"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

La sfârșitul lunii noiembrie, lua naștere în Statele Unite un nou proiect media intitulat ArcaTV. Ideea înfiinţării unei astfel de televiziuni online, destinată românilor din Diaspora exita în mintea inițiatorului acestui proiect, de câțiva ani și s-a născut din necesitatea existenței unei platforme de comunicare a românilor care trăiesc în afara României. Cum deja existau unele televiziuni în limba română, dar acestea se adresau comunităților românești locale, ArcaTV încearcă să atragă români din toate zonele Diasporei pentru a da posibilitatea de a se cunoaște mai bine.

După anumite discuţii şi încercări nereușite de a atrage susţinători financiari în proiect, inclusiv Ministerul Pentru Românii de Pretutindeni,  proiectul a fost lansat în mod independent de către inițiatorul lui,  regizorul de televiziune Lucian Blaga, care trăiește de ceva timp în Huston, Texas. 

 

Lucian Blaga a lucrat la nivel profesionist în televiziune încă de la mijlocul anilor ‘90, având şansa să lucreze şi să colaboreze, prin compania proprie, cu aproape toate televiziunile naţionale în realizarea de emisiuni live sau înregistrate ca regizor sau producător, să lucreze cu cei mai buni profesionişti de televiziune şi cu cei mai buni artişti români. Pentru munca și efortul depus a fost şi răsplătit cu premii MTV pentru videoclip (Direcţia 5) și premii APTR .

 

Arca TV (Arca vine de la Association of the Romanian Communities Abroad – Asociaţia Comunităţilor Româneşti din Străinătate) are pe lângă obiectivul său principal de a prezenta activităţile românilor din afara graniţelor și realizarea de reality-show-uri şi emisiuni pe care să le transmită cu regularitate. Pentru moment însă pentru că nu are o susţinerea financiară corespunzătoare, emisiunea este transmisă o dată pe lună. În cadrul emisiunilor ArcaTv se oferă posibilitatea ca românii care doresc să facă parte din proiect, să se prezinte pe ei și comunitatea în care trăiesc, iar pe viitor vor putea beneficia de o emisie constantă. Aşa cum menționează şi în website-ul lor www.arcatv.us,  principalul lor obiectv  este de a forma parteneriate cu diferite Asociații Românești și Comunități Românești din întreaga lume. Totodată, aceștia sunt interesați să formeze parteneriate cu entități din România care doresc să susțină Diaspora românească.

 

Arca TV dorește să intervieveze români sau persoane cu origini românești din Diaspora. Până în prezent s-au format câteva echipe de colaboratori din diferite comunități, atât din Statele Unite cât și din Canada sau Australia, urmând ca alte câteva să se alăture din Europa.  Dacă primele emisiuni au fost transmise din Huston, ultimele două au fost realizate din Sydney, Australia și de la Chicago. 

 

Dorim să atragem în acest proiect lideri ai comunităților românești pentru a cunoaște mai bine tradițiile și moștenirea noastră, ca români ce trăim în afara granițelor României. Materialele video ce vor fi realizate, emisiuni, interviuri și filme documentare vor fi transmise pe canalul online și pe TVR Internațional, cu care dețin un acord. Viziunea pe termen lung este să aducem împreună toți românii într-o rețea globală, dând tuturor o șansă să își exprime dorințele sau inițiativele, acest lucru contribuind la construirea unui viitor mai bun pentru toți Românii. Vom filma, produce și transmite documentare, festivaluri și filme de prezentare despre românii ce locuiesc în afara țării, precum și cu lideri ai comunităților românești. În final, vom realiza o comunicare eficientă între românii din Diaspora, pentru a răspunde nevoilor acestora și a influența deciziile ce ne afectează viața. Vom construi o punte de legătura  între românii de acasă și cei din Diaspora, pentru a deveni mai puternici ca nație și popor, chiar dacă trăim în țări diferite.” declară Lucian Blaga, directorul proiectului. 

 

Pentru a putea deveni colaboratori ai Arca TV criteriile de parteneriat sunt bazate pe seriozitate, dorinţa de a promova iniţiativele şi proiectele românilor sau asociaţiilor românesti de oriunde din lume, găsirea de subiecte care îi pot uni pe români, care să aducă împreună oamenii, în special acum în 2018, anul Centenarului. Puteți să vizionați ArcaTV pe www.arcatv.us sau căutați pe YouTube ori Facebook ArcaTV USA.