"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Consulatul General al României la Chicago, a organizat pe 30 aprilie o reuniune cu membri comunității, cu prilejul unei vizite de trei zile la Chicago, a domnului George Maior, Ambasadorul României la Washington D.C. Programul deplasării la Chicago a cuprins întâlniri cu membrii comunității românești, participarea la ceremonia de întronizare a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae Condrea ca Mitropolit Ortodox Român al celor două Americi, discuții cu mediul academic din Chicago, o conferință publică susținută în cadrul reputatului think-tank american Chicago Council on Global Affairs, întâlniri cu reprezentanți ai administrației Statului Illinois, ai orașului Chicago și ai mediului economic și de afaceri din regiune.

 

 

În cursul primei dimineți, domnia sa a participat la ceremonia de întronizare a noului Mitropolit Ortodox Român al celor două Americi, IPS Nicolae Condrea, desfășurată la Catedrala Sf. Împărați Constantin și Elena din Chicago, Illinois. Evenimentul a consfințit ridicarea la rangul de Mitropolie a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi.

 

La ceremonie au luat parte reprezentanți ai statului român - Ambasadorul României la Washington DC și Consulii Generali la Chicago și Toronto, înalți ierarhi ai bisericilor ortodoxe de pe teritoriul SUA și Canadei, alături de peste 400 de membri ai comunității românești din statul Illinois și zonele adiacente. Ceremonia de întronizare a fost oficiată de IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targoviștei, reprezentatul Preafericitului Patriarh Daniel.

 

Spre seara, a avut loc o întâlnire la consulatul României din zonă, cu reprezentanții comunități românești, reuniune care a fost precedată de o ceremonie de decernare de către Ambasadorul George Maior a Ordinului Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Ofiţer, conferit de Preşedintele României domnului profesor Keith Hitchins, de la University of Illinois at Urbana-Champaign.

 

De asemenea, ambasadorul României a prezentat pe scurt inițiativele și măsurile actuale ale Guvernului României orientate către diaspora, inclusiv deschiderea unui nou Consulat General de carieră la Miami, Florida, suplimentarea fondurilor alocate programului Fulbright și intensificarea proiectelor culturale destinate spațiului american așa cum este Festivalul de Film Românesc care va fi organizat în capitala Statelor Unite ale Americii în perioada 13 mai – 14 iunie 2017 la inițiativa Ambasadei României în Washington DC și în parteneriat cu the National Gallery of Art, the American Film Institute și Institutul Cultural Român din New York.

 

Românii prezenți au adresat diverse întrebări domnului ambasador, majoritatea discuțiilor fiind legate de cum ar putea să se implice să ajute România, sau cum să fie sprijiniți în diferitele proiecte, multe din ele umanitare sau educaționale, pe care românii din zona Chicago le desfășoară deja în țară.

 

Pe data de 1 mai 2017, ambasadorul George maior a participat la Chicago Council on Global Affairs care a organizat o masă rotundă intitulată „The Black Sea Region and Transatlantic Security”. La eveniment au luat parte membri ai comunității academice și de cercetare, alături de reprezentanți ai corpului consular rezidenți în Chicago. În cadrul discuțiilor, ambasadorul George Maior s-a referit la dinamica geostrategică din regiunea extinsă a Mării Negre, marcată, pe parcursul ultimului deceniu, de acțiunile Federației Ruse, de la conflictul din Georgia în 2008, la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea în 2014, urmată de militarizarea intensă a acesteia și utilizarea sa ca bază de proiecție a forței și în alte zone de interes (Siria, Orientul Mijlociu extins).

 

George Maior a indicat că România acționează, atât în calitate de membru al UE și NATO, cât și în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA, pentru consolidarea securității, stabilității și prosperității regionale.

 

Ambasadorul a mai subliniat parteneriatul deosebit de strâns cu SUA în misiunile și operațiile externe, precum Misiunea Resolute Support din Afganistan, în care România deține, în prezent, cel de-al patrulea contingent ca mărime dintre aliații NATO. Actuala colaborare româno-americană este una substanțială inclusiv în domeniile combaterii terorismului, al securității cibernetice sau al securității energetice.

 

Pe 2 mai 2017, ambasadorul George Maior, însoțit de consulul general al României la Chicago, Tiberiu Trifan, a avut o întrevedere, la sediul primăriei orașului Chicago, cu primarul Rahm Emanuel și viceprimarul responsabil cu problematica economică, Steven Koch.

 

Temele principale ale discuției au fost legate de situația comunității româno-americane din regiunea Chicago/Illinois, dar și de oportunitățile de dezvoltare a cooperării economice bilaterale. Ambasadorul George Cristian Maior a accentuat importanța comunității de origine română din Chicago, una dintre cele mai mari de pe teritoriul SUA și, totodată, una dintre cele mai active și bine integrate. De asemenea, a subliniat că strângerea relațiilor cu diaspora, crearea de oportunități pentru membrii comunității, precum și susținerea inițiativelor în interesul acestora, reprezintă priorități ale mandatului său. George Cristian Maior a mai arătat că, atât Ambasada României la Washington, cât și Consulatul General de la Chicago doresc să conlucreze cât mai strâns cu autoritățile locale în acest scop.

 

La rândul lui primarul Rahm Emanuel a arătat că este foarte bine familiarizat cu comunitatea româno-americană din Chicago și apreciază în mod deosebit nivelul de implicare pozitivă a acesteia în toate sferele vieții publice. A exprimat o apreciere aparte pentru comunitatea studenților și profesorilor români de la universitățile din Illinois, precum și pentru calitatea remarcabilă a specialiștilor IT absolvenți ai instituțiilor de învăţământ superior din România. Din aceste considerente, primarul Emanuel a propus părţii române lansarea unui proiect de cooperare în domeniul academic şi de cercetare, axat pe tematica IT, între universităţi din Illinois şi România.

 

La rândul său, viceprimarul Koch a arătat că U.E. este cel de-al treilea partener comercial al regiunii Chicago (care, luată separat, ar constitui cea de-a 23-a economie a lumii), consolidarea acestei relaţii reprezentând o prioritate majoră. Oficialul american a indicat că prin dimensiunea, poziţionarea şi potenţialul său economic, România prezintă un interes deosebit pentru comunitatea de afaceri din Chicago, Illinois. Cele două părţi au convenit menţinerea unui dialog constant pentru identificarea şi valorificarea tuturor oportunităţilor de cooperare.

 

Ambasadorul român a mai avut o întrevedere cu vice-guvernatorul Statului Ilinois, Evelyn Pacino Sanguinetti. În cadrul acesteia, ambasadorul român a prezentat oportunităţile oferite de stadiul avansat al Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA pentru extinderea legăturilor economice, educaţionale şi culturale dintre statul Illinois şi România.

 

La rândul său, oficialul american şi-a exprimat întreaga deschidere şi disponibilitate de a colabora cu autorităţile române pentru dezvoltarea cooperării economice, în special în sectorul agricol, extrem de important în statul american pe care-l reprezintă. Pentru o mai bună cunoaştere a comunităţii româneşti din zonă, vice-guvernatorul şi-a declarat intenţia de a participa la evenimentele organizate de Consulatul General al României la Chicago şi de diaspora românească din zona metropolitană Chicago.

 

Nu în ultimul rând, a fost discutată posibilitatea efectuării unei vizite a oficialului american în România, la o dată stabilită de comun acord cu autorităţile române.

 

Ambasadorul României a accentuat oportunităţile oferite de organizarea la Bucureşti, în această toamnă, de către Departamentul Comerţului din SUA, a evenimentului Trade Winds, la care vor participa peste 150 de firme americane interesate în derularea de investiţii în România şi alte ţări din sud-estul Europei. George Cristian Maior a adresat, cu acest prilej, o invitaţie deschisă tuturor companiilor interesate din regiunea Chicago/Illinois, de a participa la acest eveniment economic de amploare.