"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Ceea ce e important în artă, e să vibrezi tu însuți și să-i faci și pe alții să vibreze ~ George Enescu

 

Invitatul meu de astăzi este Mihai Toth, un tânăr timișorean, un artist ce bate la porțile afirmării cu toată forța și încrederea în arta pe care o crează, și a cărei expresie artistică o dorește în deplină rezonanță cu publicul amator de artă și frumos. Cine este Mihai Toth, care sunt planurile și visele sale de la înălțimea tinerei sale vârste veți afla în rândurile de mai jos, și sper că acest articol să fie biletul vostru de intrare într-o lume sensibilă și însetată de frumos-lumea artistului Mihai Toth.

Mara Cîrciu: Mihai, te rog să ne redai o scurtă autobiografie, când și cum ai descoperit înclinația ta spre pictură?

Mihai Toth: Am 23 ani si m-am nascut in Timişoara, România, la fel ca părinţii mei care au avut un impact puternic asupra dezvoltării personalităţii mele.

 

Când eram mic, la 4-5 ani, deja aveam două pasiuni: desenul şi fotbalul. Mama era cea care imi întreţinea latura artistică prin cărţi de colorat, iar tatăl avea grijă de latura sportivă pasându-mi mingea de fotbal. Cărţile de colorat au fost un mare ajutor, deoarece mi-au antrenat abilităţile de a desena, spun asta pentru că îmi venise ideea de a reproduce fiecare desen abia apoi începeam să colorez.

 

 

Pe la vârsta de noua ani eram foarte confuz cu ce pasiune să continui deoarece nu aveam timp pentru amândouă. Atunci a intervenit Dumnezeu care mi-a oferit ajutorul prin calea cea mai dureroasă. La zece ani, în urma unui accident la şcoală, am avut o luxaţie de rotulă la genunchiul drept. Atunci a fost prima luxaţie din seria luxaţiilor ce aveau sa apară, până în prezent am avut parte de trei luxaţii la genunchiul drept şi una la stângul.

Astfel am renunţat la pasiunea mea pentru fotbal şi am decis să continui cu arta, care la un moment dat mi-am dat seama că înseamnă totul pentru mine.

Mara Circiu: Cine sunt pictorii care te-au influentat?

Mihai Toth: Din punct de vedere al picturii iubesc lucrările lui Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Vincent Van Gogh, Pablo Picasso, Jackson Pollock. Aceştia sunt doar o parte din pictorii pe care i-am studiat, dar ei sunt preferaţii mei deoarece fiecare dintre ei au adus o notă importantă de originalitate şi au contribuit la evoluţia artei.

Mara Circiu: Stiu ca esti un pictor autodidact, regreţi ca nu ai urmat Şcoala de Artă? Ţi-ai propus sa obţii o educatie formală în domeniul artelor?

Mihai Toth: Îmi place să cred că sunt un artist autodidact pentru că merg pe principiul că dacă vrei să te dezvolţi cu adevărat într-un anumit domeniu, nu trebuie neapărat să ai pe cineva lângă tine. Autoeducaţia este cea mai eficace.

A fost un moment in viaţa mea când mă gândeam la Şcoala de Arte, dar o parte din mine se opunea acestei idei deoarece aveam senzaţia că şcoala îmi va limita imaginaţia, cu care mă mândresc cel mai mult. Einstein spunea “Imaginaţia este mult mai importantă decât ştiinţa”, sunt de acord cu el.

Mara Circiu: Cum defineşti stilul tau?

Mihai Toth: La acestă întrebare voi răspunde făcând o paralelă la prima expoziţie pe care am susţinut-o anul acesta la Facultatea de Construcţii Politehnica din Timişoara, şi care s-a intitulat L.O.V.E (Libertatea Ochiului de a Vedea Eternitatea). Cu ocazia acestui eveniment am expus lucrări diverse precum: peisaje, portrete, sigle, abstracte, precum şi o serie de măşti în stil veneţian. În fiecare arie am încercat să-mi las amprenta prin originalitate. De exemplu, la portrete am adus prin intermediul fundalului lumină pe chipul si înfăţişarea personajului, transformând persoana respectivă, indiferent de starea pe care o avea, într-o stare de bună dispoziţie. Dar stilul pe care eu îl deţin şi care îmi permite să-mi exprim adevărata imaginaţie este prin lucrări abstracte, cu care mi-am propus să continui pe viitor.

Mara Circiu: Cine sunt artiştii preferaţi? Ce ai învaţat din tablourile lor?

Mihai Toth: Artiştii care m-au influenţat fac parte din arta modernă. Artişti precum Andy Warhol, Jackson Pollock, Pablo Picasso, Marcel Duchamp, Mark Rothko, Jean Dubuffet şi contemporani Jeff Koons şi Damian Hirst au avut fiecare importanţa lui în dezvoltarea mea ca artist. De la ei am învăţat sa-mi folosesc creativitatea şi sa mă afirm prin originalitate.

Mara Circiu: Care sunt temele preferate?

Mihai Toth: Temele mele preferate sunt cele care se referă la exprimarea sentimentelor prin pictură sau sculptură, la arta realizată complet din imaginaţie. Majoritatea temelor preferate fac parte din lucrări abstracte.

Mara Circiu: Cum funcţionează procesul de creaţie în cazul tau?

Mihai Toth: Artistul englez contemporan Damian Hirst obişnuia să spună “Pentru mine conceptul este mult mai important decât execuţia”. Aşa începe procesul de creaţie pentru mine, de la un concept.

Mara Circiu: Ce te inspira şi unde îţi gasesti motivaţia?

Mihai Toth: Inspiraţia se afla atât în interiorul meu cât şi în exterior. Uneori anumite stări pe care le am mă inspiră, altădată ceea ce privesc mă inspiră. Secretul cred că stă la baza unui bun control al imaginaţiei. Motivaţia mea e hrănită de creativitatea cu care sunt înzestrat.

Mara Circiu: Ştiu ca ai avut recent o expoziţie in cadrul Facultţtii de Construţtii Politehnica din Timişoara, care sunt impresiile tale pe marginea acestui frumos eveniment.

Mihai Toth: În urma expoziţiei L.O.V.E m-am convins ca arta va fi de acum înainte pasiune, profesie şi jobul meu definitiv. E adevărat că nu am avut o audienţă aşa numeroasă cum mă aşteptam, din motive de promovare a expoziţiei, dar şi pentru faptul că în România arta nu este apreciată ca şi în străinătate. Oricum privesc cu capul sus şi nu sunt descurajat, am proiecte frumoase si importante în desfăşurare care ma motiveza si imi dau un imbold artistic si creator. Sunt sigur că dacă îmi păstrez încrederea în mine, puterea de a trece peste orice barieră vine de la sine.

Mara Circiu: ARTA înseamnă ceva diferit pentru fiecare persoană, ce însemna ARTA pentru tine?

Mihai Toth: Aceasta este o întrebare frumoasă. Pentru mine e simplu: arta pentru mine înseamnă totul. Arta pentru mine înseamnă atunci cand poţi crea ceva dupa propria intuiţie. Prin artă simt libertate absolută, îmi permit orice, fiecare gând, sentiment poate fi pus în practică prin artă. De exemplu, dacă vreau sa fac o vizită în cosmos, pictez o constelaţie şi astfel simt totul. Arta îmi permite să scot la suprafaţă tot ce gândesc şi simt, fie că este iubire, speranţă, curaj sau chiar frică, totul iese la lumină prin creaţie.

Mara Circiu: Unde te vezi pe plan artistic în urmatorii zece ani? Care sunt planurile tale de viitor?

Mihai Toth: În următorii 10 ani vreau să am cât mai multe expoziţii atât în România cât şi în oraşe precum New York, Londra, Paris, dar şi în orice loc unde mi se oferă oportunitatea de a susţine o expoziţie. Visul meu este să aduc o contribuţie semnificativă în evoluţia artei. Îmi doresc să ajung un artist cu lucrări care să rezoneze cu cât mai multă lume. Pentru mine asta înseamna diferenţa între un artist renumit şi unul mai puţin cunoscut. Un artist cu renume are lucrări care rezonează cu majoritatea celor interesaţi de artă. Un astfel de artist îmi doresc să ajung.

Mara Circiu: Câteva cuvinte de încheiere adresate cititorilor noştri...

Mihai Toth: Apreciez foarte mult oamenii care nu-şi uită niciodată rădăcinile şi care deşi au părăsit locul natal, sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă acolo, fie cu oamenii, fie cu tradiţia, cultura şi evoluţia ţării respective.

Din păcate, referitor la noua generaţie, în România mass-media şi restul ne malformează şi manipulează copii. De mici, copiii nu sunt învăţaţi să respecte, să aprecieze, să iubească. Din punctul meu de vedere România trebuie reeducată. Sunt o mulţime de copii trişti şi supăraţi, adolescenţii sunt complet derutaţi, fără pasiuni şi nu ştiu ce vor să facă în viaţă. Asta nu este valabil doar pentru România.

Ceea mai mare forţă în Univers este iubirea. Copiii noştri au nevoie de iubire. Am ajuns la concluzia cruntă că părinţii nu au timp să-şi iubească copiii.

Vă transmit salutări din România, iar pe viitor aş fi bucuros să întâlnesc la expoziţiile mele cititorii prestigioasei dvs. publicaţii. Iar pentru cei ce doresc sa afle mai multe despre mine, va invit sa accesţi link-urile de mai jos:

https://www.facebook.com/art4you.mihai

https://www.facebook.com/mihai.wolfish

Mara Circiu: Multumesc, Mihai, mult succes in tot ce iti propui si multa inspiratie!! Tuturor iubitorilor de frumos va recomand o plimbare prin muzeul virtual al artistului Mihai Toth:

http://www.youtube.com/watch?v=uwtShNDsbsw&feature=em-upload_owner