"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Revin și în ediția din iulie 2014 îndreptându-vă atenția spre semne ale vremilor sfârșitului. Sunt cel puţin cinci direcţii ale semnelor vremurilor din urmă, ale indicatoarelor de direcţionare spre vremurile şi soroacele din urmă, direcţii captate în acrostihul SEMNE: Seminţiile lui Israel + Erezii +Muntele Templului +Nenorociri +Esticii (Împăraţii Răsăritului).


Ne vom ocupa de Nenorociri prezente în luna iulie 2014 cu semnificații adânci și corespondență escatologică. Scriptura relatează nenorociri ale vremurilor din urmă. Doctorul Luca prezintă atât în Evanghelia ce-i poartă numele cât și în Faptele Apostolilor următoarele: Pe alocuri vor fi mari cutremure de pământ, foamete şi ciumă; vor fi arătări înspăimântătoare, şi semne mari în cer. (Luca 21:11); Vor fi semne în soare, în lună şi în stele. Şi pe pământ va fi strâmtorare printre neamuri, ...( Luca 21:25); În zilele acelea... voi face să se arate semne sus în cer şi minuni jos pe pământ, ...( Ioel 2: 29-30; Faptele apostolilor 2:19).

Apariția neașteptată al fenomenului El Nino, epidemia Ebola îngrijorează organizațiile de profil cât și lumea întreagă estimând ce Nenorociri pot veni peste pământ.

 

Războiul de apărare al Israelului se intensifică. Propunerea Egiptului de încetare a focului nu a fost acceptată de Hamas. Premierul Netnyahu propune trei state pentru două popoare. Concentrarea evenimentelor din Israel este îndreptată spre Muntele Templului, centrul scoarței terestre a pământului, în a fi controlat de drept și de fapt de Israel.EL NINO ANUNȚĂ NENOROCIRI

 

A doua săptămână din luna iulie 2014, cel puțin în partea de vest ale SUA, a creat o mare confuzie pentru meteorologi, ne putând spune starea vremii pentru următoarele 4 ore. Științific, fenomenul este datorat de noul El Nino din Oceanul Pacific și Oceanul Indian. El-Nino este un fenomen meteorologic asociat cu o încălzire excesivă pentru acea perioadă a apelor Oceanului Pacific pe coasta de vest a Americii de Sud, urcând spre coasta Canadei. Încălzirea apei oceanului este acompaniată cu o presiune excesivă a Pacificului. Atât culturile agricole din zona coastei cât și pescuitul în zonă sunt foarte afectate.

De obicei fenomenul El Nino apare tot la șapte ani. Ultima dată a fost în anul 2010. Nu era așteptat în anul 2014. De obicei apărea prin luna august – septembrie și ținea până în ajun de Crăciun. De fapt numele El Nino este tradus ca și Copilul Domnului, fiind legat de perioada dinaintea Sărbătorii Nașterii Domnului. Anul acesta se presupune că va apare în a doua jumătatea lunii iulie și va ține până la începutul anului 2015.

El Nino va perturba și mai mult pronosticarea meteorologică pentru a doua jumătate al anului 2014. Fenomenul El Nino va afecta puternic amândouă coastele ale Oceanului Pacific cu extindere la mii de kilometri pe uscat în ambele direcții. Fenomenul El Nino se așteaptă a perturba clima pe tot globul.EPIDEMIA EBOLA SE RĂSPÂNDEȘTE CU REPEZICIUNE

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează în continuare pericolele epidemiei Ebola, izbucnită în Guineea răspândindu-se în partea vest a Africii în Siera Leone, Liberia. Între 6 și 8 iulie au fost depistate alte 44 cazuri noi și 21 victime. De la izbucnirea epidemiei în februarie Ebola a afectat 888 persoane și a produs 539 victime.

OMS este foarte îngrijorată ca Ebola să nu extindă pe tot globul. Boala este în categorie periculoasă cauzând vomitări, diaree, atacarea rinichilor, sângerări interne. Șansa de supraviețuire este de 10 la sută. Nu s-a găsit vaccinul care să vindece epidemia Ebola și a devenit un pericol mondial în urma constatărilor făcute de OMS.PROPUNERE ÎN ORIENTUL MIJLOCIU: TREI STATE PENTRU DOUĂ POPOARE

 

Așa cum poate unii vă amintiți, pe la începutul apariției revistei Romanian Times, prezenta rubrică era intitulată, Mărul de Ceartă, cu o concentrare a evenimentelor ce se petrec în și cu Israelul. Numele rubricii era bazat pe versetul: Ne faci să fim mărul de ceartă al vecinilor noștri, și vrăjmașii noștri râd de noi între ei. (Psalm 80:6).

Nu am renunțat la evenimentele din Israel, dar au fost alte subiecte care au trebuit tratate și am considerat a fi de o importanță mai mare în luna ediției. Israel, una dintre cele mai mici națiuni ale lumii, cum nu este niciodată departe de ochiul furtunii. La începutul lunii iulie 2014 a reintrat în centru atenției internaționale. În cazul în care furtuna se dezlănțuie în jurul Orientului Mijlociu, Israelul este, de obicei, la epicentrul acestuia. Profeții vechi despre atacurile asupra Israelului de către națiunile din jur devin rapid evenimente corelate cu profețiile biblice.

Luna iulie 2014 înregistrează o cotitură importantă în poporul lui Israel. Războaiele și revoltele din Siria, Sudan, Irak, Ucraina, Egipt au accelerat războiul din Israel cu împlinirea unor semne ale vremurilor din urmă: Când veţi auzi despre războaie şi veşti de războaie, să nu vă spăimântați, căci lucrurile acestea trebuie să se întâmple. Dar încă nu va fi sfârșitul. Un neam se va scula împotriva altui neam, şi o împărăţie împotriva altei împărăţii; pe alocurea vor fi cutremure de pământ, foamete şi turburări. Aceste lucruri vor fi începutul durerilor. (Marcu 13:7-8).

Primul ministru Benjamin Netanyahu, a declarat la întâlnirea de cabinet din a doua săptămână a lunii iulie 2014: ”Lovim Hamas cu o forță crescândă” ”Nu știm când această operație militară se va încheia”. ”Nici o presiune internațională nu ne va opri să apărăm teritoriul Israelului”. Numărul victimelor războiului din Israel se apropie de 200 și a răniților se apropie de 1500. Deocamdată doar un civil izraelian și-a pierdut viața, restul morților sunt din tabăra palestiniană.

Egiptul, ca întotdeauna, a încercat să negocieze încetarea războiului, dar Hamas a respins propunerea Egiptului din 14 iulie 2014. Războiul continuă.

Marți 15 iulie 2014, publicația Haaretz, a dat publicității propunerea cabinetului Nethanyahu de a forma trei state pentru două popoare. Iată, aici propunerea exprimată în cinci puncte: 1) Hamas să oprească orice atac asupra Israelului bazat pe înțelegerea Operation Pillar of Defense of 2013; 2) Hamas să-și reducă la o treime capitalul militar și să se concentreze pe economie, ajutor social și calitate a vieții propriului popor; 3) Este obligatoriu stabilirea unei înțelegeri între liderii palestinieni Khaled Meshal, Ismail Haniyeh and Mohammed Deif. Dacă nu se ajunge la o înțelegere între cei trei conducători Israel va continua războiul terestru chiar dacă puterea militară a lui Hamas este la capăt; 4) Hamas, spre binele poporului palestinian, trebuie imediat să renunțe la orice inițiativă de atac al jihadului islamic și a grupurilor mici; 5) Israelul cere control complet al traficului din și înspre Egipt. Cele cinci puncte pot fi puse în aplicație având două state palestiniene: Palestina de vest în Gaza și Palestina de est în Cisiordania (West Bank). Sau altfel spus două state pentru palestinieni și un stat pentru israelieni.

Pregătind acest material am dat peste un articol, care scoate în relief dedesubturi ale recentului război din Israel și cu permisiunea autorului îl public în continuare. Articolul este preluat din www.europuls.ro, și este scris de doamna Laura Bretea. Laura are un master de la Universitatea Paris I, Sorbonne și o licență de la Universitatea Paris X. Cu o experiență de șapte ani în domeniul electoral , Laura a lucrat pentru Comisia Europeană și Națiunile Unite în numeroase țări din Africa, Orientul Mijlociu și America Latină, dar și pentru Parlamentul European în domeniile politică externă și dezvoltare.

 


Israel (și restul lumii) împotriva Hamas

Uciderea celor trei tineri israelieni e doar un pretext pentru raidurile Israelului asupra Fâșiei Gaza. Noua confruntare este o acțiune care sancționează tentativa palestinienilor de a forma un guvern unit împotriva Israelului. Liderii israelieni au calculat că Hamas este acum în momentul său de slăbiciune maximă și au început o campanie pentru a slăbi militar organizația și a pune punct alianței dintre Fatah și Hamas.

Doar o lună a trecut de când guvernul de uniune al Fatah și Hamas există, iar tentativa de unificare politică a palestinienilor a fost deja sancționată de Israel. Premierul israelian a încercat să atragă condamnarea internațională asupra colaborării dintre cele două facțiuni, însă nu a reușit să obțină mai mult decât niște oftaturi diplomatice americane. Netanyahu nu putea lăsa guvernul unificat palestinian să devină o realitate instituțională, cu atât mai mult cu cât legitimitatea acestuia ar fi crescut cu eventuala organizare de alegeri legislative în viitorul apropiat. Răpirea și uciderea celor trei tineri israelieni, o acțiune reală și deplorabilă, aparent executată de un lider periferic , dar fără acordul liderilor organizației, a picat la țanc pentru tabăra anti-Hamas. Într-o escaladare graduală, care s-a întins pe mai multe săptămâni, provocări din ambele tabere au dus la situația actuală.

Reacția Hamasului la desfășurarea de forțe israeliană este oarecum surprinzătoare, pentru că organizația se află într-un moment major de slăbiciune. Se părea inițial că Hamasul ar fi preferat să evite cu orice preț o confruntare, însă iată că răspunde cu rachete improvizate și, în mod alarmant pentru israelieni, aparent cu rachete iraniene. Hamas spune că au fost obligați să reacționeze, în fața multiplelor provocări. Israelul acuză organizația para-militară că a cerut locuitorilor din Fâșia Gaza să formeze scuturi umane în jurul instalațiilor de război pentru a le apăra, de unde și numărul mare de morți civili. Disperarea e la maxim în tabăra Hamas, care nu are nici un alt obiectiv decât să provoace cât mai multe victime înainte de semnarea unui acord de pace.

În fiecare zi mai mult de 50 de raiduri aeriene au loc asupra Fâșiei Gaza, numărul morților palestinieni crește alarmant, în timp ce faimosul Dom de Oțel (scut anti-rachetă) apără aproape fără greș Israelul. Capitalele occidentale și ONU au scos din sertar comunicatele de presă utilizate de atâtea ori în anii trecuți. Senzația comentatorilor de politică internațională este că Israelul va fi lăsat să își continue corecția împotriva Hamasului, atâta timp cât nu va dura prea mult și numărul celor uciși nu va fi exagerat de mare.

Apatia față de această nouă confruntare și numărul mare de civili uciși e creată de extenuarea după numeroasele eșecuri în procesul de pace dintre Israel și grupările palestiniene. În plus, Israelul își motivează atacurile asupra Hamas cu argumente care fac referire la Siria și ISIS. Recent, pentru a-și justifica acțiunile, Israelul a exagerat comparând Hamasul cu ISIS și chiar Boko Haram. Informațiile precum că Iranul ar susține riposta actuală a Hamas merg în aceeași direcție – pentru Israel, Hamas este doar o altă variantă a islamului extremist care trebuie eliminată. În plus, toată lumea aștepta ca Israelul să se implice în conflictele din Siria și Irak sub o formă sau altă. Lovind în Hamas, israelienii dau semne că sunt din nou activi în zonă, iar ziarul Haaretz se întreabă chiar dacă nu cumva Israelul se pregătește în continuare să atace instalațiile nucleare ale Iranului.

Mai ciudată este lipsa de reacție din partea vecinilor musulmani/arabi. De vină e campania de exterminare politică purtată de Egipt și chiar de Arabia Saudită împotriva Frăției Musulmane. Raidurile anti-Hamas sprijină politica împotriva Frăției Musulmane, deci și a Hamas, dusă de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Bahrein. Egiptul, moderator istoric al crizelor israelo-palestiniene nu mai are legăturile cu Hamas pe care le avea în perioada în care tolera sau era guvernat de Frăție. Se deschide o fereastră de oportunitate pentru Turcia, sau, mai bine, Âatar, susținători ai Frăției Musulmane și Hamas, însă ambele țări și-au răcit în ultimii ani legăturile cu Israelul. În plus, nimeni nu poate risca să ajute un Hamas susținut de Iran.

Nu în ultimul rând, un mare semn de întrebare se ridică privind poziția Fatahului față de raidurile asupra Fâșiei Gaza. Atât israelienii cât și americanii au pus presiune enormă pe Mahmoud Abbas împotriva unui guvern de unitate. În campania de presă de după uciderea celor trei tineri coloniști, liderii israelieni au afirmat că atât timp cât va colabora cu Hamas, Autoritatea Palestiniană va purta o parte de responsabilitate pentru această acțiune teroristă. Între timp Abbas a afirmat de mai multe ori că, dacă se va dovedi că Hamas a comandat uciderile, coabitarea nu va putea continua. Acțiunile israeliene din ultimele luni, chiar dacă au fost uneori duse în Cisiordania, au vizat exclusiv Hamas, niciodată Fatah. De unde tragem concluzia că Israelul evită o confruntare cu Fatah, o mișcare ce ar însemna mult mai multe critici din parte occidentalilor. Fatah profită de această situație pentru că Hamas este slăbită și în Fâșia Gaza și în Cisiordania. Însă lui Abbas îi va fi mai greu să găsească o justificare pentru ruperea guvernului palestinian, mai ales după o campanie atât de sângeroasă dusă de Israel.

Dat fiind contextul care ajută pe toată lumea, e interesant de văzut ce se va întâmpla în continuare. Au trecut șapte ani de la ultima intifadă, o perioadă de relativ calm (mai puțin de 10 morți în Israel în 2013, față de sute în 2006), care acum s-ar putea încheia brusc. Sprijiniți de Iran, Hamasul poate reîncepe o nouă intifadă. Pe plan regional suspansul rămâne în aer, în așteptarea concluziilor dialogului dintre occidentali și Iran pe tema dosarului nuclear iranian. Un eșec al negocierilor ar putea duce la un conflict Iran – Israel.

Laura Bretea