"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Cine dintre noi nu şi-a dorit în copilărie, să joace măcar într-un film, visând să devină într-o zi, erou principal, într-o peliculă cu suspans şi cascadorii? Daniel Ganea (foto dreapta), românul născut acum 36 de ani în Cluj, a ajuns să îşi vadă visul cu ochii. Aşa cum spunea chiar el, nu ştim niciodată de ce şi pentru ce ajungem în diferite locuri sau situaţii în care nu ne-am fi gândit niciodată că vom ajunge. Aşa se face că în toamna lui 1989, Daniel călătoreşte în SUA, pentru o vizită de şase luni, după care revine în ţară. Trei ani mai târziu, se stabileşte definitiv în SUA, locuind mai întâi la New York, iar apoi la Los Angeles şi Washington, pentru ca din 2004, să rămână cu domiciliul în Surprise, Arizona. Iar într-o zi însorită - aşa cum sunt mai toate zilele în Arizona - norocul i-a surâs. Aflat la volanul unei limuzine, are şansa să îl aibă client chiar pe un director de distribuţie. Din vorbă, în vorbă, acesta îl invită pe Daniel să joace în filme. Aşa a început totul...  Daniel este căsătorit din 1992, cu Ana Lenghel, cu care are doi fii Jacob (16 ani) şi Joseph (14 ani). Deşi deţine în prezent o companie de transporturi comerciale, în special servicii de limuzină, Daniel este implicat de mai bine de un an şi jumătate în diverse programe de studiu şi antrenamente pentru industria producţiei de filme.

- Daniel, aş vrea să te rog pentru început, să ne descrii  imprejurarile în care ai ajuns să faci actorie. Ai visat sa joci vreodata intr-un film?
- Intr-una din zilele cu program foarte incarcat, am avut prilejul sa am client intr-o limuzina, un director de distributie.  Dupa cateva minute de conversatie, aşa cum obisnuiesc să fac cu clientii VIP, acesta m-a intrebat daca mi-ar place sa joc in filme.  Am zimbit putin si am raspuns ca acesta era visul meu din copilarie, insa anii au trecut si viata mea a urmat o cu totul alta directie. Cind a coborit din limuzina, mi-a spus ca niciodata nu e prea tirziu si mi-a dat cartea lui de vizita. Mi-a propus să il sun, daca ma hotarasc. Pot sa spun ca nu mi-a luat mult timp sa decid ce am de facut.  De atunci, a trecut aproximativ un an si jumate de cind  sunt implicat in diverse programe de studiu si antrenamente pentru industria productiei de filme.
 
- Care este primul film in care ai jucat si cand a aparut pe marile ecrane?
 - Primul film in care am jucat se numeste “SIS” (Special Investigation Sâuad). Filmul  prezinta un “(o echipă de investigaţii speciale, care urmareste infractorii de pe strazile Los Angeles-ului) special investigation sâuad, an elite secret police force, hunts down criminals in the streets of Los Angeles’’. Cu acesta ocazie am avut privilegiul sa fac cunostinta cu cativa actori de elita, cu care am jucat in acest film.  I-as aminti aici pe  Keith David, Christina Cox, Omari Hardwick, Colleen Porch si  Martha Millan. De asemenea, am avut ocazia sa-l cunosc pe directorul John Hertzfield de la Hollywood, care a regizat si a scris acest film. Pe marile  ecrane, filmul a fost lansat pe 24 august, 2008. De asemenea, a fost transmis pe canalul de televiziune Spike TV.

- As vrea sa stiu ce rol ti-a fost repartizat  in acest film?
- Am avut mai multe roluri, insa toate au fost roluri secundare, de exemplu reporter, lead role/bomber, reporter, etc. A fost mai mult un film politist de actiune, impotriva criminalilor.
 
- Te rog sa ne spui acum numele celorlalte productii in care ai mai jucat si ce roluri ai primit acolo?
 - Am mai jucat in filme precum “Lace up Stilletoes”, in care am avut bucuria sa îl ma partener pe fiul meu, Joseph, care studiaza la scoala de “actorie si modeling”.  In acest film am interpretat rolul de angry man in crowd iar el cel de water boy. A fost mai mult un film sportiv de box.  Director de distributie a fost De Chiara Montonati. Un alt film in care am jucat se numeste “Ingerul meu”. A fost produs anul acesta de Glenn Bertelsen. Rolul meu a fost “Christian man in the church’’ urmarind de aproape caracterul actorului prinicipal Tim Blore.  Aceasta productie este destinata pentru Harkins Theaters. O alta productie a fost un o parada de moda modeling fashion show, care a avut loc pe 27 Aprilie 2008, pentru firma de tuxedo “Mr Formal Various”. Show-ul s-a numit “The Phoenix Bridal Fashion Show” si s-a desfasurat  la Cardinal Stadium.  Apoi, am facut o prezentare comerciala pentru agentia de televiziune Big TV 1, pentru candidatul la Presedintia SUA, domnul Barrack Obama. In plus, am aparut in reclame, poze, print-uri, pentru reviste, institutii, etc.
 
- Implicarea ta in industria cinematografica prespune desigur, si  multe calatorii in  marile metropole din SUA. Cum este perceput orasul Phoenix in raport cu acestea?
- Din informatiile care mi-au parvenit de la cunostintele pe care le am in industria filmului, pot sa spun ca orasul Phoenix este si va fi un punct de interes in acest domeniu, avand un potential de expansiune foarte ridicat. Hollywoodul doreste sa se extinda in viitor, in acest oras, din mai multe considerente.

- As dori sa ne prezinti in cateva cuvinte, planurile tale de viitor. Ce iti propui in continuare?
- Recent, am fost admis la Arizona State University, unde doresc sa imi completez studiile, pentru a deveni pilot pe linii comerciale “commercial airline pilot”.  De asemenea, intentionez sa-mi continui si studiile de actorie.  De copil imi doream sa devin actor si imi amintesc cum obisnuiam sa imit diversi actori, dup ace vizionam un film. Dar in Romania, nu se puteau face prea multe, pe vremea aceea.  In America, oportunitatile sunt complet diferite.

- Mi s-ar parea interesant sa ne spui daca in scurta ta cariera cinematografica au fost si roluri pe care le-ai  refuzat.
- In industria aceasta, conteaza foarte mult caracterul si moralitatea actorului. Realitatea este ca la ora actuala sunt mai multe lucruri rele, decat bune. Internetul si media ofera publicului multa violenta, rautate, sex, etc.  O parte dintre scenariile primite sa le studiez in vederea rolului pe care il voi juca, aveau un continut compromitator. Avem mereu dispute aprinse cu alti actori si producatori de film despre ceeea ce se intampla in aceasta industrie.  Un film foarte controversat a fost “Hamlet 2”.  Mi-am exprimat deschis dezacordul, in discutiile cu directorii si fanii acelei productii. Unii mi-au spus ca isi imaginau ca sunt o persoana atat de “religioasa”.  Parerea mea este ca si in actorie trebuie sa existe oameni morali, care sa se opuna obscenitatilor si productiilor menite sa serveasca “otrava la cerere”, pe marile sau micile ecrane.

- Deci, cu alte cuvinte, nu ai fi dispus sa accepti un rol compromitator, in schimbul popularitatii sau a unei  retributii mai substantiale…
- Categoric nu. Unii actori si regizori, vazand ca am refuzat unele roluri destul de atractive si intelegand pozitia mea fata de filmul mentionat mai sus, au insinuat ca daca mi se oferea o suma buna de bani si o mare publicitate, poate acceptam sa joc chiar rolul principal. Le-am raspuns respectos, ca nu mi-as fi asumat un asemenea risc. Este ridicol ca un om, o fiinta muritoare, sa-ti bata joc de creatiunea divina si de Creator, care este vesnic si suveran peste creatie. Intr-unul din e-mailuri, regizorul acelui film mi-a cerut sa renuntam la aceasta discutie, asta pentru ca simtea ca “ii crapa capul”. I-am spus ca imi pare rau ca a investit aproximativ 9 milioane de dolari in acest film si a recuperat doar 4, pana in prezent.

- In final, as dori sa te rog sa le  adresezi un mesaj cititorilor nostri.
- Romanilor din diaspora si de pretutindeni as vrea sa le spun ca nu stim niciodata de ce si pentru ce ajungem in diferite locuri sau situatii, in care poate nu ne-am fi gindit ca ajungem vreodata. Nu vom putea schimba o natiune deja pornita inspre rau, dar vom putea avea o influneta in mediul in care traim si in special, in educarea copiilor nostri, care se hranesc zilnic cu lucruri nocive, din programele de televiziune. Vreau sa va incurajez si sa va provoc ca ori de cite ori veti avea ocazia sa faceti un comentariu, impotriva acestor lucruri, sa nu ezitati sa va spuneti parerea, dar in mod respectos. Mesajul dvs este luat in considerare, pentru ca Hollywood-ul tine cont de opinia publica. Puteti comunica prin scrisori, e-mailuri, telefon, si va asigur ca daca mai multi ar lua pozitie, numarul programelor distructive s-ar diminua in mod dramatic. Secretul este urmatorul-industria aceasta nu scoate pe piata ceea ce nu place consumatorilor, avand in vedere ca se cheltuiesc foarte multi bani, inainte de a se inregistra vreun profit.  Multumesc tuturor cititorilor si va urez multa sanatate, succes si Dumnezeu sa va binecuvanteze!