"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Pe data de 6 octombrie, Brett Kavanaough a fost confirmat ca noul membru al Curții Supreme a Statelor Unite de către Senatul SUA cu un vot de 50 pentru și 48 împotrivă. Cei 50 de senatori, majoritatea republicani au votat pentru confirmarea noului judecător al Curții Supreme. Cei 48 de senatori împotrivă, au fost majoritatea democrați. Judecătorul Kavanaugh este considerat mai conservator decât judecătorul pe care îl va înlocui, Anthony M. Kennedy.

Cele mai multe numiri ale Curții Supreme au fost într-un fel inconsecvente. Un conservator a înlocuit un conservator, un liberal a înlocuit un liberal, iar direcția de bază a instanței era neschimbată.

Confirmarea noului judecător este istorică prin faptul că înlocuiește un judecător “swing” (care vota sau lua decizii conservatoare sau liberale), cu un vot mult mai conservator decât al judecătorului Kennedy, înclinând astfel Curtea Supremă mai mult spre dreapta.

Ultima dată când Curtea Supremă a Statelor Unite a avut această configurație, cu 5 judecători de dreapta și 4 de stânga, a fost cu 80 de ani în urmă. Dacă șeful Curții Supreme Roberts, considerat de dreapta, își asumă această poziție, el va conduce o majoritate conservatoare solidă de cinci membri, care va restricționa cel mai probabil accesul la avort, va limita utilizarea deciziilor conștiente de rasă în domenii precum admiterea în facultăți, drepturile la vot, regulamentele cu privire la finanțarea campaniile politice și o atenție mai mărită asupra religiei în viața publică.

Judecătorul Kennedy, un conservator moderat, numit de președintele Ronald Reagan,în instanță a jucat rol dublu ani de zile. Judecătorul Kennedy a votat uneori cu aripa liberală a tribunalului pe probleme precum avortul, acțiunea afirmativă, drepturile homosexualilor și pedeapsa cu moartea.

Judecătorul Kennedy și Judecătorul-șef Roberts se aflau pe partea opusă a 51 de decizii ale curții supreme în care Judecătorul Kennedy s-a alăturat liberalilor curții, potrivit datelor colectate de Lee Epstein și Andrew D. Martin de la Universitatea Washington din St. Louis și Kevin Quinn de la Universitatea din Michigan. Toate aceste decizii judiciare sunt acum în pericol, a precizat profesorul Epstein.

Numai una din cele cinci audieri de confirmare a Curții Supreme anterioare s-a referit la un candidat care va continua să schimbe echilibrul ideologic al instanței. A fost cu câțiva ani în urmă și a condus direct la decizia Citizens United privind finanțarea campaniilor electorale.

În această schimbare în instanță, judecătorul Samuel A. Alito Jr. a înlocuit cea mai moderată judecătoare Sandra Day O’Connor. Așadar, Kennedy a rămas singurul judecător în centrul ideologic al instanței.

Judecătorul Alito s-a alăturat opiniei majoritare a Judecătorului Kennedy în 2010 în decizia Curții Supreme de 5 la 4 în procesul Citizens United, care a anulat o parte a unui aviz al Judecătoarei O’Connor din 2003. Judecătorul Alito s-a alăturat, de asemenea, avizului majoritar al Judecătorului Kennedy în 2007, în altă decizie de 5 la 4, care susținea Actul de interzicere a avortului parțial. Cu șapte ani mai devreme, Curtea Supremă a anulat o lege a Statului Nebraska foarte asemănătoare, cu a judecătoarei O’Connor în partea majorității.

Diferențele dintre Judecătoarea O’Connor și Judecătorul Kennedy sunt nesemnificative în comparație cu cele dintre Judecătorul Kennedy și Roberts. Aceștia se aflau la poli opuși în cazurile schimbărilor climatice, drepturile persoanelor reținute la Guantánamo Bay, Cuba, dacă pedeapsa cu moartea se aplică pentru violul copiilor, supra aglomerarea închisorilor, viața fără eliberare condiționată pentru infractori minori și drepturile homosexualilor.

“Plecarea judecătorului Kennedy conduce la schimbări mult mai dramatice în instanță decât la plecarea judecătoarei O’Connor”, a declarat Irv Gornstein, director executiv al Institutului Curții Supreme de la Universitatea Georgetown.

Datele științifice despre modelele de vot ale judecătorilor Curții Supreme,  confirmă această analiză. “Schimbarea centrului de la Kennedy la Roberts este probabil mult mai importantă decât schimbarea din 2006 de la O’Connor la Kennedy”, a spus profesorul Epstein. “O’Connor și Kennedy erau mult mai apropiați, din punct de vedere ideologic, decât Roberts și Kennedy.”

În schimb, celelalte numiri din 2005 nu au modificat direcția de bază a instanței. Înlocuirea șefului judecătorului Roberts a judecătorului șef William H. Rehnquist și înlocuitorul Judecătorului Neil M. Gorsuch a Judecătorului Antonin Scalia a înlocuit conservatorii cu conservatori. Înlocuirea Judecătoarei Sonia Sotomayor a Judecătorului David H. Souter și înlocuirea Judecătoarei Elena Kagan de Judecătorul John Paul Stevens au înlocuit liberali cu liberali.

În timp ce șeful Curții Supreme, Roberts, în vârstă de 63 de ani, ar reprezenta o schimbare bruscă în ceea ce privește echilibrul justițiar, aceasta nu înseamnă că acesta va face un salt brusc spre dreapta. Șeful Curții Supreme Roberts este, în general, înclinat să se mute în trepte incrementale și îi pasă de legitimitatea și prestigiul Curții Supreme. “Este un cutremur pentru sistemul juridic atunci când eliminați un precedent”, a spus el la audierile sale de confirmare din 2005.

Acest lucru nu l-a împiedicat să se alăture unei decizii din iunie 2018 care a anulat o decizie judiciară de 40 de ani, dând o lovitură puternică organizațiilor sindicale publice. În general, totuși, cel mai probabil  ca Curtea Supremă să se deplaseze constant la dreapta în pași măsurați.

“M-aș mira dacă vreunul dintre cazurile legate de acțiunea afirmativă, avortul, căsătoria între persoane de același sex sau pedeapsa cu moartea ar fi neclintite”, a spus profesorul Gornstein. “Dar nu mă va surprinde deloc dacă instanța nu va susține niciodată un alt plan de acțiune afirmativă, nu va găsi o altă restricție privind avortul pentru a impune o povară excesivă, nu va extinde drepturile homosexualilor și lesbienelor dincolo de locul în care se află acum și nu se va extinde categoria persoanelor care nu pot primi pedeapsa cu moartea.”

În anul 2016, în procesul Health All Woman’s Health vs. Hellerstedt, judecătorul Kennedy s-a alăturat celor patru liberali ai curții pentru a elimina părți din legea statului Texas care ar fi redus drastic numărul de clinici de avort în stat, lăsându-le doar în cele mai mari zone metropolitane.

În același an, el a scris avizul majoritar de la Fisher v. University of Texas, susținând un program de recunoaștere a raselor la universitatea de stat emblematică.

Ambele decizii ar fi avut cu siguranță direcție diferită dacă judecătorul Gorsuch, primul candidat al domnului Trump și judecătorul Kavanaugh ar fi fost în instanță.

“Jurisprudența instanței privind acțiunea afirmativă și avortul a fost administrată de multe ori”, a spus profesorul Driver.

Judecătorul Kavanaugh are 53 de ani. Prin alăturarea lui la Curtea Supremă, cel mai probabil va servi timp de zeci de ani. Opiniile sale se pot schimba. Alte persoane nominate de  republicani, printre care Judecătorul Stevens și Souter, au deviat în timp spre stânga. Chiar și șeful Curții Supreme, Roberts, într-o rată scăzută de raportul său conservator, a votat cu liberalii curții în două cazuri, salvând aspecte ale legii îngrijirii medicale a lui Obama (Obamacare).

Dar recruții recenți nu și-au dezamăgit aproape niciodată susținătorii, iar judecătorul Kavanaugh nu va fi o excepție.

Cu 13 ani în urmă, performanța șefului lui Roberts la audierile sale de confirmare a fost atât de lină încât l-a uimit pe senatorul Richard J. Durbin, democratul din Illinois, care fost surprins de o performanță atât de remarcabilă de către un candidat juridic.

Noua configurație a Curții Supreme a Statelor Unite este: Șeful Curții Supreme John G. Roberts, Jr.,  Clarence Thomas; Ruth Bader Ginsburg; Stephen G. Breyer; Samuel A. Alito, Jr; Sonia Sotomayor; Elena Kagan; Neil M. Gorsuch; Brett M. Kavanaugh.