Singurul lucru pe care majoritatea oamenilor cred că-l “știu” despre Marele Zid Chinezesc, este informația eronată că acest zid reprezintă singura structură creată de om vizibilă din spațiu. Din păcate, Marele Zid Chinezesc nu se poate vedea cu ochiul liber din spațiu! Îmi pare rău să spulber un mit, dar acesta este adevărul. Deoarece peretele seamănă foarte mult cu piatra și solul care îl înconjoară, este greu de deslușit cu ochiul chiar și din orbita joasă a Pământului; este extrem de greu de distins pană și în majoritatea fotografiilor orbitale. Cu toate acestea, acest lucru nu înlătură minunea acestei structuri străvechi uluitoare.
În limba chineză, Marele Zid se numeste “Wan-Li Qang-Qeng” ceea ce înseamnă Zidul lung de 10.000 Li (10,000 Li înseamnă în jur de 5,000 km). Grosimea zidului este de 4,5m pană la 9 metri, media fiind de 6 metri lațime. Înalțimea medie este de 8 metri. În anul 1952 a fost declarat monument istoric al Chinei, și in decembrie, 1987, Marele Zid a fost inclus pe lista patrimoniului mondial de către UNESCO.
Timp de milenii, împarații chinezi au initiat diverse proiecte de ziduri de aparare pentru a proteja pământul de invadatorii nordici, nomazi, mongoli. O secțiune supraviețuitoare a unui astfel de zid antic, în provincia Shandong, este făcută dintr-un sol dur, “pământ batut” și se estimează că are o vechime de 2,500 de ani. Timp de secole, în perioada razboaielor dintre triburi, înainte ca China să fie unificată într-o singură națiune, astfel de ziduri constituiau singurul mod viabil de apărare a granițelor. De-a lungul timpului, materialele de construcție folosite au fost cele locale, in principal, piatră calcaroasă și pământ însă cel mai interesant material folosit a fost amidonul de orez, încorporat în rețeta mortarului. Studiile recente au indicat că amilopectina orezului (substanța care îl face lipicios) explică rezistența peretelui de-a lungul timpului. Se spune ca acest mortar făcea parte și din hrana celor ce construiau zidul...conditiile precare, topografia periculoasă, materialele de construcție primitive, traiul greu al celor ce l-au construit au făcut ca acest monument să fie supranumit și “Cel mai lung cimitir din lume”. Peste un milion de oameni au murit construind Zidul, arheologii găsind numeroase rămășițe umane îngropate sub anumite părți ale zidului.
Lucrarile de cea mai mare anvergură, precum si cele mai multe dintre imaginile familiare ale Marelui Zid au avut loc in timpul dinastiei Ming, ridicandu-se in aceasta perioada peste 6,000 km. Acesta constructie este, de fapt, cea la care ne referim cand spunem “Marele Zid Chinezesc”. Oricum, daca includem toate zidurile construite de diferitele dinastii din China, zidul are o lungime de peste 20,000 km și nu include numai zidul propriu-zis ci și o mulțime de alte constructii de aparare, forturi, pasaje si turnuri de semnalizare. De asemenea, în jurul zidului au fost facute și o mulțime de cladiri auxiliare: case pentru soldați, hambare pentru stocarea alimentelor și armelor.
În jurul anului 220 î.e.n., Qin Shi Huang, numit și Primul Împărat, a unit China. El a condus procesul de unire a zidurilor existente într-unul singur. La acea vreme, pământul batut și lemnul formau cea mai mare parte a zidului. Împărat după împărat a întărit și extins zidul, adesea cu scopul de a ține departe invadatorii din nord. Zidul a fost actualizat continuu pe măsură ce tehnicile de construcție au avansat. Zhu Yuanzhang, care a devenit împăratul Hongwu, a preluat puterea în 1368 e.n. El a fondat Dinastia Ming, renumită pentru realizările sale în artele ceramicii și picturii. Împărații Ming au îmbunătățit zidul cu turnuri de veghe și platforme.
În secolul al XVII-lea, împărații Manciu au extins dominația chineză în Mongolia Interioară, făcând zidul mai puțin important ca apărare. Cu toate acestea, și-a păstrat importanța ca simbol al identității și culturii chineze. Nenumărați vizitatori privesc zidul în fiecare an. Chiar daca nu putem să-l vedem din spațiu, este considerat pe bună dreptate “o capodoperă absolută” aici pe pământ.
Pe data de 1 mai, 2024, unul dintre visurile mele cele mai frumoase, s-a îndeplinit! Am vizitat și parcurs cativa kilometri din Marele Zid Chinezesc, o portiune aflată la 60 km de Beijing A fost un adevarat tur de forta, 7 km, 90 de etaje cu trepte inegale, care au făcut ascensiunea destul de dificilă. În schimb privelistea de pe parcursul drumului și din varful segmentului parcurs, au făcut intreaga expediție să merite din plin! Pentru noi, simpli turisti, a fost greu sa-l parcugem la pas dar când a fost construit?! Câtă trudă, chin si sacrificiu!! Am un adânc respect pentru mâinile acelor oameni simpli care au creat o adevarată minune!
Cea mai populară legendă a Marelui Zid este despre Meng Jiangnv, al cărei soț a murit construind Zidul. Plânsul ei era atât de puternic încât o secțiune a Zidului s-a prăbușit, dezvăluind oasele soțului, astfel încât să le poată îngropa. Există si o zicală care confirmă mandria chinezilor referitor la acest subiect: “Cel care nu a fost niciodată la Marele Zid nu este un om adevărat”.
Veni, vidi…am fost, am văzut cu ochii mei una dintre minunile Terrei! Impresionant, maiestuos, își merită locul în panteonul minunilor lumii! A caștigat un loc și mai special în inima mea! Dacă, vreodată, cărările vieții, vă vor purta pașii în această parte a lumii, sunt convinsă că veți fi la fel de impresionați ca si mine! Avem o lume atat de frumoasă, tot ce ne trebuie este curajul să o descoperim!
de Mara Circiu, Atlanta, Georgia