"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Am relansat o temă în ediția precedentă a prezentei rubrici, de la care am avut un feedback mai deosebit și asta m-a determinat să continui ideia. Apostolul Pavel îi scrie lui Timotei despre vremuri cumplite pe care le trăim noi astăzi:Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. Căci oamenii vor fi iubitori de sine, (oameni care caută să-și atingă scopurile, neținând cont de cei de lângă ei, sau de urmări); iubitori de bani (neținând cont cum obține acești bani furând, mințind), lăudăroşi, (care au obiceiul de a se lăuda, cărora le place să se laude cu orice prilej, să se laude cu realizările lor), trufaşi (mândri, îngâmfați), hulitori (calomniatori, defăimători), neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie (fără comportament respectuos și admirativ față de cineva sau de ceva); fără dragoste firească, neînduplecaţi (care vădesc lipsă de milă), clevetitori, (care vorbesc de rău pe alții, chiar mergând din casă-n casă, de la om la om numai ca să spună rău de cineva indiferent dacă are justificare sau nu), neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine, vânzători, obraznici, îngâmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu; având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea. Depărtează-te de oamenii aceştia.

 


Așa cum spune Pavel nu ne putem aștepta în vremurile din urmă, decât la timpuri cumplite. Cuvintele lui Pavel pot fi rezumate în expresia: lipsă de respect.


Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, RESPÉCT s. n.este o Atitudine sau sentiment de stimă, de considerație sau de prețuire deosebită față de cineva sau de ceva.


Pe zi ce trece ne confruntăm tot mai mult cu o lipsă de respect a oamenilor față de ei înșiși, față de alți oameni, față de instituții, organizații neguvernamentale și guvernamentale.


Orice organizație profitabilă nu poate progresa fără respect. Orice organizație neprofitabilă, incluzând biserica nu-și poate îndeplini misiunea fără a practica respect.


Pavel, ne avertizează că vin vremuri când respectul, în relațiile dintre oameni, va fi căutat cu lumânarea că va fi greu de scos în evidență.


Respect
ul este învățat din familie, din școală și cel mai mult din viață, unde de fapt este pus în practică. În viața de afaceri respectul promovat și aplicat aduce beneficii financiare. În viața socială respectul aduce relații sănătoase. În viața spirituală respectul aduce maturizare și biruință. Pavel scriindu-ne despre cumplitele vremi ale sfârșitului ne îndreaptă atenția în mod special spre lipsa de respect din viața socială și spirituală, chiar din viața bisericii.

RESPECTUL ÎN AFACERI ȘI VIAȚA SOCIALĂ


La nivel de afaceri și social, respectul este promovat prin legi bine întocmite și impuse a fi aplicate. În SUA există legi care pedepsesc aspru lipsa de respect. Spre exemplu, în statul Oregon, lipsa de respect este inclusă în declarația de definiție legală a defăimării. (Oregon courts have set forth the following definition of a defamatory statement: A defamatory communication is one which would subject a person to hatred, contempt or ridicule, or tend to diminish the esteem, respect, goodwill or confidence in which one is held or to excite adverse, derogatory, or unpleasant feelings or opinions against one. (Chapter 11: The Federal Freedom of Information Act (FOIA), The Federal Privacy Act, Oregon Public Records Law))


Nu știu alții cum sunt, dar prin harul Domnului, am experimentat un respect deosebit în companiile pentru care am lucrat, respect care a fost onorat cu respect din partea mea prin ceea ce am fost și am făcut. Și asta de la COMTIM Timișoara și până astăzi. Ar fi multe de împărtășit experiențe extraordinare pe această temă, dar mă voi rezuma la câteva experiențe trăite în companiile din America.


Am venit în Americă în 1990 și de la prima companie pentru care am lucrat peste 10 ani, respectul a fost promovat de la conducerea companiei până la angajații de rând ai companiei. AVX Corporation a Kyocera Group Company avea afișat mottoul peste tot, în documentele companiei, afișat în sălile de ședințe, în atelierele de lucru: Respect the Divine and Love People. Preserve the spirit to work fairly and honorably, respecting people, our work, our company and our global community. Respectă divinul și iubește oamenii. Menține atmosfera muncii cinstite și onorabile respectând oamenii, munca noastră, compania noastră, comunitatea în general.


Am fost impresionat să văd acest moto pe proprietatea din Vancouver, Washington; Myrtle Beach, South Carolina; Olean, New York dar și pe insula Penang din Malaiezia, locuri unde am avut ocazia să lucrez.


Motoul era pus, în multe locuri alături de poza lui Makoto Kawamura, President, Chief Operating Officer of Kyocera Corp. Oricine orice ar zice este un moto cules din Manualul Vieții care spune: căutăm să lucrăm cinstit, nu numai înaintea Domnului, ci şi înaintea oamenilor. (2 Corinteni 8:21)


Respectul față de divin, de ceea ce a pus Dumnezeu în om este promovat prin munca cinstită și onorabilă. Respectul promovat impunea respect în ceea ce făceam.


A doua companie pentru care am lucrat pe o perioadă de aproape 10 ani, Benchmade Knife, family owned company, respectul era apreciat prin munca desfășurată. Necunoscând pe nimeni, de la simplu tehnician am ajuns la nivel de manager al companiei. La nivelul practic respect include simțămintele cuiva, nevoile, gândirea, ideile, dorințele și preferințele analizate și luate în considerare. M-am bucurat de un respect deosebit apreciind corectitudinea în munca desfășurată. Nu am făcut ceva anormal, dar am făcut ce trebuia făcut, pentru a ridica compania la nivelul de prima companie din domeniul fabricației, în statul Oregon să primească certificatul LEED GOLD.


"Taking the necessary steps to achieve LEED Gold Certification was not easy, but it's wonderful to be acknowledged for our efforts" said John Ciorba, Benchmade's Facilities and Maintenance Manager. (more details go to Google, and search for John Ciorba).


Prin munca prestată personalul angajat era tratat cu respect de prima familie a companiei. Respectul promovat de stăpânii companiei determina un respect pentru cei care lucrau și lucrează acolo.


Am mai scris, la această rubrică, în 2005, tratând un alt subiect practic, următoarele:
”șeful meu, vicepreşedintele companiei Benchmade, mi-a zis: „Când spui adevărul, ori de câte ori, şi oriunde eşti întrebat ai un singur răspuns. Şi răspunsul este adevărat, pentru că este adevăr”. Și azi după 4 ani, Greg fiind în cealaltă parte a Americii, relația de respect reciproc continuă.


Ajungând la aproape de 62 de ani, ziceam că mă pregătesc de pensie, când mi s-a oferit ocazia să lucrez pentru Departamentul de Energie al SUA, prin contract, ca și engineering suport specialist.


Sunt foarte mulțumitor Domnului Dumnezeu pentru această oportunitate. La începutul anului în cuvântul adresat tuturor, BPA Administrator, a spus scurt și la subiect: Here, we treat each other with respect. Period. Aici ne tratăm unii pe alții cu respect. Punct. Cu alte cuvinte nu există comentariu, respectul este prioritate în relațiile din companie. Unde-i lege nu-i tocmeală.


Săptămâna trecută, 14 mai 2015, la întâlnirea lunară, șeful organizației locale, printre altele ne spunea: Aveți grijă cum tratați zvonurile. We are professionals and we do not spread the rummors. Suntem profesioniști și ca atare nu răspândim zvonuri.


Am avut și am harul să lucrez pentru companii unde respectul pentru oameni și pentru munca desfășurată este fundamental.

RESPECTUL ÎN VIAȚA SOCIALĂ ȘI SPIRITUALĂ


Există, însă, un domeniu spre care se concentrează mesajul apostolului Pavel: domeniul social și spiritual. Nu-mi ajunge timpul să vin cu exemplificări, dar Pavel le transmite direct și fiecare puteți vedea realitatea vremurilor cumplite pe care le experimentați.


E foarte regretabil că lipsa de respect este experimentată în viața socială și spirituală, unde regulile părtășiei adesea sunt încălcate foarte ușor. E deplorabil să întâlnești oameni, lideri religioși, care să-ți spună în public că nu are nici un respect față de tine în afară de faptul că ești mai în vârstă.


E foarte regretabil să vezi părinți, care au lăsat totul în țara natală, și mai mult pentru viitorul copiilor au luat-o de la început o viață nouă, în America. Aici, într-o comunitate românească din zona metropolei Portland – Vancouver, unde, deși sunt implicat în viața societății nu cunosc prea mulți români, dar între cei ce-i știu, chiar apropiați, e regretabil, să cunosc părinți cu probleme mari de sănătate care stau la câteva minute de copii care i-au crescut și i-au adus în America dar să nu fie vizitați cu lunile. Lipsa de respect a copiilor față de părinți este pedepsită de legea morală a lui Dumnezeu care spune foarte direct. "Să respecți pe tatăl tău și pe mama ta" - este cea dintâi porunca însoțită de o făgăduință - "ca să fii fericit și să trăiești multă vreme pe pământ." (Efeseni 6:2-3).

RESPECT FAȚĂ DE AMERICA


Aproape toți cei ce citiți aceste rânduri trăiți în America. Vreau să vă îndrept atenția spre un alt aspect al respectului care suntem datori să-l practicăm. Mai întâi un cuvânt de cercetare: Ziua de 7 mai, prima zi joi, din luna mai a fiecărui an, este decretată ca zi națională de rugăciune. Câți din cei ce citiți v-ați oprit din alergare și să mergeți în locuri unde au avut întâlniri speciale de rugăciune, în acea zi. În clădirea BPA a guvernului SUA, aici în Portland, Oregon am fost prezent la rugăciune, în una din sălile de conferințe. Au fost rugăciuni directe și rugăciuni prin telefon. S-a citit decretul președintelui Obama, a guvernatorul statelor Oregon, Washington, Idaho, Montana prin care în mod legal în acea zi se puteau organiza întâlniri de rugăciune. Câți ați făcut-o?


Adesea ni se pare că e meritul nostru că putem trăi o viață americană. Vă provoc la mai mult respect pentru America. Luni, 25 mai, sărbătorim Memorial Day. Din respect pentru eroii Americii, din respect pentru bărbați și femei, tineri și bătrâni, pentru familiile lor care au suferit și suferă, unii din ei au plătit cu viața libertatea americană, vă provoc să ne unim cu americanii cu respect și luni la ora 3 PM, unde vă veți afla, în limita posibilităților să vă opriți din mersul normal și să dedicați momente de reculegere pentru cei ce s-au jertfit pentru America, și să înălțați o rugăciune pentru familii care suferă prin pierderea celor dragi, pentru cei care suferă în urma accidentelor de pe front, pentru membrii unităților americane aflate pe tot globul.


Daţi tuturor ce sunteţi datori să daţi: cui datoraţi taxele, plătiți-i taxele; cui datoraţi plata muncii dați-i plata cuvenită; cui datoraţi respectul, daţi-i respectul; cui datoraţi cinstea, daţi-i cinstea.
(Romani 13:7 tradus din New International Version of the Bible) (Give to everyone what you owe: If you owe taxes, pay taxes; if revenue, then revenue; if respect, then respect; if honor, then honor).