"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Am tot mai mult senzaţia că asist la un fel de sinucideri în grup ale principalelor noastre partide politice. Cel puţin, de pe la jumătate verii încoace, parcă aş citi un roman, un fel de cronică a unor sinucideri anunţate. De parcă partidele, în loc să se gîndească la cîştigarea alegerilor sau la obţinerea unui scor cît mai bun, care să le aducă într-o coaliţie de guvernare, un guvern monocolor fiind improbabil, fug ca dracul de tămîie de aşa ceva. Cum eu nu cred în indiferenţa la exercitarea puterii a partidelor noastre, rămîne de înregistrat inconsistenţa lor doctrinară, inabilitatea lor politică, debilitatea lor tactică şi anemia lor strategică. Cel puţin PSD, de la congresul din 2005 încoace, pare să se sinucidă non-stop! Începînd cu eşecul reformei interne, care ar fi trebuit să fie sarcina noii conduceri, trecînd prin reactivarea d-lui Iliescu, apoi şi a d-lui Năstase, continuînd cu luptele intestine fără capăt şi sfîrşind cu sprijinul necondiţionat acordat guvernului minoritar al d-lui Tăriceanu, gesturile sinucigaşe se întind lanţ. Cel mai recent, susţinerea indecentă a d-lor Năstase şi Mitrea în lupta acestora împotriva prezentării în Justiţie, nu este decît un fel de bomboană pe colivă. Sigur, moartea nu va surveni iminent, dar începutul sfîrşitului va deveni vizibil încă la alegerile din această toamnă.

Despre PD-L ce să spun, după ce i-a trecut prin strategie, dacă nu chiar prin tactică!, ideea creaţă a salvării lui Vadim, căruia i-au oferit postul de vicepreşedinte al Senatului refuzat de PC? PRM începuse să moară de moarte bună, PSD se decisese să-i dea o mînă de ajutor prin intermediul anexei sale mediatice, la PC-ul lui Felix mă refer, şi sare PD-L cu indecenta sa respiraţie gură la gură! De altfel, de la încercarea de racolare a lui Don Dragomir Corleone la tentativa de reactivare a d-nei Mona Muscă, acest partid o ţine şi el într-o suită de prostii ce pare fără sfîrşit. Ce-o fi în capetele dlui Boc şi colegilor dumisale de leadership eu nu prea înţeleg. Ce gîndeşte preşedintele despre gestul pupililor săi, deocamdată, nu ştiu. Deocamdată, am spus ca n-are amestec în şuşaneaua asta. Îmi amintesc, în schimb, cum s-a purtat Vadim şi haita sa la evenimentul condamnării comunismului în Parlament de către preşedinte. Dar, probabil, eu am memoria mult mai lungă decît politrucii noştri cu mintea îmbrăcată în fustiţe mini! Dar e foarte posibil ca şi electoratul să aibă memorie!

Şi am ajuns la PNL, partidul guvernamental! Îmi vine să mă apuc cu mîinele de cap doar cînd mă gîndesc la liota de miniştri perindaţi prin guvernele Tăriceanu I şi II – contabilul Nicoălescu de la Sănătate, dl. Atanasiu-Bijboacă, ba la ministerul răzbelului, ba la AVAS, unde are un salariu de cîteva ori mai mare decît al preşedintelui, ameţitul domn Meleşcanu, care i-a succedat precedentului la Apărare, Păcuraru, cel căutat de DNA, la protecţia socială şi, de bună samă, nu-i putem uita pe ieşenii noştri simpatici , produşi în laboratoarele, pardon şantierele!, d-lui Fenechiu – dl. Tudor Chiuariu, care a păstorit cum a ştiut el mai bine Justiţia!, şi nostimul domn Adomniţei, care spre regretul tuturor încă mai păstoreşte educaţia neamului! Dacă tot l-am amintit pe dl. Fenechiu, trebuie amintit că PNL se bucură şi de o solidă de lideri locali, toţi unul şi unul, de la al nostru, de la Iaşi, şi pînă la celebrul Morega! Dar, poate, şi mai amuzant este modul în care, în exerciţiul guvernării, PNL se sinucide şi doctrinar – nici PSD nu cred că ar fi luat unele din măsurile deşănţat populiste pe care le-au promovat vajnicii noştri liberali. Mă tem însă că, în această privinţă, electoratul va dovedi că, la nevoie, ştie să aibă şi memoria scurtă şi va merge pe principiul strămoşesc „pupă-l în bot şi papă-i tot”!

Ungurii au şi ei problemele lor, d-nii Verestoy Attila şi Marko Bela fiind poate cele mai mici, altfel nu apăreau radicalii din Partidul Civic Maghiar. Restul nici nu mai contează. Fericiţii lui Felix vor intra în Parlament, ca de obicei, agăţaţi de pulpana PSD, iar vadimii şi PNG-ul lui Jiji nu vor intra! ţărăniştii, împărţiţi în două pe deasupra, să nu pară supraponderali, vor intra, ca un fel de resturi informe care cu PNL, care cu PD-L, oricum nu vor mai conta ca partid. Maniu, Mihalache şi Coposu se întorc, probabil, în mormînt, dar dacă la atît i-au ajutat mintea şi puterile pe urmaşi...

Nebunia este alta. Aşa cum stau lucrurile, vom avea un guvern de coaliţie. Că va fi alcătuit din PSD şi PNL, PSD şi PD-L, PD-L şi PNL, başca fraţii unguri, care sînt mereu la putere, vom avea un guvern format din partide structural sinucigaşe! Dacă asta e bine sau rău, nici nu contează, oricum lucrurile nu pot ieşi altfel, alte partide nemaiexistînd în cîmpul politic. Dar ceva tot este limpede – dată fiind slaba prezenţă la vot care se întrevede, în ciuda introducerii unei variante de vot uninominal, viitorul guvern, indiferent de scorurile înregistrate de partidele ce-l vor alcătui, va avea o foarte slabă bază electorală, dacă nu chiar o legitimitate destul de discutabilă.