"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

“Chiar dacă noi ne depărtăm de Dumnezeu, Dumnezeu rămâne aproape de noi” - Sfântul Ioan Gură de Aur


În năvalnica curgere a timpului, viaţa noastră se rostogoleşte, purtată de evenimente diferite, către un „mâine” niciodată ştiut. ”Nu omul este peste vremi, ci vremurile sunt peste om”, spune cronicarul vremurilor de mult apuse. În vâltoarea vieţii, nu de puţine ori căutam un sprijin, o alinare şi un raspuns la întrebarile şi temerile noastre. De cele mai multe ori, paşii ni se îndreaptă spre lăcasul sfânt, spre biserica, şi acolo, în genunchi, aflăm raspunsul şi sprijinul căutat.

Recent, biserica noastră - Biserica Sfânta Maria din Dacula, Georgia a avut parte de cel mai important şi frumos eveniment din viaţa sa, Sfinţirea. Daca pâna acum noi, credincioşii, mergeam la biserica duminică de duminică şi alături de Preotul parohiei noastre, Nicolae Clempuş participam smeriţi la Sfânta Evanghelie, acum avem un motiv în plus să ne îndreptăm pasii si gandurile spre frumoasa noastră biserică. Îmbracată în straie de sarbatoare, învaluită în dragostea tuturor celor prezenţi, biserica noastra a trecut “oficial” în rândul bisericilor ortodoxe româneşti din America, sfântă a fost şi este in inimile şi sufletele noastre din prima zi de când a luat fiinţa.

 

 


Biserica Sfânta Maria s-a născut în anul 2000 în casa unuia dintre creştinii ortodocşi din Atlanta. Geneza acestei Biserici este parcă desprinsă din scrierile biblice, mai precis din epistolele pauline în care Apostolul vorbeşte foarte des despre Bisericile pe care le-a înfiinţat şi grija pe care o poartă fiecărei comunităţi creştine care s-a născut prin zelul său misionar. La fel ca în primele secole creştine, în America modernă credincioşii au început, într-o casă simpla şi in condiţii modeste, lucrarea Domnului.


Cu ajutorul lui Dumnezeu şi sprijinul acordat de către Înalt Preasfinţitul Alexios, Mitropolitul Ortodox Grec din Atlanta, prima Sfântă Liturghie a avut loc pe data de 23 decembrie 2001 în capela Ortodoxă greacă Sfânta Barbara din Greenwood Cemetery, Atlanta. La slujbă au participat cele patru familii fondatoare ale misiunii: Petru Ioan & Viorica Cherchezan, Mircea & Georgeta Maghiari, Nicolae & Luminiţa Borzea, Carmen Popovitch şi mama ei, Tudora Georgescu împreună cu familia Părintelui Nicolae Clempuş: Dan Sorescu, George & Violeta Sorescu, d-na preoteasă Roza Elena Clempuş.


În afară de distanţa mare parcursă de credincioşi pentru a veni la slujbă se adaugă faptul că fiind izolată de lumea modernă, capela nu avea curent electric, erau folosite numai lumănâri şi fiecare clipă petrecută acolo era o adevărată jertfă în slujire. În aceste condiţii neconfortabile pentru o societate modernă, s-au desfăşurat primii trei ani de activitate. Din ce în ce mai multe familii se alăturau preotului Nicolae Clempus şi acestei misiuni, şi se cuvine sa-i amintesc aici pe cei ce s-au implicat cel mai mult în buna desfăşurare a activităţilor administrative: Mihai & Codruţa Campian, Valentin & Carmen Lazăr, Solomon & Mihaela Lazăr, Ionel & Amalia Soran, Adolf & Stefana Pauli şi alţii.


Fiind şi ei parte din membrii fondatori ai Bisericii Ortodoxe Române Sfânta Maria şi văzând strădania credincioşilor români din zona Atlantei, familia Mihai şi Codruţa Campian au donat misiunii Sfânta Maria doi acrii de teren în oraşul Dacula pentru construcţia unei noii Biserici. Pe data de 23 aprilie 2003 au fost semnate actele de donaţie şi din acel moment a început să ia contur indrazneţul plan al tinerei biserici Sf. Maria de a avea o proprietate şi Biserică proprie.


Din cauza lipsei de spaţiu şi a distanţei parcurse de credincioşi până la capela Sf. Barbara, în vara anului 2005 se ia decizia închirierii unei săli sociale aparţinând Bisericii Romano-Catolice Sf. Patrick din Norcross, Georgia. Fiecare slujba era susţinută prin efort şi strădanie pentru amenajarea şi pregătirea acestei săli, care deşi era modestă, era arhiplină la fiecare Sfântă Liturghie.


În toamna anului 2006 începe procesul de pregătire a terenului pentru noua construcţie a Bisericii. Timp de un an se fac pregătirile necesare de amenajare a proprietăţii şi ridicarea mai multor ziduri de protecţie pentru siguranţa construcţiei şi protecţia mediului. În anul 2007 mica proprietate este pregatita pentru construirea sfântului locaş, Prea Sfinţitul Ioan Casian, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi, sfinţeşte piatra de temelie pe data de 12 August, 2007.


Bucuria duhovnicească a credincioşilor, frumuseţea naturii din jur, liniştea locului au contribuit la elanul şi dedicaţia întregii comunităţi pentru ridicarea acestei Biserici. Pe data de 15 aprilie 2008, în sfânta noapte de Înviere, a avut loc prima Sfântă Liturghie în Biserica nou-construită. Visul devenit realitate a adus lacrimi de bucurie dar şi de recunoştinţa pe faţa tuturor ctitorilor acestori biserici şi a celor prezenţi.


Pe data de 23 august 2008 Înalt Preasfinţitul Nicolae deschide oficial noua Biserică Sfânta Maria cu hramul Acoperământul Maicii Domnului. Cu ocazia acestei vizite misionare a Ierarhului nostru, Pr. Nicolae Clempuş, preotul nostru paroh, este ridicat la treapta de iconom-stravrofor. Biserica este înfrumuseţată pe rând cu pictură în sfântul altar, noul iconostas, candelabru, mobilier bisericesc etc.


Pe data de 5 mai 2011, în febra pregătirilor, cu două săptămâni înainte de data stabilită pentru sfinţirea Bisericii, Dumnezeu ne trimite o încercare care va rămâne mult timp în memoria comunităţii noastre. Un incendiu izbucnit la 4:00 am produce pagube devastatoare noii clădiri. Incendiul produs va necesita o remodelare amănunţită a interiorului Bisericii. Timp de patru luni Sfânta Liturghie se va desfăşura în aer liber în timp ce clădirea Bisericii este în reconstrucţie. Reconstructia bisericii aduce imbunătătiri construcţiei iniţiale şi cu aceasta ocazie s-a construit actualul balcon pentru corul Bisericii.

Încercarea primită de biserica noastră se transformă în binecuvântare, binecuvântarea lui Dumnezeu împletită cu un efort continuu venit din partea tuturor enoriaşilor acestei sfinte Biserici care prin eforturile lor unificate au dăruit comunităţii din Atlanta un nou locaş de închinare pregatit să fie sfinţit şi dedicat lui Dumnezeu chiar de ziua hramului.


Pe 29 Septembrie, 2012 cu doua zile înainte de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului Biserica Sfânta Maria a fost, în sfârşit, prin voia lui Dumnezeu, sfinţită. Înalt Preasfinţitul Nicolae, Arhiepiscopul nostru, Înalt Preasfinţitul Alexios, Mitropolitul grec din Atlanta, Preasfinţitul Ioan Casian, Episcopul nostru Vicar, Pr. Nicholas Apostola, Pr. David Hudson şi un sobor de preoţi din zona metropolitană a Atlantei s-au fost alăturat Pr. Nicolae Clempuş si enoriasilor prezenţi la praznicul sfinţirii.


“Sfinţirea Bisericii noastre a fost un eveniment de suflet care a încununat o perioadă de zece ani de activităţi" -
ne împărtăşeste preotul nostru Paroh Nicolae Clempuş - “Zece ani binecuvântaţi de Dumnezeu pentru a zidi CASA DOMNULUI în aceste meleaguri. Când zic binecuvantări mă refer şi la încercările prin care am trecut, încercări care ne-au întărit şi care ne-au adunat. Îmi aduc aminte momentul sfinţirii locului unde urma să fie ridicată Biserica, cand pe piatra de temelie a fost turnată apa sfinţită, şi Episcopul a rostit cu voce tare un fragment din Sfanta Scriptură: “Dumnezeu este in locul acesta” este de fapt cuvântul lui Iacob când are viziunea scării care ducea spre cer. Din acel moment cerul s-a unit cu pământul în acel loc. Din acel moment noi am început să primim de sus binecuvantare şi sa dăruim înapoi o CASĂ A DOMNULUI care se înalţă către cer ca o jertfă a sufletelor noastre. Aceasta este şansa noastră, aceasta este mântuirea, întălnirea noastră cu Dumnezeu, prin aceste gesturi de sfinţenie.


Toata lucrarea noastră s-a încununat cu slujba de sfinţire. Sufletele noastre care constituie căramizile din zidul Bisericii, jertfa noastră curată adusă lui Dumnezeu au fost sfinţite împreună cu cladirea. Am fost REINNOIŢI, SFINŢIŢI şi BINECUVANTAŢI cu o slujbă deosebit de profundă, o adevarată lucrare a Duhului Sfânt.


Nimic nu este mai presus sau mai important în viata noastră decat o astfel de întălnire cu Dumnezeu prin sfinţenie. Rugaciunea de sfinţire ne aduce aminte de acest lucru: “…Această casă Tatăl a zidit; această casă Fiul a intărit; această casă Duhul a înnoit, a luminat şi a întărit, sfinţind sufletele noastre!”


Suntem recunoscatori celor care au fost şi sunt alături de noi în această frumoasă comunitate pusa sub Sfântul Acoperamânt al Maicii Domnului. Sperăm ca toţi cei care doresc să-I slujească lui Dumnezeu curat şi smerit, cu binecuvantare dar şi cu jertfă să se alăture enoriaşilor noştri pentru ca împreună să lăsam copiilor noştri un loc de rugăciune, o Biserică si o cale către cer.”


Slujba de sfinţire a fost urmată de o agapă creştinească şi gospodinele parohiei noastre în frunte cu d-na Viorica Chercheza, preşedinta Comitetului Doamnelor din Biserica Sf. Maria, au dat dovadă de un talent culinar remarcabil: micii, sarmalele şi prăjiturile servite au fost delicioase. Pentru ca tot suntem la capitolul bucătarie, se cuvine să mentionez gustoşii langoşi facuţi cu dragoste şi mult talent de Betty Jac, talentata noastră cofetareasă!


Ne-am bucurat apoi să fim impreună şi să urmarim programul artistic oferit de tinerii bisericii noastre conduşi de instructoarea Monica Lenghel, pe care o felicit şi pe această cale pentru dedicaţia şi talentul său. Au fost la înalţime şi minunaţii dansatori ai bisericii noastre surori, Biserica Sf. Împaraţi Constantin şi Elena din Lilburn, Georgia, însufleţiţi de spiritul dinamic al d-nei Irina Milici, instructoarea formaţiilor de dansuri populare "Bucovina" şi "Moştenitorii" precum şi de dl. Marian State, instructorul formaţiei de dansatori juniori "Ghiocelul". Nelipsiţi de la petreceri, d-na Daniela Ilitescu, dl. Tsucu Stoica şi formaţia instrumentală condusă de dânsul ne-au încantat cu programul artistic oferit. S-au legat prietenii, s-au rememorat evenimente importante din viaţa şi traseul spiritual al bisericii noastre, am petrecut impreună clipe unice care vor rămane mult timp in amintirea noastră, ecoul unei zile minunate, ziua în care am sărbatorit împreună Sfinţirea bisericii noastre. Vă invit să vizionaţi link-ul de mai jos pentru a vedea mai multe imagini de la sfinţire: http://www.youtube.com/watch?v=s1-LMeMdXes


Cuvintele sunt sărace să transpună emoţiile şi bucuriile sufleteşti ce au inundat sufletul nostru, al tuturor celor prezenţi. Am simţit cu toţii că deşi departe de casă, trăim şi gândim româneşte, că avem aceeaşi credinţă strămoşeasca pe care suntem datori să o transmitem copiilor şi nepoţilor noştri. Ştiu că printre icoane se ascund uneori tot felul de oameni iar printre oameni tot felul de îngeri, printre toţi însă, lumina sfântă şi dragostea de Dumnezeu şi de semeni, fie ca ea sa vă lumineze sufletul mereu! Vă aşteptăm cu drag să treceţi pragul bisericii noastre! Pentru mai multe informaţii, vă rog să accesaţi link-ul http://www.stmaryro.org/