"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

De ce PSD, care are o mulţime de profesori universitari în rîndurile sale, a optat iarăşi pentru dna Ecaterina Andronescu la Educaţie este greu de înţeles. Domnia Sa a reuşit să zăpăcească atît de tare domeniul în mandatul anterior încît, pe bună dreptate, s-a procopsit încă de la debutul acestuia cu porecla din titlu. În general, evit utilizarea poreclelor atunci cînd e vorba de persoanele publice, dar cînd sînt parcă lipite de impricinaţi – Marinelu`, Arogantul, Bombonel, Prostănacul, Manivelu` etc –, nu prea mai este loc de întors. Parcă pentru a nu-şi dezminte renumele, abia întoarsă în post, dna Andronescu a şi început iniţiativele pentru care l-a binemeritat. După cîteva mici gafe în negocierile cu profesorii şi declarative, cu care şi-a reintrat în mînă, săptămîna trecută, d-na Andronescu a lovit cu sete! Constatînd D-Sa că elevii sînt prea ocupaţi cu şcoala, dacă nu de-a dreptul surmenaţi – deşi sîmbăta nu se mai face şcoală de aproape două decenii! –, a hotărît că e cazul să le mai simplifice programul. Şi, de bună seamă, nu avea să se lege de domeniul sacrosant al ştiinţelor propriu-zise, ci de „dexterităţi”! Prin urmare, din toamnă, elevii ar urma să facă doar o oră de educaţie fizică pe săptămînă, a doua limbă străină va fie eliminată, iar pregătirea practică redusă drastic. După cîte se pare, o altă victimă posibilă este şi istoria din ultimul an de liceu.

Probabil, vechii greci erau nişte idioţi cînd împărţeau timpul educaţiei tinerilor cetăţii echitabil între pregătirea scolastică şi cea din palestra, romanii au inventat vorba „mens sana in coropore sano” din plictiseală, iar colegiile şi universităţile americane dau cvasi-totalitatea campionilor mondiali şi olimpici la mai toate sporturile pentru că neglijează pregătirea academică, avalanşa de primii Nobel pentru ştiinţe fiind datorată, desigur, pilelor sau imperialismului! Dacă mă gîndesc la fastfood-izarea alimentaţiei şi la faptul că elevii noştri trec direct din bănci în faţa computerului, n-ar fi stricat să se facă o oră de mişcare în fiecare zi, dar în viziunea teleghidată a ministresei şi două erau prea multe!Iar dacă revenim la mentalitatea peştericolă expulzînd limbile străine din şcoală, n-ar fi firesc să mergem pînă la capăt? Să fie una singură pentru toată lumea, de preferinţă coreeana – desigur, dialectul de nord, cu texte din tovarăşii Kim, primul şi al doilea! Cît priveşte istoria, desigur că are dreptate, mai bine scoatem de pe băncile şcolile nişte mancurţi fericiţi decît nişte oameni care să sufere şi pentru prostiile trecutului – ajung cele prezente!

Dacă d-na Andronescu chiar doreşte să aplice aceste măsuri „reformiste” este grav. Ele riscă să afecteze sănătatea fizică şi plasticitatea minţii elevilor, deschiderea acesteia către alte culturi şi către propriul trecut. Dacă e doar un balon de încercare, menit să vadă pînă unde ar putea merge o „curbă de sacrificiu” aplicată bugetarilor din educaţie, e la fel de grav, mai ales că a creat în domeniu o tensiune şi o brambureală caracteristice stilului dumisale de conducere. Un stil ce pare să depăşească alte exemple ilustre de inadecvare domeniului, de la ţărănistul Petrescu de acum vreun deceniu la liberealul Adomniţei de pînă mai ieri! Iar dacă este pur şi simplu vorba despre un şantaj menit să le ocupe mintea profesorilor pentru a uita de promisiunile privind mărirea salarilor, făcute atît de generos de PSD şi PDL în campanie, e poate şi mai grav. E o iluzie să crezi că poţi controla o masă aşa de mare de salariaţi mai bine organizaţi decît alţii prin şantaj. Cît priveşte salariile profesorilor, Banca Mondială tocmai a anunţat că mărirea este necesară! A, nu sînt bani? Păi, atunci, lăsaţi-vă de „idei” şi de diversiuni, tovarăşi, şi apucaţi-vă serios de reformă adevărată şi de măsurile anti-criză! Şi asta înainte de a ne lovi cu adevărat tsunami-ul. Altfel de ducem naibii cu toţii pe copcă cu politrucii în frunte şi cu educaţia drept bomboană pe colivă!