"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Pe data de 31 ianuarie, a avut loc prima cuvântare oficială a Președintelui Trump adresată Statelor Unite în fața celor două corpuri legislative ale SUA, Camera Reprezenților și Senatul, a fost un succes zdrobitor din toate punctele de vedere.

Imaginea covârșitotare care i-a uimit pe mulți, a fost atitudinea rece, indiferentă și sfidătoare pentru tot ce este bun și frumos, a membrilor partidului democrat care au reacționat într-un mod imatur la tot ce Președintele Statelor Unite a avut bun de spus, orice realizare bună, orice promisiune împlinită, orice propunere bună pentru bunul mers al țării.

De fiecare dată când Donald Trump menționa ceva demn de o apreciere prin aplauze sau prin simpla ridicare în picioare în semn de respect pentru mențiunile făcute, aceștia stăteau pe băncile confortabile, “cu mâinile încrucișate” și cu fețele “de piatră” de parcă “li s-au scufundat corăbiile”. Fețele lor au trădat o ură covârșitoare și o nemulțumire covârșitoare pentru președintele ales în mod democratic de către majoritatea contribuabililor americani.

Cuvântarea nu a fost în întregime roz pentru conservatori - Trump a menționat concediu de familie plătit de către angajatori, un proiect de lege pentru infrastructură de 1,5 trilioane de dolari, un plan de imigrare care ar da amnistierea a aproximativ 1,8 milioane de imigranți ilegali și o “remediere” a planului de sănătate a predecesorului său, numită Obamacare, dar care nu fost anulată în întregime. Dar, în general, discursul lui Trump a avut două idei primordiale: în primul rând, America este un loc minunat, înfloritor și plin de oportunități; în al doilea rând, că libertatea americană este un vis pentru miliarde de persoane din întreaga lume și un vis demn de urmat. Oponenții președintelui au stat ca niște stâlpi de piartă pe tot parcursul cuvântării.

 

Câteva momente ale primei cuvântări oficiale ale lui Trump:

 

Economia

 

Trump a folosit primele 20 de minute din discursul său în legătură cu creșterea economică a Statelor Unite. Sondajele  recente de opinie arată că americanii sunt foarte dezinformați cu privire la statutul economic al țării, în special, al efectelor reducerilor impozitelor fiscale. Trump a menționat în mod corect șomajul scăzut, crearea de noi locuri de muncă, creșterea salariilor și o scădere a șomajului în special în rândul persoanelor afro-americane și spaniole, menționare care i-a lăsat reci pe liderii democrați ai Grupului Congresional Afro-American (Congressional Black Caucus), Trump a făcut, de asemenea, o mențiune specială a două realități care au fost ignorate de majoritatea presei americane: economiile clasei mijlocii din cauza reducerilor de impozite (taxe) și impactul asupra veniturilor pentru familii din cauza reducerii impozitului pe profit pentru corporații.

 

Visul american.

 

În timpul campaniei electorale, Trump a menționat de nenumărate ori că dorește să reprezinte poporul american și să dezvolte America pentru a deveni din nou o țară minunată, atât pe plan intern cât și pe plan internațional. După ani de zile în care predecesorul său, președintele Obama, a sugerat că americanii nu sunt cu nimic mai presus ca alții, ci mai degrabă sunt parte a unei uniuni mondiale,  fiind mai mult cetățeni ai lumii, nu neapărat ai Americii, Trump s-a concentrat pe patriotismul american. Acesta a declarat: “fiecare cetățean care mă urmărește  în seara aceasta - indiferent unde te-ai aflat sau de unde vii, e timpul tău. Dacă muncești din greu, dacă crezi în tine, dacă crezi în America, atunci poți să visezi orice, poți fi oricine vrei tu să fii și împreună putem să obținem orice.” Acesta a fost un mesaj puternic de îmbărbătare din partea noului președinte.

 

Respect pentru steagul american

 

Noua adminstrație americană este cunoscută de când a venit la putere, în special Președintele Trump, pentru respectul pentru steagul american. Respectul începe prin a te rigica în picioare în semn de respect în fața steagului american sau când este intonat imnul național. Mai mulți sportivi ai fotbalului american, au îngenuncheat în timpul intonării imnului național în semn de protest pentru noua administrație, împotriva Președintelui. În cuvântarea sa, Președintele SUA a declarat în repetate rânduri că americanii ar trebui să se ridice în picioare în semn de respect atât pentru imnul național cât și în fața drapelului. Oponeții săi democrați, au ales să stea jos în semn de protest. Jumătatea de sală s-au ridicat în picioare în semn de respect, zona în care erau așezați republicanii, iar cealaltă parte, unde erau așezați democrații, au stat jos cu fețele încruntate, ca și când patriotismul pentru aceștia ar fi fost un gest străin sau din altă lume. “Pioșenia lui Preston pentru cei care ne-au slujit, ne amintește de ce ne salutăm pavilionul, de ce ne punem mâinile pe inimile noastre pentru angajamentul de loialitate și de ce noi ne ridicăm în picioare cu mândrie pentru imnul național.” Preston Sharp, este un băiat de 11 ani care, din anul 2015, plasează stegulețe și flori pe mormintele soldaților americani din Nordul Californiei căzuți la datorie.

 

Tribut față de victimele imigrației ilegale.

 

Președintele american s-a folosit de o tactică folosită de unul din predecesorii săi, președintele Regan, de a evidenția persoane prezente în audiență, pentru un efect deosebit asupra cuvântării sale. În acest context, acesta a evidențiat părinții a două fete adolescente ucise de membrii unui gang notoriu internațional numit MS-13, care își desfășoară activitatea și în Statele Unite, prin acte ilegale cu droguri, violuri și crime notorii. Membrii acestui gang, se pare că au emigrat ilegal pe tărâmul Americii. “ În seara asta, toată lumea din această încăpere se roagă pentru tine. Toată lumea din America suferă împreună cu tine. Și 320 de milioane de inimi sunt frânte pentru tine“, a spus Trump. Reacția oponenților democrați a fost pe măsură, rece și sfidătoare, chiar și în fața acestei scene dramatice.

 

“Visătorii Americani”

 

Ideea care a prins cel mai bine la republicani și care a rezonat cel mai mult cu americanii, a fost sugerată de Președinte cum că, deși avea simpatie pentru imigranții ilegali, el și-a arătat mai mult simpatia pentru americani. “Datoria mea și datoria sacră a fiecărui funcționar ales în această cameră este de a apăra americanii - de a proteja siguranța familiilor lor, comunităților  lor și dreptul lor la visul american. Deoarece americanii sunt și ei visători. “Această idee este în contrast cu ideea sugerată de Joe Kennedy III, unul din tinerii oponenți democrați, care avut o contra-cuvântare după terminarea cuvântării oficiale a Președintelui Trump cum că el și generația lui vor lucra pentru a dărâma orice zid construit de Trump.

 

Despre adopții

 

Recent, democrații au votat împotriva protecției copiilor în uter, la 20 de săptămâni. Trump nu a menționat avortul. Însă indirect, el a făcut un caz strălucit împotriva avortului, spunând povestea profundă a familiei cu numele Holets, care a adoptat copilul unei mame dependentă de heroină. Povestea acestei familii a fost atât de mișcătoare încât numai o inimă rece de piatră nu putea să fie mișcată.  Dacă au existat astfel de inimi, acestea au fost ponegrite de ură și de … politică

 

Un cetățean american, victima regimului din Nord Corea

 

Otto Warmbier, a fost un student care a călătorit cu tatăl său în China. Acolo, i s-a oferit o călătorie cu ghid în Coreea de Nord. Aici, acesta a fost acuzat că ar fi vrut să fure un tablou cu propaganda comunistă. A fost condamnat la 15 de închisoare. A petrecut 17 luni în detenția nord coreenilor. În închisoare, a suferit o traumă psihologică urmată de comă. A fost repatriat în Statele Unite, unde a decedat după doar o săptămână. La autopsie nu i s-au găsit urme de traume fizice, iar guvernul corean nu a divulgat nimic din ceea ce s-ar fi întâmplat cu acesta. Trump a menționat cum regimul nord-coreean a torturat și a ucis acest cetățean american. Și a amintit că există oameni răi și stări rele în lume. Ideea a fost o aluzie oportună și necesară, având în vedere că democrații l-au asemănat în mod prostesc pe Trump cu însuși cu Kim Jung Un. “În seara asta, ne angajăm să cinstim memoria lui Otto cu hotărârea americană”, a spus Trump. Oponenții săi au stat pe scaunele lor confortabile, nemișcați și sobrii, în timp ce republicanii s-au ridicat în picioare și au aplaudat.

 

Refugiatul nord-coreean

 

Poate că povestea cea mai emoționantă a serii a venit grație Coreei de Sud. Un refugiat nord-coreean care a călătorit “mii de kilometri în cârje pentru a evada din Corea de Nord în China și Asia de Sud-Est spre libertate” și care a adus aceste cârje în Statele Unite, ar fi trebuit să fie o reminiscență a americanilor de ce aceștia luptă pentru libertate și de ce sunt deosebiți și buni cu alte națiuni.

 

Discursul lui Trump s-ar putea să nu aibă un impact de lungă durată. Puține din aceste cuvântări ale președinților americani au un astfel de efect. Însă această cuvântare a ajutat la schimbarea percepțiilor despre Președintele Trump. Ultimele sondajele arată că americanii l-au aprobat în mod covârșitor - CBS News a indicat acest număr la 75%, inclusiv 43% dintre democrați. Un lucru s-a observat covârșitor: diferența drastică dintre principiile ideologice ale celor două partide politice americane, republicani și democrați, dintre conservatroi și liberali. O diferență ideologică cu care noul președinte trebuie să lupte pentru a putea să își ducă la îndeplinire agenda pe care a promis-o poporului american în timpul campaniei prezidențiale.