"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

E primăvară, e săptămâna patimilor și parcă simți nevoia să lași fereastra sufletului, până nu de mult zavorâtă bine, deschisă!  Larg deschisă!  Să miroase a primăvară! În suflet și în casă!!  Să-ți dorești o minune!  O minune asemeni celei ce o sărbătorim în fiecare an în sfânta noapte a Învierii! 

Noaptea cea lungă când Isus ne-a răscumpărat!!  Ne pregătim în săptămâna dinainte de Paște, postim, ne rugăm, facem o introspecție în viață noastră, vrem cu tot sufletul să parcurgem drumul pe care-a mers Isus, să înțelegem durerea, suferința, amărăciunea Lui în ultimele sale clipe de om pe acest pământ dar și bucuria Învierii!  Nu e ușor să fim asemeni Lui, dar dacă credința e în suflet măcar cât o boabă de muștar, încerci și speri că într-o bună zi să cunoști bucuria raiului! Adesea îmi spun și constat că nu e ușor să fii creștin în zilele noastre, atâtea tentații, atâtea obstacole, dar acum două mii de ani, oare nu a fost mai greu? Cu mult mai greu!  

Mă întreb dacă Isus ar umbla nestingherit astăzi printre noi, oare câți L-am recunoaște?  Recent am descoperit câteva din învățăturile Ieromonahului Hrisostom Filipescu, pentru că mi-au mers la suflet, aș vrea să le împărtășesc și cu voi…sper că aceste învățături să vă fie de folos și să vă ajute…“Lipim şi dezlipim etichete pe oameni. Tragem pe unii sau pe alţii de mânecă încercând să schimbăm păreri. Ne consumăm energia preocupându-ne de ceea ce gândesc alţii despre noi. Acumulăm frustrări, ne încărcăm sufletele cu griji inutile şi ne alimentăm imaginaţia cu tot felul de închipuiri. Ne îmbolnăvim pentru că ne stresăm prea mult şi uităm să fim fericiţi. Datul cu părerea despre orice, oricând, oriunde, încurajat de mass-media devine o a doua fire a omului mic. Prejudecăţi. Utopii. După ce malaxorul vieţii ne frămână bine, uneori și cea mai amărâtă bucățică de pâine ți se pare cea mai dulce. Mai ales după ce viața ți-a dat jos „ochelarii de cal”, acele apărătoare care nu îţi permit să vezi lateral ceea ce ar trebui: suferinţele şi nevoile celor de lângă noi, frumosul din jurul nostru, binele şi intenţiile bune, şansele care ni se acordă, oamenii care merg alături de noi, natura. Astăzi greșesc eu și tu mă ierți. Mâine greșești tu și eu te iert. Poimâine greșim amândoi și alții ne iartă și tot așa. Și deasupra tuturor și în noi adie Duhul Sfânt în Lumină lină. Ne emoţionează orice este frumos, o floare, o melodie, un zâmbet, vocea unui copil, tandreţea unui bătrân, amintirea cuiva drag…

Ai adus ceva frumos și bun pe lume? Ai făcut pe cineva fericit astăzi? Iubești sau urăști? Acționezi sau ești indiferent? Înțelegi fără explicații? Crezi fără să vezi? Auzi fără cuvinte? Vezi cu ochii închiși? Simți fără atingeri? Când te uiţi în oglină ce vezi?! Când viața îți rupe paginile viselor, râzi de mulțimea viselor ce apar după. Sufletul nu este limitat la un număr fix de iubiri. Nu rămâne într-o baltă de pierzanie. Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu îmi este superior prin ceva. De aceea, încerc să învăț câte ceva de la fiecare. Și, Doamne, ce minune este viața! Mai ales după ce îți tragi sufletul că ai alergat de tine ca să te întâlnești cu Tine…

Am să iubesc până la sfârșitul lumii. Iar sfârșitul lumii e sfârșitul meu. Când am murit, lumea mea s-a sfârșit. Așadar, se cuvine să mă preocupe sfârșitul meu, nu sfârșitul lumii. A semnat cineva vreun contract că trăiește 70 sau 80 de ani?! Oricând povestea vieții noastre se poate încheia, brusc sau lin. „Apocalipsele” contemporane sunt în mintea și în inima mea, când urăsc, mint, invidiez, judec, etc. În mine e Raiul, în mine e iadul. În mine e lumina și în mine e întunericul.

Așadar, suflet drag, trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima zi din viața ta. Astăzi poate fi cea mai frumoasă zi, de tine depinde ce alegi. Fii o candelă aprinsă, iar prin pilda propriei vieți fă lumea mai frumoasă în jur. Iartă, iubește, binecuvintează! Ești o minune!”

O primăvară minunată! Cu soare și credință în suflet! Cu bucurie și dragoste de viață, de semeni, cu recunoștință pentru tot ce e simplu și frumos în viața noastră! Închei incursiunea mea de gânduri printre rânduri cu un citat din Einstein: “Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar există miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol.” Pentru că viața însăși e cel mai măreț și frumos miracol, vă doresc să credeți mereu că totul ar putea fi un miracol!