"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

14 mai 2018 | Biroul de presă al Casei Albe - Washington D.C. - Putătorul de Cuvânt Paul Ryan  a emis astăzi următoarea declarație: "Astăzi demonstrăm prietenie. Este vorba de o legătură neclintită care datează din această zi a anului 1948 - când prin declarația președintelui Truman, Statele Unite ale Americii a devenit prima țară care a recunoscut independența Israelului. Acum, mai mult de cinci decenii după reunificarea Ierusalimului, acest oraș sfânt primește acasă ambasada noastră. Dedicarea de azi este mult mai mult decât simbolică - este o reafirmare concretă a angajamentului Americii față de statul evreu și de poporul său. America este alături de Israel recunoscând Ierusalimul ca fiind capitala sa veșnică, capitala strămoșească a poporul evreu - fără a mai fi divizată vreodată ". 

În Ierusalim recunoașterea istoriei a făcut istorie

            Exact la 70 de ani de la declararea statutului evreiesc Israel - și recunoscut de S.U.A. - istoria urmează din nou să consemneze recunoașterea Israelului ca și entitate cu capitala la Ierusalim.

            Decizia președintelui Trump, din decembrie 2017, de a muta Ambasada SUA în Ierusalim, a provocat luni de proteste în teritoriile palestiniene. Au fost și în această zi istorică de 14 mai 2018, proteste în fâșia Gaza, protestatari aruncând cu pietre și explozivi spre armata israeliană, care a ripostat, soldându-se cu zeci de morți și răniți.

            Vizitatori și localnici au umplut străzile din Ierusalim duminică după-amiază, celebrând o victorie decisivă de acum 50 de ani de integrare a Ierusalimului la țara promisă.

            În ziua de luni 14 mai 2018, Ministerul de Externe al Israelului a declarat că toate cele 86 de țări cu misiuni diplomatice în Israel au fost invitate la deschiderea ambasadei, dar numai 33 au confirmat prezența. Printre cele 33 se află și România.

            Aproximativ 800 de persoane s-au adunat luni, în curtea noii Ambasade a SUA, fostul consulat, în cartierul Arnona din sudul Ierusalimului, pentru ceremonia istorică de deschidere. Atmosfera generală a fost una de emoție.

            Evenimentul a fost găzduit de ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, unul dintre cei mai proeminenți susținători ai acestei acțiuni.

            Așezați pe primul rând alături de prim-ministrul Benjamin Netanyahu și soția sa, Sara, au fost delegații americani, consilieri apropiați ai președintelui american Donald Trump. Președintele, la rândul său, s-a adresat publicului prin satelit.

            Membrii delegației SUA au inclus consilierii Ivanka Trump și soțul ei, Jared Kushner; secretarul de stat adjunct John Sullivan, secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin; omul de afaceri miliardar republican Sheldon Adelson și soția lui Miriam. Prezența lui Adelson în rândul din față simboliza greutatea rolului pe care l-a avut în promovarea deschiderii ambasadei.

            Membrii cabinetului israelian, șefii partidelor - inclusiv liderii opoziției - parlamentari și alți oficiali au fost prezenți alături de zeci de delegați din Statele Unite, și din alte țări, care au venit să asiste la eveniment.  

            Prin satelit s-a adresat președintele Trump spunând printre altele "Dumnezeu să vă binecuvânteze pe voi acolo și pe noi aici în Statele Unite ale Americii", adăugând că țara sa se menține a fi angajată în păstrarea locurilor sfinte ale Ierusalimului, și se menține în mediatizarea procesului de pace între ”Israel, Palestinieni și ceilalți vecini. "

            Fiica președintelui american, Ivanka Trump, a urat bun venit după dezvăluirea inscripției clădirii pe care este gravat următoarele: Embassy of the United States of America - Jerusalem, Israel; Donald J. Trump - President, Michael R. Pence - Vice President. Dedicated by David M. Friedman, Ambassador to the State of Israel, May 14 2018.

            Descriind Ierusalimul ca "oraș al păcii", președintele Israelului Reuven Rivlin a spus că "toți locuitorii țării sale din toate religiile și comunitățile sunt împreună parte componentă a orașului".  

            Kushner a adăugat că "Ierusalimul trebuie să rămână un oraș care să unească oamenii de toate credințele." El a menționat bunicii lui, care au supraviețuit Holocaustului, și și-a încheiat discursul cu "Dumnezeu să vă binecuvânteze”.

 

Primul ministru Benjamin Netanyahu s-a adresat mulțimii astfel:

            Dragi prieteni,

            ”Ce zi glorioasă! Amintiți-vă acest moment. Aceasta este istoria. Președintele Trump, prin recunoașterea istoriei, a făcut istorie. Toți suntem adânc mișcați. Toți suntem profund recunoscători.

            Pentru mine, a fi aici aduce amintiri minunate din copilărie. Am petrecut primii trei ani ai vieții mele în acest cartier, pe strada Ein Gedi din Talpiot, care nu este prea departe de acest loc. Aici erau câteva case fermecătoare, multe câmpuri deschise. Îmi amintesc că am fost cu fratele meu, Yoni, pe aceste locuri. El avea șase ani; eu aveam trei. Mă ținea foarte strâns de mână. Mergeam pe lângă această casă minunată a profesorului Joseph Klausner, renumitul istoric evreu care a fost profesorul tatălui meu. Obișnuiam să văd pe lamele din sinagoga din lemn unde el și marele scriitor israelian, Shai Agnon, obișnuiau să se roage pe Șabat. …  Era aproape de graniță. Am fost expuși focului de lunetist. Asta a fost atunci. Alta este situația acum, astăzi.

            Astăzi, ambasada celei mai puternice națiuni de pe pământ, cel mai mare aliat al nostru, Statele Unite ale Americii, se deschide aici.

            Deci, pentru mine, acest loc are amintiri personale, dar pentru poporul nostru evocă amintiri colective profunde despre cele mai mari momente pe care le-am cunoscut în acest oraș pe acest deal.

            În Ierusalim, Avraam a trecut cel mai mare test de credință și dreptul de a fi tatăl națiunii noastre.

            În Ierusalim, regele David ne-a stabilit capitala acum trei mii de ani.

            În Ierusalim, regele Solomon a construit Templul nostru, care a stat timp de multe secole.

            În Ierusalim, exilații evrei din Babilon au reconstruit Templul, care a rămas timp de mai multe secole.

            În Ierusalim, macabeii au reconstruit Templul și au restabilit suveranitatea evreiască în această țară.

            Iar aici, în Ierusalim, cam două mii de ani mai târziu, soldații Israelului au vorbit trei cuvinte nemuritoare: "Har ha'bayit be'yadeinu", "Muntele Templului este în mâinile noastre", cuvinte care au ridicat spiritul întregii națiuni .

            Suntem în Ierusalim și suntem aici pentru totdeauna.

            Suntem aici în Ierusalim, protejați de soldații curajoși din armata Israelului, conduși de șeful Statului Major al nostru, Gadi Eisenkot, și de soldații noștri curajoși, soldații noștri curajoși care protejează granițele Israelului în aceste momente când noi suntem aici astăzi. Îi salutăm pe toți, pe membrii forțelor noastre de securitate, pe Shin Bet și pe Mossad, care sunt alături de noi astăzi. Vă salutăm pe toți, pe toți.

            În urmă cu mai mult de un secol, Declarația de la Balfour a recunoscut dreptul poporului evreu de a avea o casă națională în acest ținut. Acum cu 70 de ani, președintele Truman a devenit primul lider mondial care recunoaște statul evreu nou-născut. În decembrie anul trecut, președintele Trump a devenit primul lider mondial care a recunoscut Ierusalimul drept capitală. Și astăzi, Statele Unite ale Americii își deschid ambasada chiar aici, la Ierusalim.
            Mulțumesc. Mulțumesc, Președinte Trump, pentru că ai curajul să-ți ții promisiunile. Mulțumesc, Domnule Președinte Trump, și vă mulțumesc tuturor celor ce ați făcut alianța dintre America și Israel mai puternică decât oricând. Și vă mulțumesc, o mulțumire deosebită pentru dvs., d-le Ambasador Friedman. Mulțumesc, David, pentru tot ceea ce faci pentru a apropia țările noastre și popoarele noastre. Astăzi, aveți un privilegiu special. Sunteți privilegiat să deveniți primul ambasador american care vă slujește în Ierusalim, iar aceasta este o onoare distinctă care va rămâne a ta pentru totdeauna. Nimeni nu poate fi primul din nou.
            Prietenii mei, aceasta este o zi minunată pentru Israel. Este o zi minunată pentru America. Este o zi minunată pentru parteneriatul nostru fantastic. Dar cred că este și o zi minunată pentru pace.
            Vreau să-i mulțumesc lui Jared, lui Jason și lui David pentru eforturile neobosite de a promova pacea și pentru eforturile neobosite de a avansa adevărul. Adevărul și pacea sunt interconectate. O pace construită pe minciuni se va prăbuși pe stâncile realității din Orientul Mijlociu. Puteți construi pacea numai pe adevăr, iar adevărul este că Ierusalimul a fost și va fi întotdeauna capitala poporului evreu, capitala statului evreu. Adevărul, pacea și justiția - ca și Curtea Supremă de Justiție aici, Hanan Melcer, poate atesta ceea ce avem și în care credem noi.
            Proorocul Zaharia a declarat acum mai bine de 2500 de ani: "Așa vorbește Domnul:" Mă voi întoarce la Sion și voi locui în mijlocul Ierusalimului. Ierusalimul va fi numit Cetatea Adevărului”.
            Fie ca deschiderea acestei ambasade în acest oraș să răspândească adevărul pe larg și fie ca adevărul să promoveze o pace între Israel și toți vecinii noștri.
            Domnul Dumnezeu să binecuvânteze Statele Unite ale Americii și să binecuvânteze Ierusalimul, capitala eternă, nedivizată a Israelului”.

            Imediat după cuvântarea primului ministru, pastorul evanghelic John Hagee a cerut audienței să se bucure cu toții în cântare: "Putem să strigăm cu toții Aleluia" Ceremonia s-a încheiat cu un program de cântări de laudă aduse Domnului Dumnezeu.

            Este un eveniment istoric cu profunde semnificații escatologice și care ne confirmă din nou că trăim vremurile din urmă.