"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Privim înainte la anul în care am intrat și de la primă lună, nu se întrevede a fi un an ușor pe plan economic, social și politic.

Scăderea bruscă a prețului combustibilului la stația de benzină este unul din factorii îngrijorători pentru situația economică mondială. Conflictul Arabia Saudită - Iran, Siria - autoproclamatul stat Islamic, armele nucleare promovate de Coreea de Nord și Iran, infiltrarea teroriștilor printre emigranții ce invadează Europa și America sunt realități ce trebuie să ne dea de gândit. Adăugăm la acestea durerile și frământările fiecărui om la nivel de individ, familie, comunitate. Cum vom putea face față la toate? Ca să putem rezista trebuie să dăm prioritate la o grijă deosebită pe care trebuie să ne-o acordăm fiecare nouă înșine, ca apoi să avem grijă de cei de lângă noi.

Anul 2016 este un an electiv atât în America cât și în România. Mai avem timp și în a ne pregăti pentru a ne da votul cântărit bine și cu seriozitate? Implicare noastră în treburile vieții comunității, în politică este esențială.

Realități și răspunsuri le găsiți citind materialul ediției.

1. Criza Petrolieră

Prețul combustibilului rutier variază funcție de cel puțin următorii patru factori: prețul țițeiului, costul de prelucrare, capacitatea de prelucrare și taxele cerute de stat. Conflictul dintre Arabia Saudită și Iran a crescut capacitatea de export al saudiților peste planificările OPEC. A ajuns prețul unui baril de la $115 la jumătatea anului 2014, la $26,19 (20 ianuarie 2016) și scade în continuare. Băncile Goldman Sachs și Stanley Morgan întrevăd o scădere a barilului până la $20. Unii experți, în domeniu, prezic o scădere până aproape la $15. Slăbirea economiei chineze a scăzut cererea de petrol din exterior. Rusia are nevoie ca prețul petrolului să fie peste $100 pe baril. Statele Unite au nevoie de cel puțin $70 pe baril ca să poată extrage țiței și să producă combustibil. Rafinării din zona Golfului Mexic, unele fiind ale companiei Exxon Mobil Corp, s-au închis fiind mai scumpă producerea combustibilului decât prețul de vânzare. Se așteaptă, în 2016, închiderea multor companii petrolifere neputând face față prețului de pe piață, foarte jos, mult sub prețul de producție.

2. Conflictul islamic

Mohammed, fondatorul religiei musulmane sau fondatorul islamului, a murit, ca orice om de rând, în anul 632 AD. Mulți au încercat să ocupe poziția lui Mohammed și astfel s-au născut cele două mari ramuri ale islamului sunniții și șiiții. La cererea cititorilor, scriu din nou, pe scurt despre cele două grupări islamice.

Sunniții au convenit ca urmașul lui Mohammed, numit Calif, trebuie să fie un lider ales de comunitatea islamică. Sunniții prin traducere își definesc identitatea fiind gruparea care are lider pe “unul care urmează tradiţia profetului”. Sunniții sunt foarte devotați Coranului și tradiției lăsate de profet. Califul își alege grupul de conducere numit califat. Sunnismul cuprinde 85% - 90% dintre musulmani.

Șiiții, a doua grupare musulmană, cred în perpetuarea conducerii de califat prin relația de familie. Primul calif al șiiților a fost Ali, verişorul şi ginerele lui Mohammed. De acolo și-au luat șiiții numele care tradus înseamnă. “partida lui Ali”.

Mai târziu, poziția de Calif, ca lider musulman, s-a atribuit persoanei care demonstrează că are capacitatea de a pregăti venirea unui nou Mohammed. În istoria musulmanilor au existat perioade când unii lideri au declarat că au avut vise, că ei sunt califi, și sunt rânduiți să pregătească venirea glorioasă a noului urmaş al lui Mohammed (Imam Mahdi ori shia islam).

Iniţial, mişcarea șiită câştigat o susţinere masivă în zonele ce acum reprezintă Iraqul, Iranul, Yemenul şi părţi din Asia Centrală şi de Sud. Potrivit estimărilor, islamul șiit este practicat de către 10-15% din totalul de musulmani de pe glob.

Am început anul 2016 printre altele cu ruperea relațiilor diplomatice dintre sunniți și șiiți, dintre Arabia Saudită și Iran prin uciderea unui proeminent lider șiit iranian, Nimr al-Nimr și învinuirea Arabiei Saudite că pe lângă aceasta au survolat și atacat ambasada iraniană din Yemen.

3. Arma Nucleară

Iranul își continuă programul nuclear, chiar dacă nu a respectat cerințele Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU.

Bomba cu Hidrogen testată de Coreea de Nord a pus pe gânduri lumea întreagă. Coreea de Sud a reluat propaganda împotriva regimului de la Phenian, mărind tensiunile dintre cel două țări. Liderul Coreei de Nord a declarat că pregătește o altă bombă cu posibilitatea de a distruge SUA.

4. Criza Refugiaților Asiatici.

Criza refugiaților asiatici în Europa, America și alte locuri din lume se poate rezolva prin atenuarea conflictului din Siria, dispariția statului islamic și stabilitatea vecinilor. În primul rând integrarea refugiaților în Europa este extrem de dificilă datorită conflictelor culturale. În al doilea rând infiltrarea printre refugiați a unor reprezentanți ai organizațiilor teroriste, acceptarea imigranților este din ce în ce mai dificilă.

 

 

PĂZEȘTE-ȚI INIMA MAI MULT DECÂT ORICE


Este foarte interesant că Manualul Vieții, Sfânta Scriptură, ne cere o atenție extremă în a ne păzi inima (Proverbe 4:23) mai mult decât orice mădular al corpului, pentru că din ea, din inimă ies izvoarele vieții. Și la celelalte membre ale corpului uman, trebuie să le dăm importanță și trebuie să le păzim, dar mai mult decât orice mădular (ochi, nas, față. mână, picior, etc) inima trebuie păzită cu prioritate față de orice altul, pentru că izvoarele vieții vin de aici, din inimă. Una din durerile și întrebările anului 2015 a fost că un număr impresionant de oameni, au trecut la cele veșnice prin atac de inimă sau atac de cord. Grija zilei de mâine, nesiguranța existentă, ura dintre oameni, frământările umane sunt factori care contribuie la depresie, stres și atacă inima. Deși avem soluția de a trece prin situații dificile, prezentată în Scriptură, puțini sunt cei ce iau în serios sursele inepuizabile puse la dispoziție de Creator.

National Heart, Lung, and Blood Institute ne ajută să înțelegem simptomele unui atac de cord. Nu toate atacurile de cord încep cu o durere bruscă în piept. Spre exemplu, o treime din pacienții care au avut atacuri de cord nu au avut nici o durere în piept.

Simptomele unui atac de cord pot varia de la o persoană la alta. Unii oameni pot avea simptome nesemnificative și sunt surprinși să afle că au avut un atac de cord. Este important a ști care sunt cele mai frecvente simptome ale unui atac de cord și anume:

Dureri în piept sau disconfort. Cele mai multe atacuri de cord implică disconfort în centrul sau partea stângă a pieptului. Disconfortul toracic durează de obicei mai mult de câteva minute sau dispare și se întoarce. Se poate simți ca o presiune, epuizare sau durere. De asemenea, se poate simți ca arsuri la stomac sau indigestie.

Disconfort în partea superioară a corpului. Se poate simți durere sau disconfort la unul sau ambele brațe, spate, umeri, gât, maxilar, sau partea superioară a stomacului.

Scurtarea respirației. Acest lucru poate fi un simptom puternic, și poate avea loc înainte sau împreună cu dureri în piept sau disconfort.

Amețeală și transpirație rece fără a face un efort deosebit.

Amețeală bruscă și stare de confuzie a locului unde te afli, a timpului, recunoașterea persoanelor din jur.

Senzație de oboseală neobișnuită în timpul unei activități normale, care de obicei nu produce oboseală excesivă.

Senzație de rău la stomac și vărsături, chiar dacă meniul folosit este unul uzual, care nu avea nici un efect negativ înainte.

Oricând constatați prezența unui simptom ca și cele de mai sus, nu-l ignorați sau nu vă simțiți jenat să cereți un prim ajutor. Sunați pentru asistență medicală de urgență, chiar dacă nu sunteți sigur de prezența unui atac de cord. Pentru cei care ați avut simptome ca și cele de mai sus, asigurați-vă că aveți la îndemână aspirină. Citiți foarte bine instrucțiunile de folosire să fiți sigur că puteți folosi aspirina preventiv. Aspirina luată înainte și în timpul unui atac de cord poate limita daunele la inimă și de a salva viața.


CREȘTINII ȘI POLITICA

 

Mântuirea lui Hristos este deplină şi este pentru oricine. Ne mântuieşte şi de eul nostru minuscul, cu pretenţiile şi capriciile lui, ne mântuieşte şi de egoismul nostru, de meschinăria noastră şi de atât de deformatele noastre puncte de vedere. … veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.” (Ioan 8:32)

Mulţi se întreabă: ar trebui oare creştinii să se amestece în politică?

Cine pune o astfel de întrebare dovedeşte că nu a înţeles cu adevărat nici ce înseamnă creştinismul şi nici ce înseamnă viaţa politică.

Cam 70 % din Biblie se ocupă de viaţa politică, de organizarea statului şi a societăţii (fundamentarea căminului naţional), de relaţiile cu autorităţile şi de raporturile dintre oameni şi popoare. Altfel spus, se ocupă cu organizarea vieţii de zi cu zi.

Politica este arta de a face bine unei naţiuni, şi poate chiar mai multora.

Creştinii trebuie să evalueze în mod continuu evenimentele politice, pentru a-şi găsi drumul printre ele.

Religie înseamnă relegare. Este ceea ce releagă Cerul de Pământ. Cel care doreşte cerul, trebuie să facă faptele cerului pe pământ. „Facă-Se voia Ta, precum în cer, aşa şi pe pământ” (Luca 11:2)

Titlul de glorie al lui Dumnezeu este că s-a amestecat în politică; Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău care te-am scos din Egipt, din casa robiei. (Deut. 5:6). Fără îndoială, noi înţelegem lucrurile acestea şi spiritual.

Drept este că binele suprem îl vom afla numai în viaţa de dincolo, dar datoria creştinilor este să se amestece în politică, adică să ia apărarea celor oropsiți, minţiţi, batjocoriţi şi nedreptăţiţi. Voi sunteţi sarea pământului… Voi sunteţi lumina lumii… Şi oamenii n-aprind lumina ca s-o pună sub obroc… Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor… (Mat. 5:13-16)

România trece printr-o stare foarte grea, printr-o grea robie. Scena politică românească este ocupată, în mare măsură, de oameni incompetenţi şi corupţi.

Înţeleptul Solomon spune: Când se înmulţesc cei buni, poporul se bucură, dar când stăpâneşte cel rău, poporul geme. (Prov. 29:2); Când se înmulţesc cei răi, se înmulţeşte şi păcatul, dar cei buni le vor vedea căderea. (Prov. 29:16)

Un patriot este un om de mare caracter, un patriot creştin este un om de şi mai mare caracter. Suntem rânduiţi de Dumnezeu să ne iubim semenii şi să ne jertfim în folosul lor.

Adevăraţii politicieni sunt cei care îndeplinesc următoarele trei criterii: sunt morali, competenţi şi disponibili. Cuvântul dragoste în limbajul creștin înseamnă sacrificiu în folosul semenilor.

Despre politicienii corupţi, Cuvântul Domnului spune aşa: Căci Eu ştiu că nelegiuirile voastre sunt multe, şi că păcatele voastre sunt fără număr: asupriţi pe cel drept, luaţi mită, şi călcaţi în picioare la poarta cetăţii dreptul săracilor. (Amos 5:12)

Ilustrul om politic Iuliu Maniu a avut drept fundament al vieţii sale politice morala creştină. A avut drept deviză Cuvântul lui Hristos: Dar între voi să nu fie aşa. Ci oricare va vrea să fie mare între voi, să fie slujitorul vostru; (Marcu 10:43). Iuliu Maniu a subordonat interesele sale şi interesele partidului său – PNȚCD-ul de astăzi - intereselor ţării. A rămas consecvent acestui ideal creştin până la sacrificiul suprem.

Romania are nevoie de politicieni responsabili şi demni, capabili să îşi asume destinul ţării, în ceasul de grea cumpănă în care ne aflăm.

Să ne rugăm stăruitor Domnului pentru lunile nespus de grele şi importante care ne stau în faţă. Urâţi răul şi iubiţi binele, faceţi să domnească dreptatea la poarta cetăţii; şi poate că Domnul, Dumnezeul oştirilor, va avea milă de rămăşiţele lui Iosif. (Amos 5:15)

Ne rugăm ca Domnul, Dumnezeul oștirilor, să aibă milă și de rămășițele Poporului Român. >> Ioan Panican / Președinte – Forumul Civic Creștin

Vom reveni cu materiale de a motiva cât mai mulți cititori în viața politică. Până atunci, ca de fiecare dată: Ce vă zic vouă, zic tuturor: VEGHEAŢI ! a spus Domnul Isus prin Marcu 13:37