"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Apropierea sărbătoririi centenarului României a dus la inițiativa unui grup de români din Chicago să organizeze o manifestare dedicată culturii românești. A fost o încercare de a preda pe viitor o ștafetă generației mai tinere care - în școlile americane - nu are ocazia să-i cunoască realizările cele mai de seamă și să înțeleagă condițiile social-istorice în care aceasta a fost creată. La manifestare, care a fost organizată în locuința familiei prof. dr. Rodica Bărănescu / prof. dr. Radu Mihalcea au participat 24 de persoane, printre care și Consulul General Adjunct al României la Chicago, doamna Mihaela Deaconu, soțul dânsei, criticul de artă dl. Cosmin Popa, și doamna Maria Theodorescu, organizatoarea unei serii de Seri Culturale Românești, aflată deja la cea de-a treia ediție.

Prezentarea a avut două părți distincte, dar intercalate: în prima parte două poete contemporane, Ana Munteanu Drăghici, Președinta Cenaclului “N.D. Cocea Anotimpuri” din Sighișoara și fiica dânsei, dr. med. Ligia Grindeanu din Chicago au prezentat poezii din creațiile proprii cuprinse în volumele Dincolo de liniște respectiv Anotimpuri de dor făcând dovada că și în zilele noastre “românul este născut poet” și că talentul literar se moștenește de-a lungul generațiilor. Creațiile ambelor poete au fost primite cu multă căldură și aplaudate îndelungat de către auditori.

Prof. Mihalcea și-a propus un tur de forță: pe de o parte să ilustreze convingător interferența dintre artă și viața de toate zilele - așa cum a trăit-o dânsul - pe de altă parte să prezinte foarte pe scurt atât creația a 25 de artiști care au marcat poezia, sculptura, muzica, pictura și baletul românesc în ultimele două secole cât și condițiile social-politice în care aceștia au creeat opere nemuritoare. Prezentarea a avut ca moto versurile – atât de actuale – ale lui George Coșbuc: O luptă-i viața, deci te luptă / Cu dragoste de ea, cu dor! și a fost încheiată cu un citat al dramaturgului Eugen Ionescu: Poeții sunt inima umanității!

Au fost citate versuri din operele lui Eminescu, Veronica Micle, Radu Gyr, Ștefan Augustin Doinaș, Gheorghe Topârceanu, Teodor Neculuță, Octavian Goga și, dintre cei mai tineri ale lui Valeriu Cercel; au fost arătate picturi ale lui Nicolae Grigorescu, Teodor Aman, Apcar Baltasar, Octavian Bancilă, Alexandru Darida și Nicolae Maniu. A fost analizată cu atenție evoluția spre perfecțiune a sculptorului Constantin Brâncuși și a fost amintită cariera fenomenală - rămasă simbolică pentru perfecțiunea artei românești - a balerinei Irinel Liciu. Prezentarea a fost punctată de fragmente din melodiile nemuritoare ale Baladei de Ciprian Porumbescu, Rapsodiei Române de George Enescu, Valurile Dunării de Ion Ivanovici și Ciocârlia în interpretarea orchestrei Barbu Lăutaru.

După manifestare l-am întrebat pe prof. Radu Mihalcea despre motivația dânsului pentru promovarea artei și culturii românești. Dânsul ne-a răspuns: “În cei 45 de ani de pelerinaj ai mei am asimilat multe aspecte ale câtorva culturi străine dar atunci când vreau să mă regăsesc pe mine însumi revin întotdeuna la cultura română. Întrepătunderea gândurilor mele cele mai intime este atât de profundă încât în viața de toate zilele folosesc limba engleză, când lucrez concentrat la vreun proiect folosesc limba germană, iar când vreau să am acea liniște creativă care mă duce la soluții originale și-mi aduce o bucurie de viață infinită, folosesc limba română și revin la Eminescu și la colegii lui de artă.”

Prof. Mihalcea a mai adăugat: “Dorința de a ține prezentarea din seara aceasta a pornit și de la temerea că generația mai tânără este în pericol să piardă legătura cu ceea ce este sufletul culturii românești. Deoarece în școlile americane nu se învață nici limba și nici literatura română, copiii familiilor de români nu au ocazia să afle ceva despre arta și cultura țării natale a părinților lor. Cei care au făcut școala în România au numai rareori posibilitatea să se reîntâlnească în Chicago cu manifestări ale culturii românești.
De aceea am încercat să recreez acea atmosferă de vis pe care eu am trăit-o în România și care constituie fermecul inimitabil – pentru mine de neuitat - al culturii românești.

Manifestarea a a avut parte de succes, aprecierile participanților variind între “Am învățat foarte multe în această seară!” (dr. med. Olezia Comsulea), “…A fost un moment copleșitor nu numai prin conținutul de excepție al prezentării făcute de dl. Mihalcea, dar și prin calitatea participanților si numărul lor.” (Codruța Theodorescu)  și “…vă mulțumesc și vă felicit pentru…calitatea de exceptie pe care ati imprimat-o Serii Culturale Românești” (Consulul General Adjunct al României, Mihaela Diaconu).