"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Am deosebita plăcere să acord acest interviu domnilor Călin Buzas, Florin Chiș, Lucian Chiș și domnișoarei Sarah Chiș, participanți din zona Portland-Vancouver, la inaugurarea ca președinte a domnului Donald John Trump.

Am ȋnteles că aceasta a fost prima dată pentru voi când ați participat la o inaugurare prezidențială.


Ȋntrebare: Cum v-ati g
ândit să participați la acest eveniment?

Lucian: Un fost coleg de școală, de la Oregon State University, care locuiește ȋn Bellevue WA a câștigat tichete pentru inaugurare (ȋn zonele mai apropiate de Capitoliu) din mai multe surse (Senatoarea, Reprezentantul și Partidul Republican din statul Washington) și ni le-a oferit și nouă cu o saptamană inainte de inaugurare.  

 


Florin: Eu am primit un telefon de la fratele meu Lucian care mi-a spus de oferta prietenului nostru.Vă dați seama că am sărit la această oportunitate imediat, deși invitația a venit cu doar c
âteva zile ȋnainte de a trebui să zburăm ȋnspre Washington DC.

Călin: Și la mine a ȋnceput procesul tot cu un telefon primit de la prietenul meu Florin. Și bineînțeles că am răspuns cu multă bucurie acestei invitații.

 

Ȋntrebare: Care a fost atmosfera din incinta Parcului National Mall cȋnd ați ajuns acolo?

Lucian: Am ajuns la National Mall ȋn după amiaza zilei de Joi, 19 Ianuarie. Atmosfera era covârșitor de optimistă și aprobatoare a noului președinte. Eu nu am văzut nici un protest organizat, doar cateva incidente izolate. Foarte mulți vânzători ambulanți vindeau nestânjeniți șepci, tricouri si alte articole comemorative in toată zona centrală a orașului.

Florin: Eu am mai vizitat Washington D.C. ȋn 2012 deci am fost cȋt de cȋt familiar cu Parcul Național. De data aceasta ȋnsă totul a fost diferit. Erau garduri ridicate peste tot, o mulțime de polițiști, membri ai  armatei și a gărzii nationale, Texas "rangers" cȋt și Serviciul Secret și FBI din cȋte am observat eu. Cred că au fost undeva la 28,000 de persoane responsabile cu paza noului președinte și menținerea ordinei pe parcursul acestui eveniment. Oamenii care au participat la inaugurare au fost, spre surprinderea mea, incredibil de bine crescuți. Nu am auzit cuvinte urâte, sentimente de ură sau ceva negativ; toți așteptau să vadă dacă chiar Trump va fi ȋnscăunat ca Presedinte. Cât am văzut eu, tot poporul adunat s-a comportat cu bun simț. Această atmosferă mi-a adus aminte de anul 1988 cind am ajuns in America pentru prima dată. Același sentiment de sperantă l-am avut și la Inaugurare.

Calin: Ȋn seara zilei de Joi am participat la un concert la care a participat și domnul Trump. La acest concert corul armatei a cântat imnul bine cunoscut "The Battle Hymn of the Republic". Sincronizat cu această melodie au fost focuri de artificii care au culminat cu scrierea pe cer a cuvantului USA. Am simtit cum toți am fost cuprinși de o atmosferă exuberantă. A fost o atmosferă de sărbatoare, anticipare si sperantă.

 

Ȋntrebare: Sarah how was your experience overall ?


Sara: My experience was overall amazing. From when we got there to when we left, it was all a memorable experience. I was amazed at how nice everyone was. I'm not used to such a nice atmosphere since I live in a very liberal sided city where I can't state my conservative opinion without getting threatened or shut down for it.

 

Ȋntrebare: Mass-media din America, au dat de ințeles faptul că la acest eveniment nu a fost chiar așa de multi oameni ca și la alte Inaugurări. Voi ce ați văzut sau cum vi sa părut participarea poporului la acest eveniment?

Florin: Pot să spun că aceasta a fost prima dată când am văzut eu cu ochii mei cât de ușor cineva poate fi inșelat de agențiile de presă din America. Ba mai mult, cât de usor este pentru mass-media să manipuleze gândirea și până la urmă acțiunile maselor. Spre exemplu, e adevărat că la ora 7:30 nu am fost prea mulți participanți ȋn parc, dar până la incepere, adică la ora 9:30, eu estimez că am fost cel putin 1-1.2 milioane de oameni; eram ca sardelele-n conservă.

Lucian: Ne mai fiind la alte inaugurări, nu am termeni de comparație, dar stiu că această inaugurare a fost cea mai strictă din punct de vedere al securitații (mult mai strictă decât inaugurarea lui Barack Obama, de exemplu). Am fost impresionant de câte forțe de menținere a ordinii au fost și cât de bine gândită a părut integrarea lor. Ȋn tot timpul, cu exceptia inaugurării, elicopterele survolau toată zona centrală a orasului. Toate străzile care duceau la National Mall au fost blocate cu camioane grele umplute cu balast. Două stații de Metrou au fost inchise temporar in zonă. E posibil că asta a descurajat pe cei mai putin entuziasmați de noul presedinte (D.C. a votat 90.5% pentru Hillary Clinton). Zonele netichetate, unde localnicii ar fi putut veni sunt destul de departe de capitoliu și s-au putut vedea mai bine la televizor.

Calin: Eu am avut sentimentul că parcul era plin din cauza că in jurul nostru nu erau locuri goale; pur și simplu stăteam ȋnghesuiți unul lingă altul in timpul processului de inaugurare. Când am văzut mai târziu pozele prezentate de unele postruri de televiziune, am fost surprins. Noi am ajuns ȋn parc cam ȋn jurul orei 7:30. La ora 7:30, ȋntradevar erau multe locuri goale, dar pâna la ora 9:30 sa umplut tot parcul, cit am putut eu să văd. Deasemenea, a trebuit să trecem aproximativ 5 puncte de securitate ca să intram in parc.

 

Ȋntrebare: Cum s-au comportat oamenii in timpul ceremoniilor de Inaugurare?

Florin: Cu excepția momentului când a fost anunțată doamna Hilary Clinton și când a vorbit Chuck Shumer, când toți au huiduit ȋn semn de respingere și de dezaprobare, comportamentul oamenilor a fost exemplar. Am văzut oameni care au plâns chiar. Am văzut oameni care s-au rugat și care au aplaudat vorbitorii care au avut curajul să-L menționeze pe Domnul Domnilor și Ȋmpăratul ȋmpăraților, pe Domnul Isus Hristos. Se stie faptul că Președintele Obama a interzis menționarea numelui Domnului Isus la Inaugurarea lui. Deci a fost un punt frumos și important care a adus sperață in mod special celor ce cred ȋn Domnul Isus.

Luci: Foarte civilizat, cu respect unul pentru altul și patriotic.

Calin: Am simțit un spirit de unitate, prietenie, și respect. M-am simțit in sigurantă și pot să spun că atmosfera incandeșcentă de bucurie ne-a cuprins pe toți cei prezenți.

 

Ȋntrebare: Cum s-au comportat oamenii dupa jurământul de inaugurare a noului Presedinte Donald J. Trump?

Luci: Am fost impresionat de voluntarii (dintre participanți) care au adunat orice gunoi care a ramas dupa eveniment (in principal pelerine pierdute dupa ploaie si vânt).

Florin: Dupa ce a facut Donald J. Trump juramantul, a venit peste cei prezenti un  sentiment de relaxare știind că el chiar a devenit Presedinte.

Călin: După inaugurare ne-am plimbat liniștiți și am vizitat Jefferson Memorial, Lincoln Memorial, Pentagonul și alte locuri istorice.. Singurul incident, care pot să zic că a fost mai neplăcut, ȋn toată vizita, e că am cerut unei persoane să ne facă o poză dar ne-a pus condiția să dăm jos basca roșie pe care scria "Make America great again". Noi am refuzat politicos și la fel a făcut și dânsul.

 

Ȋntrebare: Ați văzut protestatarii inainte sau după Inaugurare?

Călin: După ce s-a terminat ceremonia și am ieșit afară din incinta parcului național am observat protestatari, dar ei erau ingrădiți de securitate.

Florin: Am văzut pe cei care au protestat dupa ȋncheierea ceremoniilor dar numai de la o distanta de peste 200 de metri. Protestatari foloseau multe injurături și afișau pancarde cu mesaje urâte. Am văzut ura, violența și dorința lor de a distruge și a intimida. Noi, participanți la inaugurare am ȋncercat sa fim respectuoși și să ne bucurăm de acest mare eveniment ȋn istoria Americii ȋn ciuda acestor demonstrații urâte. Totuși prezeța protestatarilor a arătat clar faptul că America este o țară liberă ȋn care oricine poate să iși exprime opiniile dar ȋn același timp o țara divizată ȋn care unii nu știu să piardă civilizat.

 

Ȋntrebare: Doriti sa impartasiti cu cititorii nostrii alte impresii sau ganduri cu privire la acest eveniment?

Lucian: Spectacolul de Joi seara de la Lincoln Memorial Park a fost foarte bine primit de participanți. Am simțit aceeași atmosferă ca la inaugurarea de a doua zi. Focurile de artificii au fost foarte bine regizate și sincronizate cu muzica.

Florin: Mă bucur că am avut această șansă de a participa la Inaugurarea Presedintelui Trump. Pentru mine este un punct de reper atât ȋn istoria Americii cât și a lumii. Oamenii pe care i-am cunoscut la acest eveniment mi-au adus aminte de America pe care am cunoscut-o in anii '80. Atunci, America era țara la care oamenii se uitau și doreau ce era aici. De atunci pâna azi, ideile comuniste și socialiste au devenit deja parte din mentalitatea a cel putin 40% din populația poporului american. Ȋn opinia mea, ultimii 16 ani sau poate chiar mai bine, au fost devastatori pentru America, aș zice din toate punctele de vedere. Este greu să ne uitam la ce se ȋntimpla aici și să nu ne doară. Ce se va intimpla nu stiu, dar sper că America va reveni din nou la un standard mai ȋnalt, atat din punc de vedere ideologic, economic, moral cât și religios.

Călin: M-am bucurat mult să particip la acest eveniment. Aceasta a fost o experiență unică care m-a ajutat să inteleg istoria și spiritul Americii. America are la bază moralitatea Iudeo-Creștină, libertatea și inițiativa privată. De aceea o astfel de vizită mă ajută să realizez cât de mare, frumoasă și binecuvintată este această țară. Și eu mă rog ca Domnul să-o binecuvinteze ȋn continuare. De asemenea, eu aș vrea să și incurajez pe fiecare membru al comunității române să se implice ȋn conservarea valorilor care ne-au atras spre această țară.

Multumesc de timpul acordat si de interviul acordat ziarului Romanian Times.