"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Una dintre promisiunile din timpul campaniei electorale ale noului Președinte al Statelor Unite, Donald J. Trump, a fost de a elimina sau modifica legea sistemului de sănătate numită “Obamacare” sau Affordable Care Act (Actul Sanitar Accesibil) care a fost promulgat de către Congresul și Senatul Statelor Unite și apoi semnat de către fostul președinte Barack Obama. Noua lege s-a dovedit a fi un dezastru pentru sistemul de sănătate American. Foarte multe companii de asigurare din domeniul sanitar, au renunțat la participarea în noul sistem, prețurile asigurărilor medicale individuale sau familiare au crescut vertiginos, penalizările pentru persoanele care nu au participat sau nu putut să cumpere asigurare medicală au crescut exponențial.

Așadar, Președintele Trump a trecut la acțiune, împreună cu Camera Reprezentanților și cu Senatul Statelor Unite, lucrează la o nouă versiune a sistemului de sănătate numită American Health Care Act (Actul American Sanitar de Sănătate) sau “Trumpcare”. Noua lege a fost votată de către Camera Reprezentanților majoritară republicani, și  este pe “masa de votare” a Senatului Statelor Unite, care este majoritar republican și este așteptată să fie votată apoi semnată de către Președintele Trump. Senatul Statelor Unite cred că au voturile necesare pentru a trece proiectul de lege. Ce anume este diferit în noul proiect de lege?  Noua lege nu va anula complet “Obamacare” ci o va modifica și o va face mai bună pentru cetățeni. Acestea sunt câteva lucruri pe care trebuie să le cunoaștem despre noul proiect de lege numit “Trumpcare”.

1. Anulează finanțarea pentru Planned Parenthood (Agenția care se ocupă, în general, de perfomarea avorturilor în Statele Unite). Aceasta urmează a nu mai primi finanțarea de la guvernul federal, în conformitate cu noul proiect de lege. În schimb, cele 422 milioane de dolari vor fi realocate centrelor de sănătate ale comunităților care furnizează servicii de sănătate pentru femei, minus avorturile. Planned Parenthood vor putea fi finațate în continuare de către donații private.

2. Statelor individuale li se vor permite să renunțe la interdicția Obamacare asupra limitelor de viață și să limiteze costurile din “afara buzunarului”. Statele au opțiunea de a face acest lucru în conformitate cu noul proiect de lege Trumpcare. Aceasta a fost descrisă ca o mișcare care ar dăuna asigurării de sănătate sponsorizate de angajator, însă aceste reglementări impuse de Obamacare au sporit costurile: dacă nu există limite pentru cheltuielile de sănătate și plafoane pentru costurile extrase din buzunar, înseamnă costuri mai mari pentru asiguratori.

Aceste mandate au avut deja efecte drastice asupra mai multor colegii și universități, care oferă planuri ieftine pentru studenții sănătoși și tineri. Ratele lunare de exemplu, de la Universitatea Lenoir-Rhyne din Hickory, N.C., au crescut de la 245 dolari pe elev în 2011-2012, până la 2 507 dolari în 2012-2013, forțând școala să renunțe la cerințele de acoperire. Universitatea Puget Sound a plătit 165 de dolari pe student în 2011-2012; iar ratele lor au crescut între 1,500 și 2,000 de dolari pentru perioada 2012-2013.

3. Mandatul individual va fi abrogat.

4. Statele au capacitatea de a taxa persoanele cu condiții pre-existente prime mai mari. Dar proiectul de lege încă oferă protecție pentru cei cu condiții pre-existente, explică Ramesh Ponnuru de la National Review:

Statele ar putea renunța la regulile Obamacare cu privire la condițiile preexistente numai pentru persoanele care nu își păstrează acoperirea de asigurare. Dacă sunteți cineva care are una dintre aceste condiții care a obținut acoperire prin Obamacare (sau a obținut acoperire în alt mod), regulamentele Obamacare se vor aplica în continuare: În nici un stat nu va fi posibil ca o companie de asigurări să vă perceapă mai mult decât o persoană fără condiție. Dacă sunteți o persoană care are asigurare și dezvoltă una dintre aceste condiții, veți fi reglementate de regulamentele Obamacare. Asiguratorii nu vor putea să vă perceapă nici o sumă suplimentară, sub nici o excepție.

Și menținerea acoperirii de asigurare va fi mai ușoară decât înainte de Obamacare, deoarece persoanele care nu au acces la Medicare, Medicaid sau acoperirea angajatorului vor avea un credit fiscal pentru a cumpăra asigurări pe piața individuală.

Singurele persoane care ar putea fi afectate în mod negativ de renunțarea la regulile Obamacare - dacă un stat a aplicat pentru unul - ar fi aceia care au o condiție preexistentă, dar nu și-au folosit creditul pentru a cumpăra asigurare. Chiar și ei ar trebui să aibă acces la un “bazin” cu risc ridicat pentru a renunța la reglementări.


Persoanele cu condiții preexistente ar avea, așadar, o plasă de siguranță triplă, chiar și într-un stat care a utilizat în mod optim scutirile: creditele fiscale, protecția reglementată în funcție de acoperirea continuă și “bazinele” cu risc ridicat le-ar aduce beneficii.

Un amendament care le plătește oamenilor să nu cumpere asigurarea dacă sunt sănătoși a fost introdus, de asemenea, pentru a convinge republicanii moderați-liberali. Aceasta ar oferi o protecție mai mare față de cei cu condiții preexistente.

5. Expansiunea Medicaid se va termina până în 2020. Medicaid va fi apoi acordat statelor bloc pe cap de locuitor. În timp ce blocarea Medicaid este o măsura crucială pentru a reduce costurile de asistență medicală, faptul că extinderea Medicaid va rămâne în vigoare pânî în 2020 va provoca o mulțime de persoane care sunt eligibile pentru program să se înregistreze înainte de extinderea din 2020, ceea ce ar duce la falimentul sistemului.

6. Persoanele mai în vârstă pot fi taxate de cinci ori mai mult decât persoanele mai tinere.

7. Congresul va fi scutit de la Trumpcare. Un proiect de lege a fost propus pentru a rezolva acest lucru, dar rămâne să fie văzut dacă va trece de Senat sau nu.