"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Expoziția de sănătate,

S-a născut ca o acoperire a unei mari nevoi, aceea de a îmbina proclamarea Evangheliei Veșnice cu mesajul sănătății, de care Biserica Adventiștilor de Ziua a Șaptea dispune în prezent, mesaj pe care nici o altă biserică creștină nu îl posedă.

Acest proiect se înscrie în proiectul major al Diviziunii Nord Americane, acela de a desfășura Lucrarea Misionară în orașele mari ale Statelor Unite ale Americii și Canadei.

 

Romanian Advisory Ministries are în prezent în jur la 20 de biserici și grupuri românești în majoritatea oraselor mari din diviziunea noastră, de aceea am considerat că acest proiect de sănătate este una dintre cele mai bune soluții pentru majoritatea comunităților românești în această perioadă, urmărind atât creșterea calității membrilor fiecărei biserici cât și consolidarea în trăirea principiilor de credință, potrivit revelației Sfintelor Scripturi.

Asfel că, în luna Mai, a acestui an, s-a desfășurat în Portland- Vancouver Metro Area, acest deosebit program.

Sunt foarte încântat, la ora actuală, de desfășurarea acestui program, din mai multe motive:

1. Acest program a avut câteva etape distincte:

- O etapă de pregătire spirituală a bisericii locale cu șase luni înainte de începere,

- O etapă de organizare a acestui proiect, incluzând echipa de lucru, bugetul necesar, spațiul corespunzător, mijloacele necesare pentru aceasta, etc.

- Etapa de desfășurare a acestui proiect : May 13-27, 2016-06-02

2. Numărul considerabil de participanți( în jur de 400) neadventiști și interesul deosebit manifestat de toți vizitatorii la această expoziție.

3. Implicarea deosebită a bisericii locale în proporție de 95% a membrilor ei în derularea acestui program.

4. Buna desfășurare a acestui program, în condiții optime fără să existe nici un incident.

5. Conținutul foarte bogat al acestui program și profesionalismul de care au dat dovadă toti cei care au lucrat efectiv în fiecare ocazie.

6. Răspunsul foarte pozitiv al tuturor vizitatorilor privind angajarea în programele de ”follow-up”: clubul de sănătate, clasele de gătit,

7. Cel mai mare câștig este experiența căpătată de biserica locală, spiritul de unitate cu care s-a lucrat și atitudinea de apreciere și într-ajutorare a colegilor din echipă.

Personal, multumesc bunului Dumnezeu care ne-a condus așa de frumos în desfășurarea acestui program, seară de seară, fără să avem parte de vre-un incident.

De asemenea, mulțumesc tuturor colaboratorilor din echipa de misiune, pentru spiritul bun promovat de fiecare, pentru dedicarea fiecăruia, pentru efortul depus seară de seară și pentru sacrificiul fiecăruia acolo unde i s-a dat să lucreze.

Amenajarea spațiilor corespunzătoare unei Expo Health

Desfășurarea acestui program de sănătate a avut loc în clădirea Bisericii Adventiste Române din Portland, în toate sălile adiacente, inclusiv Sanctuarul.

Amenajarea propriu-zisă a constat în punerea de postere cu informații corespunzătoare, în Română și în Engleză, la fiecare din stațiile despre nutriție, soare, temperanță, exercițiu fizic, aer, apă, lumină, și încrederea în Dumnezeu.

Conținutul Expoziției de Sănătate

Programul în sine, a fost construit pe ”proiectul New Start”, conținând :

- o statie de înregistrare a tuturor celor veniți la Expo- Sănătate,

- cele opt stații corespunzătoare prevenirii diferitelor boli datorită unui stil de viață necorespunzător la care s-a adăugat,

- o sală cu laborator de analize pentru: colesterol, zahăr în sânge, greutate corporală, indicele de greutate, tensiune arterială, vârsta inimii, indicele de lungime a vieții, pe baza unor calcule profesionale privind rezultatele obținute la analizele efectuate,

- o sală de masaj cu trei maseori de profesie, cu servicii foarte apreciate de vizitatori,

- o sala de pregătirea de gustări și recomandarea unor rețete de mâncare vegetariană,

- apoi un stand de carte creștină, cuprinzând cărți specific de sănătate cât și cărți spirituale din colecția ”Conflictul veacurilor”,

- program corespunzător pentru copiii vizitatorilor, astfel că un număr apreciabil de copii au fost prezenți seară de seară,

- asigurarea unei intâlniri cu un medic de profesie, privind recomandările necesare în îmbunătățirea stilului de viață,

- prezentarea unor proiecții video în sala de așteptare,

- Seminariile de sănătate sub genericul ”Secretele Sănătății” prezentate de medicul Ana Maria Zanfir, chirurg, specialist în boli vasculare, din Cluj Napoca.

Echipa de lucrători voluntari

A fost constituită din membri bisericii locale, care au fost instruiți cu privire la conținutul prezentărilor , modul de prezentare, atitudinea pozitivă și abordarea fiecrui vizitator, stabilind relații de prietenie cu fiecare, în măsura posibilităților.

Astfel că am remarcat bucuria, emoția, interesul și dedicarea fiecărui voluntar în parte.

Înainte de începerea fiecărui program, a existat un mic devoțional implorând prezența, inspirația și coordonarea lui Dumnezeu în tot ceea ce era rezervat ca subiect pentru fiecare din ocaziile avute.

Răspunsul fiecărui voluntar în parte a fost peste așteptările mele: prezență, răbdare, perseverență, creștere în cunoștință, și o abordare foarte pozitivă a tuturor celor prezenți.

Vizitatorii și reacțiile lor:

Peste 400 de vizitatori, au trecut pragul acestei Expoziții de Sănătate, unii dintre ei, de mai multe ori în acestă perioadă. Au fost oferite peste 4000 de teste medicale. Majoritatea dintre vizitatori provenind dintre creștinii de altă confesiune de credință dintre românii, moldovenii sau ukrainienii stabiliți în zona aceasta prin procesul de emigrare oferit cu generozitate de către USA.

Majoritatea au remarcat buna dispoziție, prietenia și căldura cu care au fost primiți. Reacțiile lor au fost foarte pozitive. ” M-am simțit ca în Paradis” remarca una dintre vizitatoare. ”Nici acum nu pot să cred că pot fi adevărate cele văzute și trăite de mine la această Expoziție. Chiar totul este gratuit? Mai poate exista astăzi așa ceva în lumea în care trăim?”. ”Câtă risipă de generozitate, cât devotament, parcă visez!”remarca un vizitator. ”Pe mine m-a atras foarte mult zâmbetul vostru curat, fețele voastre luminoase, dăruirea cu care ne-ați informat, înteresul și prietenia pe care ni le-ați oferit!”. ”Organizarea acestui eveniment a fost de excepție! Sunt mândru că sunt român!”, remarca un altul. ” ”Am început deja să fac schimbări! Eram deficitar la conținutul alimentației bogat în grăsimi și zahăr! Mulțumesc lui Dumnezeu de mesajul trimis special pentru mine prin acest program de excepție!”povestea un bărbat între două vârste. ”Seminariile prezentate de Dr. Ana Maria Zamfir, din fiecare seară au fost de excepție! M-au cucerit și mă rog la Dumnezeu să mă ajute să le traduc într-un nou stil de viață! Aveam mare nevoie! De curând am fost eliberat din Spital și nu prea am fost optimist la concluziile doctorului de la Spital.”

Mulți dintre vizitatori au fost cuceriți de gama variată de cărți de specialitate prezentată la Standul de Carte, pentru trup, minte și spirit.

Peste 68% dintre vizitatori au depus aplicații pentru Clubul de Sănătate, Clubul de gătit sănătos, Clubul de studiu biblic.

Perepective- Follow-up

După terminarea cu succes a acestui program, Biserica Adventistă Română din Portland, desfășoară un program de follow-up cu următoarele etape:

1. Vacation Bible School, cu aceeasi temă de sănătate desfășurat de data aceasta de copii, pentru copii, în care, vom avea ca invitați aceeași vizitatori care au fost și la Expoziția de Sănătate. Suntem pregătiți să acomodăm un număr de peste 100 de copii.

2. Clubul de Sănătate în care sunt înscriși peste 150 de persoane va începe programul în luna Iulie sau August.

3. Bucătăria Vegetariană va începe clasele de gătit în luna Septembrie, 2016. Aici dispunem de voluntari foarte pregătiți cu tot ceea ce este nevoie pentru cursanți.

4. Seminarul pentru Viața de Familie, va incepe în luna Noiembrie cu un invitat special din România – Pastor George Uba.

Despre toate acestea vom oferi informașiile la timp pentru toți cei înscriși la cluburile respective.

Toate aceste programe sunt cu grijă concepute pe baza voluntarilor care sunt gata să înceapă activitațile la care s-au înscris.

Programul de Expo Sănătate desfășurat în Porland, OR este un program deosebit de util și va fi extins si desfășurat pentru toți romanii aflați în toate marile orașe ale Diviziunii North Americane.

Îmi exprim totuși regretul pentru faptul că la acest eveniment oferit tuturor românilor cu atâta generozitate a venit un număr limitat de oameni din comunitatea românească, comparat cu numarul total al tuturor românilor. Din nefericire, prejudecățile, lipsa de timp, sau dezinteresul pentru un asemenea program au împiedicat pe mulți să beneficieze de informații foarte prețioase și servicii impecabil organizate ce ar fi imbunătățit stilul de viață a fiecărui om interesat.