"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Calea lui Isus, nu a lui Constantin
Sunt inca doua preocupari pe care le supunem atentiei concetatenilor nostrii. Pe deoparte, suntem necajiti in special de faptul ca generatia razboiului cultural, consolidata de reactia la extremismul religios din intraga lume, creeaza un curent puternic impotriva tuturor religiilor in viata publica printre multi oameni educati. Si daca acesta se va intari si va devenii un echivalent American al animozitatii Europei impotriva religiei in viata publica, rezultatul va fi dezastruos pentru republica America, si va duce la o restrangere severa a libertatii pentru toti oamenii de toate credintele.
Noi de aceea atentionam pe toti despre intoleranta izbitor de evidenta printre noii ateisti, si chemam pe toti cetatenii de buna credinta si credinciosii de toate credintele si fara, sa ni se alature noua in a construi o piata publica civila puternica in interesul tuturor.
Pe de alta parte, noi suntem necajiti de faptul ca la avansarea globalizarii si la dezvoltarea pietei publice globale, nu se poate gasi o viziune comuna a modului cum sa traim in libertate, dreptate si in pace cu diferentele noastre profunde la nivel global. Recentele proteste si tulburari ale musulmanilor produse in urma insultelor percepute de ei la dresa credintei lor, demonstreaza, ca era internetului a creat o lume in care oricine poate sa auda ceea spunem noi chiar daca noi nu vorbim intentionat pentru toti. Provocarile de a trai cu diferentele noastre profunde sunt intensificate in era tehnologiilor globale, cum ar fi internetul.
Pe masura ce piata publica globala se dezvolta, noi distingem doua erori egale si opuse pe care trebuie sa le evitam:constrangerea secularismului pe de o parte, odata exemplificat de comunism si acum imblanzit dar pur secularism de stil Francez si extremismul religios pe de alta parte exemplificat de Islamismul violent.
In acelasi timp, noi respingem doua pozitii principale in care multi se incadreaza acum.Pe de o parte, noi repudiem pe cei care cred ca ceea ce ei considera calea lor ca fiind singura cale si calea pe care trebuie s-o urmeze orcine, si de aceea ei sunt gata sa constranga pe altii.Oricare credinta sau ideologie pusa in discutie comunism, Islam, ori chiar democratie,aceasta pozitie conduce inevitabil la conflict.
Fara dubii, multi oameni vor plasa toti crestinii in aceasta categorie, din cauza Imparatului Constantin si a persecutiei sustinuta de stat pe care el a inaugurat-o, ducand la o alianta periculoasa dintre biserica si stat, continuata in Europa pana in prezent.
Noi nu suntem sustinatorii fara nici o criitica a unui voluntarism fara control sau a individualismului care este in floare, dar mai degraba noi deplangem total alianta periculoasa dintre biserica si stat si persecutia care a fost rezultatul ei. Noi Evanghelicii ne tragem radacinile nu de la Constantin, ci de la o pozitia foarte diferita a lui Isus din Nazaret. In timp ce unii din noi sunt pacifisti iar altii sunt aparatorii razboiului drept, noi toti credem ca Vestea Buna a lui Isus pentru drepatate (justitie) pentru intreaga lume a fost promovata, nu de o putere cuceritoare si sabie ci prin suferinta slujitorului care s-a desbracat de putere sa si gata sa moara pentru rezultatul pe care urma sa-l obtina. La fel ca si alti credinciosi religiosi, noi nu vedem atacurile si insultele impotriva credintei noastre ca si „ofensatoare ” sau „insulte” in asa fel incat sa fim aparati prin lege, ci mai degraba ca parte privind costul uceniciei pe care noi trebuie sa-l platim fara sa ne plangem sau sa jucam rolul de victima.
Pe de alta parte noi respingem pozitia celor care cred ca valori diferite sunt relative pentru diferite culturi, si de aceea refuza sa permita ca oricine sa judece pe altcineva sau alta cultura. La prima vedere aceasta arata a fi mai tolerant,dar aceasta pozitie conduce direct la raul complacerii sau multumirii de sine; pentru ca intr-o lume in care rele ca genocidul, sclavia, oprimarea femeii si asaltul asupra copiilor nenascuti sunt drepturi care reclama a fi aparate, rele la care trebuie sa ne impotrivim si interventia in treburile altora care este justificabila moral.
Noi de asemenea avertizam impotriva pericolului celor doua randuri de loji in piata publica globala, una in care randul de loji de deasupra este pentru liberalii seculari cosmopolitani si cel de al doilea rand de loji pentru credinciosii religiosi locali. Asemenea aranjament va patrona de asemena o puternica restrictie a libertatii religioase si justitiei si un autentic liberalism nedemn.
Inca odata alegerea noastra este pentru o piata publica civila, si un respect care sa fie pentru drepturile tuturor, chair si a celor cu care noi nu suntem de acord. Contrar liderilor religiosi medievali si anumitor ateisti contemporani care cred ca „eroarea nu trebuie sa aiba drepturi” noi respectam dreptul de a fi gresit. Dar de asemenea noi insistam ca principiul „dreptului de a crede orice” nu conduce la concluzia ca „orice crede oricine este corect”. Mai degraba, aceasta inseamna ca respectul pentru diferenteele bazate pe constiinta, pot insemna de asemenea o dezbatere,asupra diferentelor, condusa cu respect.

Invitatie pentru toti
Asa cum am declarat mai devreme, noi cei care semnam aceasta declaratie noi nu presupunem ca vorbim in numele tuturor Evanghelicilor. Noi vorbim numai in numele nostru si totusi nu numai pentru noi insine. Noi de aceea invitam toti colegii nostrii crestini, concetatenii nostrii, si oamenii de diferite credinte din intreaga natiune si din intreaga lume, sa acorde o atentie serioasa acestei declaratii si sa raspunda in mod corespunzator.
Noi indemnam fratii nostrii Evanghelici sa ia in consideratie aceste afirmatiii si sa ni se alature noua in a clarifica confuzia profunda cu care este inconjuart Evanghelicalismul, ca impreuna noi sa putem fi mult mai credinciosi Domnului nostru si a modului lui distinctiv de viata.
Noi indemnam concetatenii nostrii de a evalua consecintele distrugatoare ale razboiului cultural din prezent, sa lucreze impreuna cu noi la sarcina urgenta a restabilirii libertatii si civilitatii in viata publica si sa ne asiguram ca libertatea va dainuii si pentru generatiile viitoare.
Noi indemnam aderentii la alte credinte din intreaga lume, sa inteleaga ca noi respectam dreptul vostru de a crede ceea ce credeti cum va dicteaza constiinta, si va invitam sa urmam regula de aur si sa extindem aceleasi drepturi si respect pentru noi la cei care sunt aderenti ai tuturor altor credinte, pentru ca astfel impreuna sa facem libertatea religioasa ceva practic si persecutia religioasa mai rara, pentru ca diversitatea umanitatii sa complementeze, mai degraba, decat sa fie in contradictie fata de bunastarea umanitatii.
Noi indemnam pe cei care raporteaza sau analizeaza afacerile publice, cum ar fi oamenii de stiinta, jurnalisti si oamenii din functii publice, sa abandoneze stereotipurile si categoriile in descrierea noastra si a altor credinciosi in termeni care sunt atat corecti cat si drepti si cu un ton care ar vrea sa va fie aplicat lor insisi.
Noi indemnam pe cei care se afla la putere si in pozitii de autoritate sa aprecieze ca noi urmarim bunastarea comunitatii,oraselor,si tarilor in care noi traim,si totusi mai intai supunerea noastra este intotdeauna fata de o autoritate mai inalta si fata de standarde care sunt sueprioare tuturor altor standarde,un angajament care a fost secretul contributiei crestinismului la civilizatie, precum si pasiunea lui pentru reforme.
Noi indemnam pe cei care impartasesc dedicarea noastra fata de saraci, cei in suferinta si cei oprimati, sa se alature noua in efortul de aduce ingrijire, pace, justitie si libertate milioanelor de fiinte umane care acum sunt ignorate, oprimate, inrobite sau tratate ca si un gunoi uman si fiinte umane distruse de ordinea mondiala instituita.
Noi indemnam pe cei care sunt in cautarea semnificatiei vietii si apartenentei in mijlocul haosului filosofiilor contemporane si falimentului si alienarii societatii moderne, sa considere ca evanghelia care noi am gasit-o a fi vestea buna este de fapt cea mai buna veste intotdeauna si disponibila tuturor celor care vor sa vina si sa descopere ceea ce noua acum ne aduce bucurie si vrem s-o impartasim si altora.
In final, noi declaram solemn ca intr-o lume a minciunii, ipocriziei, si distorsionarii, in care adevarul in general este repins si cuvintele sufera de o inflatie severa, noi facem aceasta declaratie in cuvinte care au fost foarte atent alese si cantarite; cuvinte inaintea lui Dumnezeu, noi facem angajamentul nostru. Oameni ai Vestii Bune, noi dorim nu numai sa proclamam Vestea Buna ci si s-o intrupam si sa fim vestea buna pentru lumea si generatia noastra.
Aceasta este pozitia noastra.Fara sa ne fie rusine si intariti ferm in credinta noastra .noi mergem la oamenii de toate credintele cu dragoste, speranta si umilinta. Cu ajutorul lui Dumnezeu, noi stam gata alturi de voi pentru a infrunta provocarile vremurilor noastre si de a lucra impreuna la o mai mare inflorire a umanitatii. ***