"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Pana nu demult era destul de clar pentru cei mai multi dintrei noi ca inteligenta artificiala-IA nu este doar un subiect palpitant de science-fiction, chiar daca unii credeau ca e doar un simplu moft ce va disparea precum un slagar de succes de-o singura vara!  Progresele recente – cum ar fi apariția instrumentelor generative IA precum ChatGPT – ne-au convins, fără îndoială, pe cei mai mulți dintre noi că asistăm la zorii unei noi ere.

O eră care probabil ne va vedea viețile schimbându-se la fel de dramatic cum am văzut-o odată cu apariția computerelor personale, a internetului sau a smartphone-urilor.  Poate chiar mai mult – CEO-ul Google, Sundar Pichai, a declarat în 2016 că IA ar avea un impact mai mare asupra socitetatii noastre decât focul sau chiar electricitatea.

Dar să uităm o clipa hiperbola, dacă este intr-adevar o hiperbolă, pentru o secundă și să ne concentrăm pe aici și acum. Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le înțelegem astăzi despre această tehnologie revoluționară? Deși ar fi interesant si chiar putin înfricoșător să ne întrebăm dacă vom fi transportați cu un șofer în taxiuri zburătoare – sau chiar ne vom împrieteni cu roboți – în deceniile următoare, există câteva preocupări presante care trebuie abordate chiar acum.

Da, sunt primele zile, iar instrumentele și aplicațiile IA care ne uimesc astăzi vor părea amuzante sau chiar ciudate în comparație cu ceea ce ne vom juca peste cinci ani. Dar nu vă înșelați, IA este DEJA aici astăzi, încorporată peste tot în lumea si activitatile noastre zilnice.           
S-ar putea să fiti unul dintre cei mulți care nici măcar nu-și dau seama – un sondaj cu câțiva ani în urmă a constatat că, în timp ce 84% dintre noi foloseau IA zilnic, doar 34% știau că o facem. Dar atunci când faci cumpărături online, cauți pe internet, comanzi livrări de mâncare, faci o plimbare, navighezi dintr-un loc în altul sau te bucuri de muzică și filme, probabil că folosești IA.
Una dintre cele mai mari preocupări legate de inteligența artificială este teama că îi va face pe oameni inutili. La urma urmei, dacă munca noastră necesită analizarea și interpretarea informațiilor și utilizarea lor pentru a lua decizii, este foarte probabil ca acum mașinile să o poată face cel puțin la fel de precis și cu siguranță mult mai rapid decât putem noi!  Adevărul, totuși, este că, în timp ce unele sisteme IA sunt bune la anumite locuri de muncă, IA, în general, nu este încă suficient de bună pentru a reproduce pe deplin toate seturile de abilități necesare pentru a face majoritatea muncii. Vehiculele autonome nu au fost încă complet introduse – în ciuda investițiilor de miliarde și a numeroaselor companii care ajung în faza de încercare, nu suntem încă în punctul în care șoferii de autobuz sau taxiuri sunt în pericol de a fi înlocuiți imediat. Acest lucru este și mai adevărat pentru cei ce lucreaza in cerecetare sau cei ce lucreaza in domenii în care se pune accent pe interacțiunea de la om la om, cum ar fi asistența medicală sau invatamantul.

Este clar că unele locuri de muncă sunt înlocuite de automatizare – munca manuală de producție, casierii și funcționarii de banca, de exemplu, au văzut mașinile preluând o mare parte din munca lor, chiar înainte ca IA să devină la fel de mult folosita  ca și astăzi. În același timp, totuși, noi locuri de muncă sunt create de nevoia de a proiecta, implementa, vinde, gestiona și supraveghea tehnologia și IA. În general, acestea tind să fie mai bine plătite, mai sigure, mai confortabile și mai pline de satisfacții decât cele care sunt înlocuite.

Un alt lucru pe care este important să-l înțelegeți astăzi este că ignorarea apariției IA și a crede că nu vă va afecta locul de muncă, afacerea sau industria este cea mai mare greșeală pe care o puteți face! Indiferent ce ai face, IA va avea cel mai probabil un impact și este esențial pentru indivizi și companii să se gândească la modul în care este probabil să le afecteze. Nerespectarea acestui lucru înseamnă că este posibil să fim depășiți de concurenți sau startup-uri care s-au adaptat mai rapid la lumea în schimbare.
Nimeni nu vrea să ajungă așa cum a făcut Blockbuster Video când a sosit Netflix sau Kodak după sosirea camerelor digitale. Ambele erau companii care credeau că amenințările existențiale care invadează modelele lor de afaceri de bază erau pur și simplu mofturi. Inteligența artificială nu este un moft, iar impactul ei este probabil să fie mult mai extins decât cel al vizionarii unui video online sau al camerelor digitale, așa că trebuie să începem să o planificăm chiar acum!

Există deja multe moduri în care putem folosi instrumente și aplicații de IA pentru a ne îmbunătăți propria activitate. Dacă suntem implicați în crearea de rapoarte sau rezumarea informațiilor, atunci instrumente precum ChatGPT pot ajuta la crearea de schițe și liste. Sunt disponibile și alte instrumente generative IA pentru crearea videoclipurilor, muzicii și imaginilor și toate pot fi folosite astăzi de oricine lucrează în domenii creative sau de oricine are nevoie pur și simplu să comunice idei rapid și eficient. Standardul de lucru pe care îl produc, probabil, nu este suficient de bun pe care să se bazeze pentru a crea lucrări finite în multe cazuri, dar poate fi folosit pentru a accelera etapele incipiente ale proiectării și redactării. Ne poate oferi răspunsuri și sfaturi instantanee cu privire la orice subiect pe care ar trebui să-l luăm în considerare înainte de a lua o decizie, de a ne gestiona programul, trimiterea de e-mailuri, mesaje, etc.

Există un motiv foarte simplu pentru care IA trebuie să fie atât etică, cât și explicabilă, și totul se rezumă la încredere. IA este alimentata de date – cu cât știe mai multe, cu atât funcționează mai eficient. Cele mai valoroase date dintre toate sunt datele umane, care vorbesc despre cine suntem, cum ne trăim viața și de ce avem nevoie pentru a ne face să fim în siguranță, confortabili, sănătoși și fericiți. Dacă IA are aceste informații, atunci are potențialul de a face lucruri uimitoare, inclusiv să ne ajute să rezolvăm unele dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă omenirea. Aceasta ar putea fi abordarea schimbărilor climatice, tratarea unor boli precum cancerul și Alzheimer sau reducerea sărăciei.

Pentru ca IA să poată face aceste lucruri, totuși, oamenii vor trebui să aibă încredere în datele lor. Mulți dintre noi nu se vor simți confortabil să transmită informații sensibile despre sănătatea noastră sau despre obiceiurile noastre dacă nu suntem siguri ce se face cu ele. Acesta este motivul pentru care conceptul de IA explicabilă este atât de crucial. Trebuie să știm de ce ia deciziile pe care le ia și pe ce informații se bazează dacă vom avea încredere în ea pentru a face alegeri importante care ne-ar putea afecta viața.  În plus, trebuie să ne asigurăm că deciziile și operațiunile IA sunt aliniate cu valorile noastre etice. S-a demonstrat că IA poate duce la părtinire și discriminare, în special acolo unde datele pe care se bazeaza sunt părtinitoare. Acest lucru s-ar putea datora unor seturi de date incomplete sau date care au fost colectate într-un mod părtinitor. Eșecul de a demonstra că problemele de etică și părtinire sunt abordate va duce la dificultăți suplimentare în construirea încrederii între oameni și IA, ceea ce ar putea limita utilitatea acesteia și rezultatele pozitive care pot fi obținute.

Inteligenta Artificiala face deja parte din viata noastra, trebuie sa invatam sa traim cu ea si sa o folosim in folosul nostru, gandul ne poate speria putin la inceput dar asa cum nu ne mai putem imagina viata fara smart phone, tot asa vom incepe sa gandim si despre Inteligenta Artificiala.