveală un număr mare de lucrări. Dacă reușești să vinzi o parte dintre ele, da, se poate și trăi decent din muncă de artist.

Mara Cîrciu: Cum vedeți statutul artistului în secolul XXI?

Mihai Olteanu: Nu cred că este cu mult diferit, comparativ cu alte vremuri, în ceea ce privește percepția asupra muncii lui. Deosebirea mare cred că este doar vizibilitatea, mai ales după apariția internetului.

Mara Cîrciu: Care a fost cea mai mare satisfacție în plan artistic? Dar cel mai dificil moment din carieră?

Mihai Olteanu: Orice lucrare dusă la bun sfârșit este un moment de satisfacție, iar în momentul în care reușești să le expui pe simezele unei galerii, să le prezinți iubitorilor de artă este sinteza acestor satisfacții. Cel mai dificil moment al unui artist este lipsa materialelor care să-i permită să se exprime. Din păcate, asemenea momente nu sunt puține, mai ales în prima perioadă a vieții.

Mara Cîrciu: Mediul online oferă o adevărată galerie de artă virtuală, unde putem găsi și admira lucrările dvs.?

Mihai Olteanu: Este o mare oportuninitate pentru orice artist prezența în acest mediu, încerc să fructific cât mai bine acest mod de a ajunge la iubitorii de frumos. Pot fi găsit și contactat la următoarele adrese: https://plus.google.com/u/0/114421010382205778533/posts

https://www.facebook.com/mihaiolt

https://www.facebook.com/pages/Fine-Arts-Mihai-Olteanu/309168575775274?ref=aymt_homepage_panel

https://twitter.com/MihaiOlteanu62

Mara Cîrciu: Care sunt planurile și proiectele dvs. de viitor?

Mihai Olteanu: În primul rând o să încerc să expun lucrările mele și în afară țării, sper să se concretizeze câteva dintre propunerile actuale și bineînțeles să pot participă la cât mai multe manifestări expoziționale și tabere de pictură în țară.

Mara Cîrciu: În încheiere, aș dori să le adresați cititorilor noștri câteva gânduri...

Mihai Olteanu: Sper că lucrările mele să ajungă la sufletul lor, să găsească în ele locuri de care le este dor, oameni, obiceiuri, tradiții, stări și sentimente. ***