"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Traim intr-o agitatie continua, viata de zi cu zi e o cursa, ne impinge de la spate, ne obliga sa fim mereu in alerta, si ne da prea putin ragaz sa observam, sa simtim cu intreaga noastra fiinta lumea in toata splendoarea ei… clipele trec si intelegem, poate prea tarziu, ca tinta e cuprinsa in drum!  Te grabesti, alergi si, in goana nebuna, te impiedici de-o pietricica... ce vezi? Piatra? Fisura de pe trotuar? Macul ce zvacneste la viata intre doua placi de ciment?  Petecul de cer senin si albastru? Trecatorii ce te depasesc indiferenti? Sau poate zambetul unui copil?  Imi place sa cred ca le inregistram pe toate, sau macar pe cateva, caci toate pot constitui subiecte interesante pentru un haiku - poezie nipona alcatuita din 17 silabe dispuse in trei versuri.

 

Am descoperit aceste adevarate bijuterii din cuvinte prin intermediul prietenei mele in ale scrisului, Tincuta Horonceanu-Bernevic.  Periodic, Tincuta ma delecta cu un haiku, sau o haiga - haiku asociat cu imagine.  A reusit astfel sa-mi starneasca curiozitatea si am descoperit un gen literar mai putin cunoscut si practicat in literatura romana dar care, spre suprinderea si bucuria mea, a inceput sa aiba o audienta mai mare si mai multi adepti printre romani.

Haiku-ul isi are originea in Japonia secolului XIX, s-a nascut din mai vechiul poem-in lant (renga) scris de mai multi autori, ca un raspuns autohton la influenta culturii occidentale in literatura nipona, fiind lansat si numit de Masaoka Shiki, adept al personalizarii autorului. Haiku-ul este mai putin un poem al cuvintului, cit unul al imaginilor la care trimit cuvintele. Imagini care, la rindul lor simbolizeaza stari si dispozitii emotionale si spirituale. Natura, care pare sa fie tema acestor poeme, nu este decit o aluzie la intelesuri si sensuri umane, propunandu-si sa realizeze o punte de legatura intre om si natura, intre microcosmos si macrocosmos. Este aproape obligatoriu sa fie surprinse un moment, o senzatie, o impresie sau o situatie dramatica luata din natura, exactitatea fotografica fiind de fapt un decupaj al unei revelatii spirituale. Pentru concizia sa si uimirea cuprinsa in cele 17 silabe, poemul poate fi denumit al unei respiratii (sau mai degraba al unei apnee). Colectiile traditionale de haiku sunt aranjate in functie de anotimpurile anului (ki) si de aceea contin, in general, cuvinte de sezon, care se numesc kigo, cuvinte care precizeaza perioada calendaristica. Unde, ce si cand, respectiv obiectul, timpul si locul, sunt elementele aparente ale poeziei haiku, dar adevarata structura intima a haiku-ului are trei straturi: textul, imaginile, simbolurile.

In lumea virtuala a celor pasionati de haiku, am descoperit un website foarte instructiv pentru toti cei ce doresc sa se intitieze in tainele acestui gen literar: http://romaniankukai.blogspot.com. Creatorul si nasul spiritual al acestui website, dl. Corneliu Traian Atanasiu a reusit sa ii mobilizeze pe foarte multi dintre cei ce indragesc acest gen de poezie, a publicat alaturi de alti haijini romani mai multe volume virtuale de haiku, instructiuni despre cum se scrie acest gen de poezie sau ce anume trebuie evitat in realizarea unui haiku autentic, organizand deasemenea un concurs lunar de haiku. Concursul lunar de haiku mi-a oferit posibilitatea sa descopar un grup de oameni talentati care iubesc haiku-ul si isi gasesc timpul necesar sa faca o mica incursiune in lumea din jur descoperind un sentiment, o senzatie, o clipa de traiere autentica ingenios redata intr-un haiku.

“ROMANIAN KUKAI” - ne spune dl. Corneliu Traian Atanasiu - “a aparut din dorinta de a crea haiku-ului scris in limba romana un cap de pod pe internet. In comunitatea autorilor romani, in care existau doar doua reviste specializate cu aparitie de doua ori pe an si niciun fel de publicatii in libararii si biblioteci, comunicarea pe internet se dovedea mai lesnicioasa si mai prompta si facea posibila lansarea unui concurs care nu doar sa stimuleze si sa intretina interesul autorilor existenti pentru acest poem, ci sa-i faca si promotie intr-un spatiu aproape fara limite, gasind mereu noi adepti ai genului.

Concursul lunar, lansat in aprilie 2007 dupa modelul Shiki Monthly Kukai, a ajuns la a 40-a editie, avind pina azi 1700 de participari si 160 de participanti diferiti, si a fost doar un inceput pentru inchegarea comunitatii autorilor de poezie nipona scrisa in limba romana. Treptat, experienta acestui concurs ne-a determinat sa lansam si alte proiecte pentru a pune la dispozitia noilor veniti surse pentru a se initia si a citi poeme de calitate. Unul dintre cele mai importante este crearea BIBLIOTECII ROMANIAN KUKAI, unde pot fi gasite antologii, plachete de autor, poeme comentate. Pentru cei mai prolifici exista si un concurs saptaminal pe grupul Romanian haiku. Grupul RO KU, noua noastra denumire, a publicat si doua volume: o antologie a primilor doi ani si un volum al participantilor la concursul saptaminal. De asemnea, in 2009, am organizat primul concurs de debut cistigat de volumul Calendar de ceapa al Liviei Ciupav. Incercam astfel sa facem promotie haiku-ului, sa-i ajutam pe novici sa progreseze cit mai repede, sa fie alaturi de cei care au aceeasi pasiune si sa ajunga cit mai repede sa publice un volum personal.”

Sper ca articolul de fata sa constituie o invitatie deschisa tuturor cititorilor acestei publicatii, si mai timid sau mai indraznet, sa luati penita in mina si sa transformati un gand sau un sentiment intr-un haiku, inca mai aveti timp sa participati la urmatorul concurs lunar de haiku! Mult succes si nu uitati ca viata e cea mai buna sursa de inspiratie!