"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

M-am întrebat de foarte multe ori ce îi diferenţiază pe unii oameni de ceilalţi, atunci când arată sau se comportă penibil. Cum receptează cuvântul? Cum îl gândesc şi îl definesc când limitele sunt atât de largi la ora actuală, în România?

Este penibil sau firesc ca într-o familie de oameni bogaţi toată lumea să aiba jeepuri care consumă enorm, care se parchează greu, care înaintează cu 40 km la oră într-un Bucureşti toropit de căldură şi înceţoşat de gaze de eşapament? Este penibil sau firesc să faci o facultate particulară  pe unde să nu calci, să îţi cumperi examenele şi să conduci patru sute de oameni într-o multinaţională, folosind cuvinte cărora nu le ştii sensul în limba română, spunând tot timpul a place în loc de a plăcea şi afişându-te ostentativ cu ceasuri care costă mai mult decât o garsonieră în Drumul Taberei, în faţa unei femei de serviciu care era să moară în mod repetat de avort septic pe vremea lui Ceauşescu, când avea 28 de ani şi trei copii foarte mici acasă, iar acum curăţă mochete cu ochii în pământ când trece prin faţa ta?

Este penibil sau firesc să îţi doreşti ca fata ta să se mărite într-o zi cu un fotbalist doar pentru că este plin de bani şi să devină în felul acesta o doamnă?  Ba, mai mult, să o împingi în mod asumat să îl caute încă de la sfârşitul pubertăţii, până nu apar, ca o condamnare la descalificare, primele semne de celulită?

Sunt penibile sau fireşti ostentaţia, agresivitatea, provincialismul şi lipsa noastră de anvergură? Trăim într-o ţară în care se întâmplă numai lucruri dramatice, pline de isterie colectivă, de parcă mica noastră Românie ar fi o insulă esenţială a acestei planete. Mulţi dintre compatrioţii mei ar fi surprinşi să afle că, după ce treci de Budapesta, şi câteodată chiar cu mult înainte, insula lor încetează să existe. Când trăieşti în altă ţară, România nu există! De aceea, surprinderea acestor oameni mă face să exclam, „Este firesc”! Penibilul este firescul nostru colectiv şi eu nu pot reproşa nimic majorităţii copleşitoare care nu e conştientă de asta, sau mai degrabă îi pot reproşa un singur lucru: că fiind nevoiţi să împărţim aceleaşi trotuare, aceleaşi autobuze, aceleaşi scări rulante de mall, aceeaşi cetăţenie, penibilul transformat în firesc creează o convenţie pe care, dacă o accept, mă voi simţi veşnic exilată în propria mea ţară.