"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Cineva m-a întrebat recent cu ce se ocupa românii prin Portland. Pentru un vizitator sau un "outsider" (o persoană care nu locuieşte în Portland),  comunitatea româneasca de aici, s-ar părea o comunitate destul de închisă. Dar în realitate, cei câteva zeci de mii de români de aici (numărul exact numai Dumnezeu îl ştie, dar socotind cele câteva zeci de biserici româneşti de aproape toate confesiunile religioase din zonă, plus românii care nu merg la nici o biserică sau merg la ... americani, cred că numărul "câteva zeci de mii", este destul de aproape) sunt foarte bine integrați şi bine văzuți de către societarea americană.

 

Avem români în toate domeniile şi ocupațiile, de la doctori, ingineri, oameni de ştiință, oameni de afaceri, mucitori în construcții, la curățenia unor clădiri, muncitori la felurite companii, printre care şi în domeniul tehnologiei înalte (hitech).


O mare parte a românilor de aici, se ocupă de îngrijirea persoanelor în vârstă, unde le îngrijesc la ei acasă (în Oregon se pot îngriji 5 persoane odată, iar în statul Washington, 6). O parte însemnată a femeilor şi tinerelor sunt asistente medicale. Foarte mulți bărbați români sunt şoferi pe autocamion (troc - termen folosit de romanii americani pentru autocamion, sau TIR cum le spun unii) sau lucrează în construcții, că doar toți românii suntem nişte urmaşi ai Meşterului Manole.


Suntem mândri de toți românii din zona Portland - Vancouver care lucrează cinstit şi de cele mai multe ori, foarte greu şi cu multe sacrificii pentru a câştiga un ban cinstit.


Sunt însă şi mici excepții unde românii au pornit pe un drum unic, diferit de toți românii. Diferit nu numai printre români, ci unici şi în rândul americanilor.


Nu vreau ca materialu acesta să sune a reclamă, ci pur şi simplu, sunt români de excepție, care s-au remarcat şi au un impact deosebit, prin calitatea serviciilor sau a produselor lor,  nu numai în comunitatea română, ci şi în cea americană.


Am vizitat recent, pentru prima dată, atelierul lui Beni Zăgrean Jr, un tânăr care a pornit pe un drum deosebit: construieşte trompete unice la comandă. Trompetele lui,  nu numai că arată diferit de trompetele lucioase pe care suntem obișnuiți să le vedem la fanfarele din bisericile noastre, la parade sau în filme americane, ci au şi o calitate a sunetului deosebită.


Trompetele RBT (Raw Brass Trumpet) au fost folosite la diferite ocazii şi diferite show-uri ca Good Morning America, sau a fost intonat imnul american pe stadioane unde s-a jucat basketball.


Compania RAWBRASSTRUMPETS a fost înființată în 2011, în Portland OR. A început ca un atelier de reparații a instrumentelor de suflat iar acum ca un făuritor renumit de trompete. Instrumentele pe care le construieşte Ben, au ajuns în mâinile unora dintre cei mai buni muzicieni americani contemporani,  printre care Farnell Newton şi Marquis Hill.


Toate produsele sunt construite aici, în SUA, de obicei la comandă. Are foarte mulți clienți aici în Statele Unite, dar are şi clienți în Canada. Printre clienții din Canada, se numără şi Dr. Chris Cigolea, român şi muzician de excepție cu renume mondial, specializat în instrumente de suflat.


"Totul îi datorez Lui Dumnezeu" a menționat Ben cu modestie.
Ben este şi un muzician deosebit,  având câteva compoziții proprii şi fiind involvat cu pasiune în fanfara bisericii Philadelphia din Portland.


Cred că scopul nostru pe pământ este să ajutăm pe cei din jurul nostru cu darurile (talentele) pe care Dumnezeu ni le-a dat spre folosul altora. "sunt felurite lucrări, dar este acelaș Dumnezeu, care lucrează totul în toți. Umblați dar după darurile cele mai bune. Și vă voi arăta o cale nespus mai bună." (1 Cor. 12: 4-6)