"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

În organizarea domnului Vasile Țîntaş, un inimos român din această zonă, a avut loc, în seara zilei de sâmbătă 18 februarie, o seară românească având ca invitați cunoscuți solişti de muzică populară din România: Traian Ilea cu soția Valeria Codorean şi Sanda Argint.

Programul a început cu solista Sanda Argint, o mehedințeancă ce a prezentat auditoriului un bogat repertoriu de melodii olteneşti. Când lumea s-a mai “încălzit”, s-au încins hore şi sârbe care au antrenat mesenii în înfocate ritmuri tradiționale româneşti. Tineri, adulți şi chiar mai vârstnici s-au prins în dansuri populare, ocupând la refuz spațiul afectat jocului. Sanda Argint, o prezență plăcută şi antrenantă şi-a dovedit cu măiestrie talentul interpretativ, creând o atmosferă cu adevărat sărbătorească. Am înțeles din  relatările solistei că şi-a început cariera artistică încă de la vârsta de 15 ani, ajungând să fie invitată în multe programe televizate. Prin emisiunile Etno a ajuns să fie cunoscută şi în afara țării. A efectuat o serie de 7 turnee în Australia, ceea ce spune câte ceva despre popularitatea de care se bucură în lume. Soții Ilea au dovedit şi cu această ocazie, dacă mai era nevoie, aprecierea de care se bucură nu numai în România, ci şi în afara hotarelor ei. Originar din Valea Ierii, Traian Ilea a ilustrat, prin cântecele sale, frumusețea melosului Apusenilor. Dintre melodiile interpretate nu a lipsit, evident, “Puşca şi cureaua lată“, care a devenit în ultimii ani, foarte cunoscută, nelipsind de la manifestările sărbătoreşti (nunți, banchete şi alte evenimente la care soliştii sunt invitați). Povestea vânătorului, cu cetină în clop, care cu ortacii lui, ajunge să-şi spună, cu regret “ce bărbat eram odată…” este foarte sugestivă pentru orice om în postura lui. Vremurile când lua urma cerbilor şi nu obosea deloc trecând, ajunge la anii când povara timpului îl face doar să-şi amintescă de ele, trimițându-şi doar “dorul ca să gâsească izvorul”. Melodia “Noi suntem români” a ridicat sala în picioare, toată lumea cântând alături de solişti, într-o reverie de nedescris, confirmând că românii, oriunde ar fi, rămân cu un sentiment patriotic pe care nu şi-l ascund.

O surpriză notabilă a serii a fost Vasile Țîntaş, care şi-a etalat un neaşteptat talent muzical, interpretând multe melodii de petrecere, pe al cărui fond participanții au jucat şi cântat, imprimând o admirabilă atmosferă de voioşie şi bună dispoziție. Acompaniamentul orchestral a fost asigurat de D-l Dan Manole, care a făcut față cu succes varietății de ritmuri şi melodii din toate zonele țării. Mulți dintre participanți şi-au exprimat speranța că asemenea evenimente vor avea loc mai frecvent, iar  ocaziile românilor din această parte a țării de a se întâlni şi de a se simți împreună “ca acasă“ se vor repeta în viitor.

Dr. Emil G. Oneț
Phoenix, Arizona