„Am asteptat numai 25 de ani pentru a veni legal in America ..... Cum este mai bine? Sa minti in orice fel si sa-ti atingi scopul sau sa incerci si sa crezi ca fiind absolut cinstit vei reusi candva?” Aceasta este intrebarea oarecum retorica intr-un comentariu la articolul despre „Pacatele imigrarii” publicat pe blogul meu (http://danlucescu.wordpress.com).
In ianuarie 2009, vor fi cinci ani de cand am inceput viata de imigrant in America. Desi dupa cum spunea cineva in America esti imigrant numai prima zi cand sosesti, pentru ca pana la urma toti au in trecutul lor pe cineva care a imigrat in aceasta tara, totusi acest statut cere anumite ajustari din partea celui aflat in procesul de „naturalizare”. Si in acelasi timp venind in conditii legale am avut favoarea sa simt ca sunt tratat cu demnitate, ceea ce nu se intampla atunci cand alegi sa imigrezi ilegal, aici sau in alte parti ale lumii.
Experienta mea nu este unica. Pe langa istoria plina de peripetii a unora dintre cititorii mei imigranti, in lume exista astazi 190 de milioane de oameni care traiesc in afara tarii lor de nastere conform unui articol publicat in New York Times.
Intre anii 2000-2005 din Romania au plecat 54000 de oameni, din Republica Moldova, din Mexic 797000 iar Rusia a primit 183000 imigranti, in timp ce in America au venit 1299000.Conform unei perspective Oficiului Roman pentru Imigrare, Romania s-ar putea sa devina in urmatorii 10-15 ani o tara in care numarul celor care vin sa depaseasca numarul celor care pleca. In prezent cei mai multi straini care lucreaza legal sunt turci, moldoveni si chinezi. In Romania exista un deficit de forta de munca in special in constructii.
Imigrarea ilegala si legala este o problema pentru tarile care gazduiesc acesti „ai nimanui”, imigrantii traiesc adevarate drame, expuse uneori prin presa. Sunt santajati si exploatati de cei care au intermediat imigrarea lor ilegala. Dupa cum spunea Comisia Bisericilor pentru Imigranti din Europa, acesta este „..o noua forma de sclavie, care nu este vazuta numai in exploatarea femeilor ca si prostituate ci si in situatia lucratorilor din case (domestic workers) si lucratorii din constructii care sunt lipsiti de minimul de asigurari sociale sau sunt fara nici un drept”.
Sunt vanati de autoritatile tarilor respective si sunt priviti de cele mai multe ori de cetateni ca si niste „potentiali criminali”. Unii folosesc autoritatea lor pentru a castiga capital electoral, pe seama bietilor „ilegali”. Actiunile serifului J Arpaio din zona Phoenix, pot fi incadrate in aceste capitol. Dar pe de alta parte tolerarea ani de zile a imigrarii ilegale, a adus capital electoral pentru alti alesi locali si nu numai. Pana la urma „bietul ilegal”se afla la mijloc si cu putinele imformatii pe care le are, si incurajat-manipulat si de altii care profita de pe urma lui, spera ca intr-o zi suferintele lui, care in cele mai multe cazuri sunt mai mari decat daca ar fi ramas in tara lui de nastere, vor lua sfarsit.
O solutie care sa rezolve problema celor cel putin 12 miloane de imgranti ilegali aflati in prezent in America este greu de conceput. Pana vom vedea daca si cum va implementa urmatorul presedinte promisiunea electorala privind imigrarea, cred ca fiecare ilegal va trebui sa decida pentru el insusi ce este mai bine si corect. Cel mai „bine” este dupa parerea mea sa decida ceea ce este „corect”, adica sa repare ilegalitatea comisa, daca se afla si in prezent in acesta stare de ilegalitate.
In bisericile crestine ale imgran-tilor nu totdeauna este predicat mesajul „corect” cu privire la imigrare, la fel cum si in unele scrieri din publicatiile crestine.
In Revista „Christianity Today” editorialul „Blessed Are the Courageous” in traducere „Binecuvantati sunt curajosii” din aprilie 2006 m-a facut sa ma doara stomacul. Pentru autorul editorialului „Maria” care vine din Guatemala , care a incercat sa traverseze granita cu Mexic ilegal, suferind bataie, sete, foamete tentativa de viol, este mai valoroasa pentru America pentru ca cei ca ea „... au intiativa si curaj ceea ce este emblematic pentru a fi american”. Eu sunt mai putin valoros pentru ca nu am avut curajul etc si am asteptat sa vin legal.
Raspunzand la criticile venite in urma acestui editorial mentionat mai sus „Cristianity Today” ei posteaza un alt articol „Blessed is the Law-Up to a Point” in traducere „Binecuvantata este legea -pana la un punct”. Acest articol merge in directia relativistmului in interpretarea si aplicarea legilor, lucru ce caracterizeaza pe cei mai multi crestini in zilele noastre.
Ca si in alte situatii cand oamenii nu vor sa asculte de legea pamanteasca sau de Legea lui Dumnezeu ei spun dupa cum afirma articolul mentionat anterior „respectarea legii nu este negociabila” dar apoi vin cu un „DAR” „...legea nu este totul”. Desigur crestinii ca si alti oameni trebuie sa recunoasca ca sunt momente cand legea–si-ordinea nu este „suprema””.
Exemplele date pentru a sustine acest lucru nu sunt concludente pentru imgratia ilegala. Daniel, care s-a inchinat lui Dumnezeu de trei ori pe zi in ciuda legii de interzicere promulgate, sau Petru care spune „judecati voi singuri ce este mai bine sa ascultam mai mult de oameni decat de Dumnezeu” sunt exemple cand legea pamanteasca era in opozitie cu legea divina, cu interesele ”Imparatiei”. Si atunci merita si este „drept” sa sufere prin incalcarea legii. Afirmatia facuta de autorul articolului ca „in fiecare situatie legea umana a fost inlocuita de legea dragostei – pentru Dumnezeu si pentru aproapele” nu sustine incalcarea legii imigrarii unui stat.
Daca in fiecare situatie am sta si analiza si pune in balanta aceste lucru atunci nu am gasi motive sa mai respectam aproape nici o lege. Asa se explica tolerarea de catre crestini a unor pacate definite in mod clar de Biblie. Legea Iubirii lui Dumnezeu mai mult decat orice, se reflecta in „ascultarea de poruncile Lui” cum specifica unul dintre scriitorii Noului Testament si nu complacerea acestui relativism. Acesta nu va face decat inmulteasca numarul celor care vor incerca sa imigreze ilegal fortand granitele statelor, cu costuri si suferinte tot mai mari.
Probabil autorul uita sa faca distinctia cum ar trebui judecate lucrurile din punctul de vedere a cuiva pus in situatia de a rezolva, prin legislatie, problema celor 12 milioane de imigranti ilegali aflati deja in America si judecata care trebuie s-o faca fiecare individ privind imigrarea in lumina Bibliei, in conditiile legilor actuale. Pe un crestin nu trebuie sa-l opreasca numai „gardul” care se construieste acum de-a lungul granitei cu Mexicul, sau tehnologia avansata de recunoastere a falsurilor, sau inmultirea raidurilor printre imigrantii ilegali sau orice altceva de genul acestea.
Sa nu trecem cu vederea ca tarile care sunt atractia imgrantilor, vor actiona in interesul lor national si economic. Liderii tarilor membre ale Uniunii Europene au declarat cu ocazia ratificarii pactului privind „O politica comuna de imgrare pentru Europa: principii actiuni si instrumente” ca „Tarile membre ale UE vor putea permite sederea imigrantilor „in functie de prioritatile fiecareia, de nevoile si de capacitatile, de prioritatile nationale, deoarece UE nu are mijloacele necesare pentru a-i primi pe toti cei care spera la o viata mai buna pe teritoriul sau.”
Asa ca decizia morala ramane la nivel individual. Astazi sunt posibilitati de a te informa daca si cum poti imigra legal intr-o anumita tara. Aceasta ne va feri de incalcarea legii umane si inclusiv a legii lui Dumnezeu si ne va scuti implicit de suferintele asociate incalcarii legilor.
Am un sfat, nu ma pot abtine, catre cei care legal sau ilegal sunt separati de partenerul lor de viata sa faca ceea ce este „corect” si „bine”, sa-si reintregeasca familia chiar daca asta inseamna sa mearga inapoi in Romania.
Va doresc o imigrare legala.