"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Pe șoseaua dintre Nazaret și Tiberiada, la 8 km de Nazaret, se află localitatea Kfar Kana care a luat naștere pe ruinele anticei localități Cana Galileii, aflată mai spre nord decât cea actuală. Noua localitate s-a format după invazia arabă, când vechea Cana a fost distrusă și părăsită de locuitorii ei. Mica localitate are aproximativ 5000 de locuitori, dintre care aproximativ 2/3 sunt creștini, iar restul musulmani. Este înconjurată de livezi de pomegranate și măslini, renumite pentru calitatea deosebită. Localitatea nu dispune de o sursă de apă curgătoare, așa că aceasta era cărată din vale și depozitată în vase mari de piatră cioplită, iar acum în cisterne.

 

În Nazaret, până la vârsta de 30 de ani, Iisus a dus o viață simplă, într-o ascultare desăvârșită de părinții Săi. În Cana și-a început activitatea la o nuntă, unde fusese invitat împreună cu Mama sa și Apostolii. Mi se pare oportun să amintesc aici, că după ce Iisus a fost botezat de Ioan, cei doi ucenici care l-au auzit pe acesta pronunțând “iată Mielul lui Dumnezeu”, ei l-au urmat pe Iisus devenind astfel ucenicii invitați de El, să vie să vadă unde locuiește. Unul dintre aceștia era Andrei, care l-a găsit pe fratele lui - Simon Petru – și l-a luat cu el. Când Iisus l-a văzut i-a spus că este Simon fiul lui Iona și-l va numi în continuare Petru. A doua zi, când Iisus a mers în Galileia, a întâlnit pe Filip, care era din aceiași localitate – Betsaida – precum Andrei și Petru și căruia i-a spus “vino după mine”. Filip l-a găsit pe Natanaiel pe care l-a adus de asemenea lui Iisus.


Logodna era primul pas în instituția căsătoriei ebraice și creștine. În timpul logodnei ce avea loc la casa tatălui miresei, mirele redacta și semna un contract în care se menționau obligațiile economice și sociale ale viitorului soț. Mirele sigila apoi contractul, dăruind miresei un obiect valoros, dar care putea fi și simplu. Acesteia i se acorda un termen de cel putin 12 luni pentru a-și pregăti hainele și bijuteriile. Soțul folosea această periodă pentru a-și pregăti la rândul lui casa și festivitățile de căsătorie. Nunta avea loc către seară, când mireasa era adusă la casa mirelui în procesiune cu torțe aprinse. Înainte de aceasta, atât mirele cât și mireasa, erau îmbăiați și unși cu uleiuri aromate, apoi îmbrăcați cu cele mai bune haine, păstrate special pentru această ocazie. De asemenea, oaspeții se îmbrăcau cu cele mai bune veșminte, considerându-se o insultă, dacă nu veneau îmbrăcați cum se cuvine. La nunta despre care se pomenește în Biblie, mirele nu era altul decât Simeon Canaanitul, care după ce l-a cunoscut pe Iisus și-a lăsat soția și a devenit ucenic al Acestuia.


Pe locul unde se presupune că a fost așezată casa mirelui, a fost construită o biserică de către Împărăteasa Elena în secolul al IV-lea. În timp și datorită vitregiilor istoriei, aceasta s-a ruinat. Biserica actuală este închinată Sfântului Mucenic Gheorghe și aparține ortodocșilor greci. În curtea acesteia se pot vedea două coloane datând din secolul XIII. Cripta din aceasta biserică este considerată drept camera unde a avut loc nunta. În biserică sunt expuse două vase din piatră cioplită, care datează de acum 2000 de ani, folosite la ritualurile de spălare ale iudeilor și care conform tradiției, au fost folosite la nuntă. Unul are adâncimea de 50 cm, iar celalat 70 cm. Aici în Cana se face prima mijlocire a Fecioarei Maria la Fiul ei. Acesta pune să se umple vasele cu apă, iar apoi o transforma în vin, întrucât se terminase vinul gazdelor.


În biserică se află o Evanghelie în limba română pentru a se putea citi pericopa evanghelică. Tot aici se poate vedea un mic sicriu, în care sunt păstrate o parte din moaștele Sfântului Simon Zilotul – nume pe care l-a primit mirele după ce a intrat între ucenicii lui Iisus. La capătul nordic al localității se afla capela Sfantului Bartolomeu, care este de fapt acel Natanael, pomenit anterior și originar din Cana. Aș menționa de asemenea că localitatea amintește despre vindecarea numai cu cuvântul, a fiului slujitorului regesc, care se afla bolnav în Capernaum.


Se mai află aici o biserică Franciscană. În anul 1254, un conducator politic din Sidon a vândut o bucată de pământ din Cana, pe care se aflau urmele unei biserici, unor cavaleri din ordiniul “hospitalierilor”. Franciscanii s-au așezat aici în anul 1641. În anul 1879, ei ridică o biserică de proporții, care este inaugurată in 1883. Sub pardoseala ei se poate vedea un mozaic cu o inscripție în limba Aramaică – foarte probabil ca inscripția să fi făcut parte dintr-o sinagogă. Biserica orthodoxă Sfântul Mucenic Gheorghe.