"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Argumentul cel mai puternic pentru ca un crestin sa-si permita sa poarte tatuaje pe pielea lui (sub piele) a devenit un verset din Biblie din Apocalipsa 19:16 “Pe haina si pe coapsa avea scris numele acesta “Imparatul imparatilor si Domnul domnilor””

Mi-a trezit interesul acest subiect al tatuajelor, cand am vizitat California. In zona plajei am vazut o multime de ateliere pentru tatuare. Erau de cele de genul “taraba” probabil pentru cei care isi permiteau un mic tatuaj si dintre acelea mai sofisticate cu reclame luminoase si mai elegante.


De atunci cand vad pe cineva purtand tatuaje pe trupul lui, incerc sa descifrez semnificatia si sensul acestor imagini. Dar demersul meu, in incercarea descifrarii mesajelor de pe mainile si picioarele si alte parti ale trupului omenesc, ma poate pune uneori intr-o situatie delicata, putand fi suspectat de intentii stranii, in special daca este o femeie si nu numai. Acest lucru ar trebui sa-i puna pe ganduri pe cei care cred in folosul tatuajelor in transmiterea evangheliei.

Acest gen de arta este vechi de cand lumea. In anul 1991 s-a descoperit un cadavru uman inghetat, mai bine zis o mumie, care era pastrat in conditii foarte bune inca din Epoca Bronzului, cu o vechime de cinci mii de ani. Otzi cum a fost numit acest om, pastreaza pe pielea lui o multime de tatuaje.

Nu stim cat de frecventa era practica tatuarii in Epoca Bronzului, si care a existat de-a lungul timpului pana astazi, cand s-ar parea ca a devenit o manie (nu minie).
Ceea ce stim este ca astazi in America sunt la dispozitia tuturor 30000 de artisti autorizati legal si cu profesia recunoscuta de Departamentul Muncii. Astfel 39 de milioane de americani au deja cel putin un tatuaj pe trupul lor, iar in fiecare zi se deschide un nou cabinet la dispozitia doritorilor. Au la dispozitie si o serie de publicatii scrise, unele din ele chiar pentru copii care prin carti de colorat incearca sa-i introduca si pe cei mici in lumea tatuajelor prin sloganul “Si mama mea are un tatuaj”.

Din anul 2007 luna iunie, printr-un ordin, in Romania s-a reglementat pentru prima data activitatea de producere a tatuajelor, printre altele fiind limitata la persoane in varsta de peste 18 ani. Asa s-a nascut si o noua ocupatie sau profesie “tatuator si montator bijuterii pe corp”.
Desi legala tatuarea ridica o serie de intrebari privind moralitatea sau imoralitatea acestui demers de a-ti inscriptiona trupul cu caracter (aproape) permanent, precum si valoarea estetica a acestui tip de arta.

Cei care se declara impotriva tatuarii si a purtarii de bijuterii pe corp, aduc argument biblic incalcarea poruncii din Levetic 19:28 ”Sa nu va faceti taieturi in carne pentru un mort si sa nu va faceti slove sapate pe voi. Eu sunt Domnul” Acest ritual, care a fost interzis evreilor de atunci, face referire la automutilarea pe care o practicau neisraelitii, adica paganii, cu ocazia ritualurilor de bocire a unui mort. Interzicerea facea referire la acele tatuaje ca si parte a idolatriei si superstitiei. Natura idolatra a tatuajelor in cultura israelita este definita de Kittel care spune “Cand o persoana era tatuata ea devenea dedicata acelui zeu si intra sub robia acelui zeu si sub protectia zeului. Astfel Dumnezeu nu putea tolera acest act de idolatrie, pe care paganii il operau ca un semn al supunerii lor si inchinarii zeului lor.

Astazi intr-o lume diversa, secularizata si sincreta oamenii isi pun tatuaje din diferite motive.Unii pur si simplu sunt luati de val de aceasta manie, si se grabesc sa-si puna un tatuaj pe trup pe care apoi mai tarziu sa-l regrete. Oamenii care poarta tatuaje sunt de toate categoriile, avocati, medici, artisti, oameni de afaceri, oameni de rand, tineri si altii. Dar acestea sunt si in lumea criminala, a raufacatorilor, puscariasilor care folosesc tatuajele ca pe niste “curriculum vitae” afisat pe trupul lor. Un politist care a scris un articol numit “Tatuaje, Recunosterea si Interpretarea lor”, pretindea ca tatuajele pot sa-ti spuna trei lucruri despre condamnat: Cine este el; Pe unde a fost; Ce performante a avut in actiunile lui infractionale. Acronimul ACAB, tatuat pe pumnul unui criminal din Irlanda sau Anglia inseamna “All Cops Are Bastards” adica in limba romana “Toti politistii sunt bastarzi” dar unii spun ca ar putea sa aiba si o alta interpretare “Allways Carry A Bible” adica in traducere “Intotdeauna sa porti o Biblie”.

Pe de alta parte in armata americana sunt interzise tatuajele extremiste, rasiste, sexiste, vulgare precum si apartenenta la o organizatie extremista.

Dupa cum spunea Victoria Pitts in cartea sa (“In the flesh”) “In carne”, “practica tatuajelor si a montarii de bijuterii pe corp sunt legate de anorexie, bulimie, si de asa numitul “sindrom al autoranirii usoare” care este adictiv, repetitv, o forma nedecorativa a taierii pielii, de obicei a mainilor si picioarelor. Aceasta este considerata o expresie a unei uri si manii absolute.”
Decizia de a-ti pune un tatuaj pe corp este una majora si aceasta in primul rand ca nu poate fi indepartat usor ca o haina pe care o lepezi pentru ca nu-ti mai place.

Pentru a ajunge la o concluzie asupra moralitatii sau imoralitatii tatuarii si a montarii de bijuterii pe corp trebuie luat in considerare caracterul creatiei fiintei umane. Omul,dupa cum este scris in Genesa 1:26-28 a fost creat dupa chipul (imaginea) lui Dumnezeu. Ce implica aceste lucru? Dintre multe aspecte care deriva din aceasta afirmatie sunt patru aspecte principale. Structural omul este dotat cu anumite trasaturi care il disting, dintre care capacitatea de cunoastere, ratiunea, si capacitatea de a lua decizii morale. Functional omul este inzestrat cu capacitatea de a opera ca si reprezentantul lui Dumnezeu pe pamant, prin administarrea resurselor etc. Relational umanitatea este capabila sa reflecte unitatea dintre trinitatea dumnezeirii, prin dezvoltarea de relatii cu Dumnezeu si cu alte fiinte umane. Teologic oamenii au fost creati sa-l glorifice pe Dumnezeu facand vizibil caracterul Lui. Aceste aspecte au fost prezentate intr-un material conceput de un scriitor crestin care si-a propus sa raspunda la intrebarea privind moralitatea sau imoralitatea tatuajelor. Concluzia finala a domniei sale a fost: ”In concluzie, eu cred ca tatuajele sunt neutre din punct de vedere moral.. Fiind dependente de motivatie, efect, cultura si de inchinare simbolurilor reprezentate de tatuaje ele pot si morale si imorale“.

Si cum evanghelici nu puteau sa lipseasca din acest domeniu si-au format si o asociatie aici in America, Asociatia Crestina pentru Tatuaje, care sustine ca tatuajele sunt importante pentru exprimarea credintei interioare. Iata ce spune presedintele asociatiei in varsta de 35 de ani care are corpul, nici nu se putea altfel pentru un presedinte, in proportie de 90%.acoperit cu tatuaje. “Acesti tineri sunt plini de credinta in interior si ei doar vor sa gaseasca undeva un loc sa o prezinte. Este aproape ca o declaratie de independenta a lor in Hristos”. Suna putin cam propagandistic, si nu intotdeauna cei care se tatuiaza reusec sa prezinte prin acele imagini credinte lor interioara.

Pe o pagina de internet a unei organizatii care se declara ca este dedicata Artei Trupului din punct de vedere Iudeo-Crestin am vazut catalogul lor cu tatuaje religioase. Sunt prezentate animale din Biblie, Ingeri dar si versete din Biblie care sunt citate in intregime sau este mentionata numai referinta si atasat un desen simbolic. In general la aceste tatuaje este greu sa distingi mesajul iudeo-crestin. Un exemplu care m-a convins de aceasta a fost cand am vazut un craniu uman insotit de referinta “Filipeni 1:21”. Am fost nevoit sa iau Biblia si vad ce este scris in acest verset. Un mesaj extraordinar “Caci pentru mine a trai este Hristos si a muri este un castig’ dar greu de potrivit cu imaginea asociata prin tatuaj. Evanghelizarea cu aceasta forma de exprimare trebuie insotita cu verbalizarea mesajului pictat. Pentru ca pana la urma ceea ce produce credinta este acea lege a termodinamicii spirituale “Credinta vine in urma auzirii..”

A te tatua sau a nu te tatua?

Si pentru ca cei mai multi aflati sub tenatia de a se tatua si a-si pune bijuterii pe corp sunt tineri, inainte de a se decide sa faca acest lucru trebuie sa-si puna urmatoarele intrebari:
Am varsta legala care permite sa port tatuaje?,Parintii sunt de acord cu acest lucru?, Voi ignora autoritatea data de Dumnezeu parintilor mei la varsta pe care o am acum?,Voi dori sa am aceasta imagine pe trupul meu cand voi fi mai batran?,Ce se va intampla daca viitorului meu partener de casatorie nu-i va place sa port aceasta imagine?,Voi fi de acord sa suport prejudecatile celor din jurul meu daca vor vedea tatuajul meu?, Va glorifica pe Dumnezeu aceasta imagine?,Sunt eu pe deplin convins ca tatuajele sunt permise pentru un crestin?