"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Oricat de posomorat ai fi, cand intri in Arizona, stralucirea soarelui de aici te face pur si simplu sa zambesti. Razele de lumina sunt menite parca sa-ti aduca licariri de sperante noi in suflet, in pofida oricarei situatii dezolante in care te-ai afla.  Supranumit “Statul Marelui Canion”, localizat in sud-vest-ul Statelor Unite, la est de California, Arizona este nu doar cel mai insorit dar cu siguranta si unul dintre cele mai frumoase state din SUA. (Unii sustin ca este cel mai frumos). Cu un numar considerabil de puncte de atractie turistica, printre care Grand Canyon, Sedona, Payson, Prescott, Flagstaff, Lake Havasu si Lake Pleasant, Arizona atrage anual mii de turisti, afluenta acestora atingand cotele cele mai ridicate in timpul iernii.             
Pe de alta parte, statul Marelui Canion se bucura de un exceptional progres economic, fiind catalogat ca unul dintre cele mai favorabile zone in ceea ce priveste oportunitatile de afaceri. Majoritatea companiilor americane de constructii au achizionat aici mii de hectare, transformand desertul intr-o zona foarte placuta de locuit. Cine a vizitat acest stat sau a locuit aici, ii cunoaste frumusetea calma si linistea. Motto-ul statului Arizona este “Ditat Deus” (“Dumnezeu imbogateste” sau in engleza “God Enriches”), sensul de “imbogatire” fiind unul mai larg, ce nu se refera doar la aspectul financiar.
            Actualmente, statul Marelui Canion are aproape sapte milioane de locuitori, numarul acestora fiind in continua crestere. Capitala statului este Phoenix, fiind totodata si cel mai mare oras din Arizona. Datorita faptului ca in zona metropolei Phoenix s-au construit in ultimii ani sute de mii de case, din luna ianuarie 2006, oferta imobilelor a ajuns sa depaseasca cererea acestora, fapt care a condus la o scadere drastica a preturilor. Prin urmare, la sfarsitul anului 2008, Arizona a ajuns sa aiba cele mai avantajoase preturi la case. Acest fapt stimuleaza mii de persoane, care nu au fost niciodata proprietari, sa isi achizitioneze aici prima lor locuinta.            

Pe langa factorul economic, un alt considerent pentru care cetatenii americani prefera sa vina sa locuiasca in Arizona, il constituie clima. Excluzand lunile iunie, iulie, august si septembrie, cand temperatura atinge si cote mai ridicate, am putea spune ca opt luni din an clima este excelenta. Abundenta luminii solare si aerul deosebit de bun se dovedesc a fi utile in tratarea bolilor cardiovasculare sau a unor afectiuni de genul: reumatism, pneumonie, astm, tuberculoza, bronsita cronica, precum si a altor boli respiratorii.
           

In desert au aparut zeci de localitati balneare pentru tratarea bolilor menionate mai sus, pentru a nu mai vorbi despre tratamentul bolilor de rinichi, reumatism, sau al bolilor nervoase etc. In Arizona vremea este senina aproape tot timpul, fapt ce are implicatii benefice asupra starii de spirit si mentinerii unui tonus de viata pozitiv si plin de energie.
           

Relieful de aici i-a inspirat pe arizonieni sa ofere denumiri caracteristice la tot ceea ce ii inconjoara. Astfel ca, un numar mare de firme, companii, cabinete medicale si stomatologice, scoli, biserici, centre culturale cat si parcuri, cartiere si strazi poarta nume cu iz desertic. Iata doar cateva exemple din sutele de combinatii existente: Desert Hills, Desert Moon, Desert Oasis, Desert Cove, Desert Mesa, Desert Hollow,
Desert Vista, Desert Ridge, Desert Sky sau Desert Springs.            

Referitor la structura oraselor din Arizona, am putea spune ca exista cateva localitati care s-au dezvoltat intr-un mod mai aparte in ultimul deceniu. Unul dintre orasele care au luat amploare intr-un mod cu totul remarcabil in ultimii ani, este localitatea Surprise.
           

Aflat in partea de nord-vest a metropolei Phoenix, “The City of Surprise” a fost catalogat ca fiind orasul cu cel mai rapid ritm de dezvoltare in SUA, in perioada 1990-2006. Daca in anul 1990, acesta era un mic “satulet” cu o populatie de 7.000 de locuitori, in luna august 2006, orasul a atins cifra de 100.000 de rezidenti, iar in noiembrie 2008, populatia a ajuns la 110.000 de locuitori.
           

Expertii in dezvoltari urbanistice estimeaza ca pana in anul 2020, orasul ar putea avea aproape o jumatate de milion de locuitori. Un lucru fascinant in “orasul surprizelor” este ca aici totul este nou, incepand de la case si pana la oameni. Aproape fiecare rezident este venit de undeva din afara statului Arizona. In Surprise intalnesti oameni care s-au mutat recent de pe intreg teritoriul SUA. Persoanele venite din California, Nevada si Ilinois constituie procentajul cel mai ridicat al locuitorilor din Surprise.
           

O dovada incontestabila a progresului pe care il inregistreaza “orasul surprizelor” este faptul ca aici se construieste un centru comercial de dimensiuni foarte mari, in genul celui mai mare mall din SUA, “Mall of America” din Minneapolis, statul Minnesota. Constructia acestui “mall” in Surprise, se va finaliza la sfarsitul anului 2010. Centrul comercial va purta denumirea de “Prasada” si va dispune de peste 500 de magazine, numeroase restaurante, sali de cinema, parcuri de distractii si agrement.
           

Mall-ul care se construieste in Surprise pe o suprafata de 4.200 de acri (aproximativ 1.700 de hectare) va deveni un adevarat motor economic pentru intreg statul Arizona. Acesta va atrage saptamanal numerosi vizitatori din toate statele, dar mai ales din California, avand in vedere ca va fi amplasat aproape de Express-ul “I-10”, primul oras din “Golden State” (Blythe), fiind situat la o distanta de doar 230 de mile de Surprise. In momentul de fata, Surprise detine o suprafata de 85 square miles, edilii orasului avand un plan urbanistic zonal de-a extinde aceasta localitate pana la 326 “square miles”.
           

Exista multe alte orase care au inregistrat un progres remarcabil in ce priveste dezvoltarea urbanistica in zona metropolei Phoenix, in ultimii ani. Dintre acestea, amintim: Goodyear, Peoria si Sun City in partea de Vest si Chandler, Gilbert si Queen Creek in partea de Est.
           

Orasele cu cele mai ridicate preturi la imobile din Arizona sunt: Paradise Valley, Scottsdale, Fountain Hills, Cave Creek si anumite zone din orasul Phoenix. Ca o particularitate, in Fountain Hills se afla o fantana care se crede ca ar fi cea mai inalta din lume.
           

In ce priveste comunitatea romana, potrivit unor estimari, in Arizona locuiesc peste 50.000 de conationali. De asemenea, in momentul de fata, in acest stat exista zece biserici crestine romanesti, din toate denominatiunile.
           

Afacerea principala a romanilor din Arizona este in principal in domeniul caminelor de batrani. Cele mai multe business-uri de acest gen sunt concentrate in Phoenix, Scottsdale si Glendale.
           

In orasul Surprise exista in momentul de fata 121 aziluri pentru varstnici (Assisted Living Homes), dintre care cel putin 80 sunt detinute de romani. De asemenea, un segment important dintre romanii din Arizona poseda afaceri in domeniul constructiilor si al transporturilor comerciale.
           
De asemenea, exista un numar semnificativ de persoane de nationalitate romana care lucreaza in domeniul medical (asistente medicale, tehnicieni, contabili, functionari etc).  In acelasi timp, in randul comunitatii exista medici, avocati, artisti, ofiteri de politie si mai multi profesori si ingineri. Unii romani sunt stabiliti in metropola Phoenix de peste 30 de ani, dar cea mai mare parte dintre conationalii nostri s-au mutat in Arizona in ultimul deceniu, majoritatea locuind inainte in alte state din SUA.