"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

 

Noul șef al Ministerului Românilor de Pretutindeni s-a aflat, la sfârșitul lunii martie, într-o vizită în Statele Unite, făcând și-o oprire în comunitatea românească din Chicago. Prezenți la întâlnirea cu doamna ministru Andreea Păstîrnac, desfășurată la Consulatul României din centrul metropolei Chicago, aceasta ne-a declarat în exclusivitate că: 

 

"Am venit învitați într-o misiune la Washington D.C. și la Chicago.

La Chicago pentru că aicea este una dintre cele mai importante  comunități românești, atât din punct de vedere istoric cat și o comunitate de oameni tineri, într-un demers prin care încercăm să reluăm legăturile cu aceste comunități. Să reluăm proiecte, să pregătim centenarul, să vorbim despre ce înseamnă comunitatea românească americană, la 100 de ani de la crearea statului, în încercarea de a sprijini învățământul în limba română și asociațiile care, prin voluntari, păstrează vie limba română, dar și în dorința de a avea un dialog și cu mass-media de limba română, de a sprijini noi proiecte, de a vedea în ce măsură putem, prin nou minister, să fim utili dumneavoastră."

 

Printre întrebările adresate a fost și una legată de înființarea de Centre Comunitare Românești, așa cum prevede noua lege votată, în parlament anul trecut. Această lege prevede că se pot înființa aceste centre în comunitățile în care sunt înregistrați la consulat minim 5,000 de persoane, iar cu semnăturile a o treime dintre aceștia se poate solicita înființarea unui asemenea Centru Comunitar.

 

Doamna ministru a afirmat că speră ca ministerul să reușească în acest an să înființeze un prim centru pilot, iar pe viitor în funcție de bugetul Ministerului, numărul acestor centre comunitate să crească.

Totodată doamna ministru a avut întâlniri în comunitate legate de proiecte de educație, de la învățământul primar, la cel gimnazial. Aceasta a declarat că marea majoritate a solicitărilor sunt legate de materialele de studiu general privind limba română, dar și programe specializate de predare a limbii române. Doamna Pastîrnac a mai discutat despre posibilitatea de a forma și sprijini formarea celor care predau deja limba română.

 

La întâlnirea avută cu membrii comunității aceștia și-au exprimat diverse nemulțumiri cu privire la problemele pe care le-au întâmpinat atunci când au mers să facă diferite proiecte în România. O altă problemă menționată a fost și aceea legată de cei cărora nu le sunt recunoscute în țară studiile universitare făcute în Statele Unite. Aici a fost dat cazul unui doctor român care după un an de zile de stat în țară a fost nevoit să revină în America pentru că nu reușise să îi fie echivalată  și recunoscută experiența de aici.

 

Una din recomandările unui alt membru, participannt la întâlnire, a fost aceea ca instituțiile statului român să vină cu proiecte concrete, practice, în care să spună românilor din afară în ce fel pot să ajute România, prin contribuția care o pot aduce fiecare individual, in funcție de domeniul personal de expertiză.

"Ne-am dori să vedem că guvernul României vine cu un proiect de ajutorarea a diferitelor zone mai sărace din România, și pune o întrebare de genul cine este de exemplu din Botoșani sau Dobrogea?! Iar noi de aici putem găsi cine este din acea zona și este dornic să se implice să ajute. Vrem să vedem că se pune problema concret" a concluzionat unul dintre participanți.