"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Vizite consulare (consulat itinerant) efectuate de echipa Consulatului General al României la Los Angeles în statele americane Washington (Seattle) și Oregon (Portland)

Consulatul General al României la Los Angeles informează cu privire la faptul că a efectuat în două vizite consulare (misiuni tip consulat itinerant) în statele americane Washington și Oregon în vederea oferirii de asistență consulară cetățeniilor români și americani de origine română stabiliți în nord-vestul Statelor Unite ale Americii.

Activitățile de asistență consulară s-au desfășurat, pentru beneficiarii de servicii consulare din statul Washington, intr-o incintă independentă ce aparține complexului de clădiri care formează sediul bisericii First Romanian Pentecostal Church din Kenmore (WA), iar pentru cetățenii rezidenți în statul Oregon, într-o sală a unei clădiri independente puse la dispoziția oficiului consular de biserica Philadelphia  Romanian Pentecostal Church din Portland (OR).

Activitățile de asistență consulară au fost organizate și desfășurate cu respectarea tuturor normelor și restricțiilor impuse de autoritățile americane în contextul situației excepționale generate de pandemia de COVID-19.

Nu au existat momente de aglomerare a solicitanților de servicii consulare, marea majoritate a beneficiarilor de asistență consulară prezentându-se în fața consulului după un program orar precis eșalonat, stabilit de comun acord între oficiul consular și solicitanți, pe baza programărilor prealabile obținute în urma introducerii și validării solicitărilor de servicii consulare în portalul consular www.econsulat.ro.

Activitatea de informare și dialog cu solicitanții de servicii consulare în vederea completării documentației și a stabilirii programărilor la Seattle și Portland s-au desfășurat timp de 30 de zile înainte de deplasarea echipei consulare în teritoriu, această procedură asigurând succesul efectuării integrale a serviciilor consulare programate, fiind astfel evitate situațiile de respingere a cererilor din motive de lipsă a documentației obligatorii prevăzute de legislația și normativa în vigoare, pentru fiecare serviciu consular solicitat.

Informațiile referitoare la cele două vizite consulare (procedură, termene, condiții și loc de organizare și desfășurare) au fost publicizate intens începând cu data de 2 martie 2022, atât în mediul online prin pagina internet oficială a consulatului general și instrumentele social media, cât și prin ziarul de limbă română Romanian Times (publicat online și tipărit) și prin intermediul tuturor liderilor laici și religioși ai comunităților româno-americane beneficiare.

Efectuarea dialogului cu cetățenii beneficiari de asistență consulară în portalul www.econsulat.ro și prin poșta electronică în perioada prealabilă deplasării echipei consulare în teritoriu a asigurat o eficiență maximă și un grad foarte ridicat de satisfacție din partea beneficiarilor programați, care nu au avut nevoie de mai mult de 15 minute în fața funcționarilor consulari pentru a avea finalizate serviciile consulare solicitate.

Astfel, mai mult de 600 de cetățeni români și americani de origine română din statele Washington și Oregon au avut oportunitatea de a interacționa direct cu consulii și cu funcționarii consulari în cadrul deplasării acestora la Seattle și Portland, fiind efectuate servicii consulare pentru 317 persoane.

Au fost preluate cereri și efectuate, în condițiile legislației în vigoare, următoarele servicii consulare:
1. preluare date pentru eliberare pașapoarte simple electronice – serviciu prestat pentru prima dată în cadrul unor vizite consulare efectuate la Seattle și Portland;
2. acte notariale (procuri, declarații, certificate de viață);
3. obțineri acte extrajudiciare din România;
4. înscrieri certificate de stare civilă americane în registrele de stare civilă române;
5. eliberare titluri de călătorie – serviciu prestat pentru prima dată în cadrul unor vizite consulare efectuate la Seattle și Portland;
6. verificări de statut juridic al persoanei față de România;
7. eliberarea unui pașaport mortuar – serviciu prestat pentru prima dată în cadrul unor vizite consulare efectuate la Seattle și Portland.

A fost prima vizită consulară efectuată la Seattle după mai mult de șapte ani. La Portland nu se mai efectuaseră vizite consulare de mai mult de 11 ani.

Efortul echipei consulare din cadrul Consulatului General al României la Los Angeles, care s-a deplasat în cele două state din nord-vestul Statelor Unite ale Americii pentru a acorda asistență consulară, a fost unul semnificativ, fiind parcurși mai mult de patru mii de kilometri, cu un volum al activității consulare foarte intens atât în perioada prealabilă deplasării, cât și în timpul vizitelor consulare și după întoarcerea la sediul de la Los Angeles.

Deplasarea a fost efectuată de o echipă formată din consulul general, un consul, un referent și un funcționar consular. Activitatea la sediul Consulatului General al României la Los Angeles nu a fost întreruptă în toată această perioadă, fiind asigurată continuitatea activităților de preluare cereri și eliberare de documente de călătorie, de către un consul rămas la Los Angeles.

Comunitățile de români din statele Washington și Oregon au reacționat foarte bine la cele două vizite, arătând satisfacție și chiar recunoștință pentru numărul și calitatea serviciilor consulare oferite în cadrul vizitelor consulare.

Consulatul General al Românie la Los Angeles intenționează să dezvolte programul vizitelor consulare în teritoriu, în a doua parte a anului,  în funcție de posibilitățile date de resurse și de condițiile de securitate fizică și epidemiologică.

Consulatul General al României la Los Angeles adresează mulțumiri speciale pastorilor Vasile Antemie (First Romanian Pentecostal Church, Kenmore) și Vasile Cîmpean (Philadelphia  Romanian Pentecostal Church din Portland) pentru sprijinul logistic acordat echipei oficiului consular în beneficiul tuturor membrilor comunităților româno-americane care au primit asistență consulară în incintele puse la dispoziție. De asemenea, oficiul consular mulțumește și celorlalți lideri de organizații româno-americane religioase și laice, care au distribuit în bună vreme informațiile importante privitoare la organizarea vizitelor consulare, precum și domnului Ioan Ciorba, Director Coordonator al revistei de limbă română Romanian Times și întregului colectiv redacțional al acesteia, pentru publicarea și distribuirea tuturor informațiilor puse la dispoziția cetățenilor de oficiul consular al României la Los Angeles.

În marja vizitelor consulare consulul general Cosmin Dumitrescu avut întâlniri care au vizat consolidarea dimensiunilor comercial-economică și cultural academică ale Parteneriatului Strategic româno-american.

Informații suplimentare:

În statele americane Washington și Oregon sunt stabiliți peste 70 de mii de români. De asemenea, la Seattle și Portland au sedii centrale mai multe companii americane importante care au interese majore în România (Microsoft, Amazon, Boeing, Costco, Greenbriar, Intel etc.), precum și multe companii românești ori înființate de cetățeni români (UiPath).

Comunicat de presă - Consulatul General al României la Los Angeles
12.04.2022